dc.contributor.advisor |
Καλλίθρακα, Σταματίνα |
|
dc.contributor.author |
Αναστοπούλου, Άλκηστη |
|
dc.date.issued |
2019-04-17 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6864 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της αλληλεπίδρασης δυο καλλιεργητικών/ αμπελουργικών τεχνικών στη χημική σύνθεση των παραγόμενων οίνων. Σε πειραματικό αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας, εφαρμόστηκε αφαίρεση φύλλων (Ξεφύλλισμα) σε πρέμνα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, με διαφορετικό προσανατολισμό γραμμών φύτευσης (Νότος-Βορράς και Ανατολή- Δύση). Για κάθε σημείο του ορίζοντα (Νότος, Βορράς, Ανατολή, Δύση), τα μισά φυτά χρησιμοποιήθηκαν ως Ομάδα Ελέγχου όπου δεν πραγματοποιήθηκε ξεφύλλισμα, ενώ στα υπόλοιπα η αφαίρεση φύλλων πραγματοποιήθηκε στο στάδιο μετά την καρπόδεση. Τα σταφύλια της κάθε συνθήκης συλλέχθηκαν και οινοποιήθηκαν ξεχωριστά. Πραγματοποιήθηκαν κλασσικές αναλύσεις στους οίνους και προσδιορισμός των φαινολικών συστατικών τους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ της εφαρμογής ξεφυλλίσματος και του προσανατολισμού των γραμμών.
Στατιστικά σημαντικές διαφορές για την αλληλεπίδραση των δύο συνθηκών (Ξεφύλλισμα και Προσανατολισμός) εντοπίζονται μόνο στην περίπτωση της Πτητικής Οξύτητας των οίνων, στο μέσο βαθμό πολυμερισμού (mDP) και στο ποσοστό συμμετοχής των προδελφινιδών (%Ρ). Ωστόσο ο προσανατολισμός των γραμμών φύτευσης φαίνεται να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην τιμή της ενεργούς οξύτητας (pH) και στις χρωματικές παραμέτρους των οίνων. Η δυτική έκθεση των πρέμνων ευνοεί τη βιοσύνθεση των φαινολικών συστατικών, όπως τανίνες και ανθοκυάνες, ενώ η εφαρμογή ξεφυλλίσματος φαίνεται να επιδρά κυρίως στη συγκέντρωση και εκχυλισιμότητα των τανινών. |
el |
dc.description.abstract |
The purpose of this study is to investigate the interaction between two common
practices in the chemical composition of Agiorgitiko wines, in the wine region of Nemea.
Leaf removal at berry set was applied in vines with different row orientation (South,
North, East, West). Defoliation was applied only in half of the plants of each row, while
the rest where used as a control team. For each case, grapes were collected and vinified
separately. During the experimental phase, the wines were analyzed (classical techniques, determination of phenolic compounds) in order to confirm an interaction
between leaf removal and row orientation.
Statistically significant differences for the interaction of the two factors were
identified only in the case of Volatile Acidity, mean degree of polymerization (mDP) and
prodelfinidins (%P). Row orientation plays an important part in pH and in color
characteristics of the wine, such as Intensity and Hue. West direction seems to increase
the concentration of phenolic compounds, like anthocyanins and tannins, while leaf
removal enhances extraction of tannins. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Γραμμές φύτευσης |
el |
dc.subject |
Φαινολικά συστατικά |
el |
dc.subject |
Vitis vinifera L. |
el |
dc.subject |
Row orientation |
el |
dc.subject |
Phenolic compounds |
el |
dc.subject |
Αγιωργίτικο Νεμέας |
el |
dc.subject |
Agiorgitiko Nemea |
el |
dc.title |
Επίδραση του ξεφυλλίσματος και του προσανατολισμού των γραμμών φύτευσης στη χημική σύσταση οίνων Vitis vinifera L. cv. Αγιωργίτικο |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |