dc.contributor.advisor |
Κοτσερίδης, Γεώργιος |
|
dc.contributor.author |
Μαργιωτούδης, Αντώνιος |
|
dc.date.accessioned |
2019-05-21T09:00:48Z |
|
dc.date.available |
2020-03-01T02:00:13Z |
|
dc.date.issued |
2019-05-21 |
|
dc.date.submitted |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6881 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετήθηκαν 14 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.), 12 από τις οποίες συλλέχτηκαν κατά την τεχνολογική τους ωρίμανση, από την αμπελουργική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου & Οίνου, στην περιοχή της Λυκόβρυσης, ενώ 2 από το αμπελουργικό διαμέρισμα της νήσου Κύθνου των Δυτικών Κυκλάδων στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.
Οι ποικιλίες που μελετήθηκαν είναι οι: Ασπρούδι, Ασπρούδι Αιτωλοακαρνανίας, Βάψα, Βηλάνα, Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Μαυροθύρικο, Μαυροτράγανο, Μαυρόστυφο, Μπακούρι, Μοσχάτο λευκό, Σιδερίτης, Σκιαδόπουλο, Ψαροσύρικο.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος διεξάγονταν οι κλασσικές αναλύσεις καθημερινά, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μεθόδους της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή από τις συνήθεις μεθόδους, που χρησιμοποιούνται στον εργαστηριακό χώρο (International Organization of Vine and Wine 2006, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Ερευνών 1990), όπως η ογκομετρούμενη οξύτητα , το pH, η πτητική οξύτητα κ.λπ. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων παραγωγής λευκών και ερυθρών, ποικιλιακών οίνων ποιότητας, τόσο από γηγενείς όσο και από πανελλαδικώς καλλιεργούμενες ποικιλίες και η παρουσίαση του οινικού προφίλ των παραπάνω ποικιλίων όπως αυτό διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Αυτό έγινε δυνατό μέσω της ποιοτικής ανάλυσης και αξιολόγησης των οίνων.
Οι ποικιλίες στο σύνολό τους παρουσίασαν ικανοποιητική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αξιόλογη ολική και ενεργό οξύτητα, αυξημένη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις. Ξεχώρισαν σε φαινολικό δυναμικό οι ποικιλίες Μαυρόστυφο, Μπακούρι, Μαυροθήρικο και Μαυροτράγανο από τις οποίες θα μπορούσαν να παραχθούν μονοποικιλιακοί οίνοι ποιότητας.
Βέβαια θεωρούμε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα γύρω από τις δυνατότητες παραγωγής των συγκεκριμένων ποικιλιών ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. |
el |
dc.description.abstract |
In this thesis, 14 indigenous varieties of vines were studied, 12 of which were collected during their technological maturation, from the vineyard collection of the Institute of Vine & Wine, in the Lykovrisi region, while 2 of the vineyards of the island of Kythnos of the Western Cyclades in the region of the South Aegean.
The varieties studied are: Asproudi, Asproudi Aitoloakarnania, Vopsa, Vilana, Vidianos, Kotsifali, Mavrothiriko, Mavrotragano, Mavrostifou, Bakouri, Moschato white, Sideritos, Skiadopoulos, Psarosyriko.
During the experiments, daily classical analyzes were carried out, in accordance with the approved methods of European legislation or the usual methods which are used in the laboratory (International Organization of Vine and Wine 2006, European Research Committee 1990), such as volumetric acidity, pH, volatile acidity, etc. The objective of the study was to investigate the possibilities of producing white and red, varietal quality wines both from indigenous and panhellenic cultivated varieties and the presentation of the wine profile of the above varieties as it is shaped by the results of the analyzes. This was made possible through the qualitative analysis and evaluation of wines.
The varieties as a whole showed satisfactory sugar content, significant total and active acidity, increased content of phenolic compounds. The varieties of Mavrostiphos, Bakouri, Mavrotheriko and Mavrotragano were distinguished by their phenolic potential, from which one-qualitative quality wines could be produced.
Certainly, we believe that further research is needed around the possibilities of producing the varieties concerned in order to arrive at safe conclusions. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Οίνος |
el |
dc.subject |
Γηγενείς ποικιλίες αμπέλου |
el |
dc.subject |
Φαινολικές ενώσεις |
el |
dc.subject |
Vitis vinifera L. |
el |
dc.subject |
Ασπρούδι Αιτωλοακαρνανίας |
el |
dc.subject |
Wine |
el |
dc.subject |
Phenolic compounds |
el |
dc.subject |
Asproudi Aitoloakarnanias |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Αξιολόγηση του οινολογικού δυναμικού ορισμένων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.) |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |
dc.embargo.terms |
2020-03 |
|