dc.contributor.advisor |
Τσιμπούκας, Κωνσταντίνος |
|
dc.contributor.author |
Κουρνούτη, Παναγιώτα |
|
dc.date.accessioned |
2019-04-22T06:56:07Z |
|
dc.date.available |
2019-04-22T06:56:07Z |
|
dc.date.issued |
2019-04-22 |
|
dc.date.submitted |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6867 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Αντικείμενο της μεταπτυχιακής διατριβής είναι ο σχεδιασμός της διαδικασίας πιστοποίησης χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του τυριού Φέτας, και πιο συγκεκριμένα σε τυροκομείου τύπου ΒΟΧ (container).
Σκοπός της μελέτης είναι o υπολογισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία τυροκόμησης τυριού Φέτας σε τυροκομείο τύπου ΒΟΧ (container), η πρόταση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία τυροκόμησης τυριού Φέτας σε τυροκομείο τύπου ΒΟΧ (container), η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων μερών στην γραμμή παραγωγής του τυριού Φέτας, από τον παραγωγό και προμηθευτή των α’ υλών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, τους ενδιάμεσους διανομείς και διακινητές αυτών, τον καλλιεργητή και παραγωγό των ζωοτροφών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των ζώων γαλακτοπαραγωγής, τον κτηνοτρόφο, τον τυροκόμο, τον έμπορο του τυροκομικού προϊόντος έως και τον τελικό καταναλωτή, για το οικολογικό αποτύπωμα του τυριού Φέτας και τον μετριασμό αυτού.
Αρχικά, καταγράφηκε η διαδικασία τυροκόμησης του τυριού Φέτας σε τυροκομείο τύπου ΒΟΧ (container), των κρίσιμων σημείων, των ενεργειακών δαπανών. Εν συνεχεία, με τη χρήση του εργαλείου cool farm tool (CFT) υπολογίστηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του τυριού Φέτας σε τυροκομείου τύπου ΒΟΧ (container). Ακολούθως, υπολογίστηκε εναλλακτικό σενάριο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του τυριού Φέτας σε τυροκομείου τύπου ΒΟΧ (container), με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του τυριού Φέτας σε τυροκομείου τύπου ΒΟΧ (container) σε ποσοστό 11,17%. |
el |
dc.description.abstract |
The subject of this postgraduate thesis is "The design of the low greenhouse gas emissions Certification Process in producing "feta cheese", and in particular, in a cheese dairy Box(container)" This study aims to calculate the greenhouse gas emissions during feta - cheese production procedure in a cheese dairy Box(container), as well as, a proposal aimed at reducing the emission of greenhouse gases during feta - cheese production procedure in a cheese dairy box(container); moreover, information and encourage awareness among the parties involved in feta - cheese production line, i.e. producers and suppliers of agricultural raw materials (fertilizers, pesticides), intermediate distributors and dealers of these raw materials, feed for dairy farms producers, farmer, cheese maker, cheese product' s dealer and finally the ultimate consumer. Thus, we result to the ecological footprint of feta - cheese and how to reduce it. Firstly, feta - cheese production procedure in a cheese dairy Box (container), crucial points as well as energy costs was recorded. Thereafter, greenhouse gas emissions in producing "feta cheese" in a cheese dairy Box (container)" was calculated by using the cool farm tool (CFT). Then we calculated an alternative reduction plan concerning greenhouse gas emissions in producing "feta cheese" in a cheese dairy Box (container), which resulted at a 11,17% decrease. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Αέρια του θερμοκηπίου |
el |
dc.subject |
Ανθρακικό αποτύπωμα |
el |
dc.subject |
Τυροκομείο τύπου ΒΟΧ (container) |
el |
dc.subject |
Feta cheese |
el |
dc.subject |
Cool farm tool (CFT) |
el |
dc.subject |
Greenhouse gas emissions |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Σχεδιασμός της διαδικασίας πιστοποίησης χαμηλών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην παραγωγή τυριού Φέτας |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη |
el |