HEAL DSpace

Επίδραση του ξεφυλλίσματος και του προσανατολισμού των γραμμών φύτευσης στη χημική σύσταση οίνων Vitis vinifera L. cv. Αγιωργίτικο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καλλίθρακα, Σταματίνα
dc.contributor.author Αναστοπούλου, Άλκηστη
dc.date.issued 2019-04-17
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6864
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της αλληλεπίδρασης δυο καλλιεργητικών/ αμπελουργικών τεχνικών στη χημική σύνθεση των παραγόμενων οίνων. Σε πειραματικό αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας, εφαρμόστηκε αφαίρεση φύλλων (Ξεφύλλισμα) σε πρέμνα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, με διαφορετικό προσανατολισμό γραμμών φύτευσης (Νότος-Βορράς και Ανατολή- Δύση). Για κάθε σημείο του ορίζοντα (Νότος, Βορράς, Ανατολή, Δύση), τα μισά φυτά χρησιμοποιήθηκαν ως Ομάδα Ελέγχου όπου δεν πραγματοποιήθηκε ξεφύλλισμα, ενώ στα υπόλοιπα η αφαίρεση φύλλων πραγματοποιήθηκε στο στάδιο μετά την καρπόδεση. Τα σταφύλια της κάθε συνθήκης συλλέχθηκαν και οινοποιήθηκαν ξεχωριστά. Πραγματοποιήθηκαν κλασσικές αναλύσεις στους οίνους και προσδιορισμός των φαινολικών συστατικών τους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ της εφαρμογής ξεφυλλίσματος και του προσανατολισμού των γραμμών. Στατιστικά σημαντικές διαφορές για την αλληλεπίδραση των δύο συνθηκών (Ξεφύλλισμα και Προσανατολισμός) εντοπίζονται μόνο στην περίπτωση της Πτητικής Οξύτητας των οίνων, στο μέσο βαθμό πολυμερισμού (mDP) και στο ποσοστό συμμετοχής των προδελφινιδών (%Ρ). Ωστόσο ο προσανατολισμός των γραμμών φύτευσης φαίνεται να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τιμή της ενεργούς οξύτητας (pH) και στις χρωματικές παραμέτρους των οίνων. Η δυτική έκθεση των πρέμνων ευνοεί τη βιοσύνθεση των φαινολικών συστατικών, όπως τανίνες και ανθοκυάνες, ενώ η εφαρμογή ξεφυλλίσματος φαίνεται να επιδρά κυρίως στη συγκέντρωση και εκχυλισιμότητα των τανινών. el
dc.description.abstract The purpose of this study is to investigate the interaction between two common practices in the chemical composition of Agiorgitiko wines, in the wine region of Nemea. Leaf removal at berry set was applied in vines with different row orientation (South, North, East, West). Defoliation was applied only in half of the plants of each row, while the rest where used as a control team. For each case, grapes were collected and vinified separately. During the experimental phase, the wines were analyzed (classical techniques, determination of phenolic compounds) in order to confirm an interaction between leaf removal and row orientation. Statistically significant differences for the interaction of the two factors were identified only in the case of Volatile Acidity, mean degree of polymerization (mDP) and prodelfinidins (%P). Row orientation plays an important part in pH and in color characteristics of the wine, such as Intensity and Hue. West direction seems to increase the concentration of phenolic compounds, like anthocyanins and tannins, while leaf removal enhances extraction of tannins. el
dc.language.iso el el
dc.subject Γραμμές φύτευσης el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject Vitis vinifera L. el
dc.subject Row orientation el
dc.subject Phenolic compounds el
dc.subject Αγιωργίτικο Νεμέας el
dc.subject Agiorgitiko Nemea el
dc.title Επίδραση του ξεφυλλίσματος και του προσανατολισμού των γραμμών φύτευσης στη χημική σύσταση οίνων Vitis vinifera L. cv. Αγιωργίτικο el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account