HEAL DSpace

Αξιολόγηση του οινολογικού δυναμικού ορισμένων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.)

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος
dc.contributor.author Μαργιωτούδης, Αντώνιος
dc.date.accessioned 2019-05-21T09:00:48Z
dc.date.available 2020-03-01T02:00:13Z
dc.date.issued 2019-05-21
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6881
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετήθηκαν 14 γηγενείς ποικιλίες αμπέλου (Vitis vinifera L.), 12 από τις οποίες συλλέχτηκαν κατά την τεχνολογική τους ωρίμανση, από την αμπελουργική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου & Οίνου, στην περιοχή της Λυκόβρυσης, ενώ 2 από το αμπελουργικό διαμέρισμα της νήσου Κύθνου των Δυτικών Κυκλάδων στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Οι ποικιλίες που μελετήθηκαν είναι οι: Ασπρούδι, Ασπρούδι Αιτωλοακαρνανίας, Βάψα, Βηλάνα, Βιδιανό, Κοτσιφάλι, Μαυροθύρικο, Μαυροτράγανο, Μαυρόστυφο, Μπακούρι, Μοσχάτο λευκό, Σιδερίτης, Σκιαδόπουλο, Ψαροσύρικο. Κατά τη διάρκεια του πειράματος διεξάγονταν οι κλασσικές αναλύσεις καθημερινά, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μεθόδους της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή από τις συνήθεις μεθόδους, που χρησιμοποιούνται στον εργαστηριακό χώρο (International Organization of Vine and Wine 2006, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Ερευνών 1990), όπως η ογκομετρούμενη οξύτητα , το pH, η πτητική οξύτητα κ.λπ. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων παραγωγής λευκών και ερυθρών, ποικιλιακών οίνων ποιότητας, τόσο από γηγενείς όσο και από πανελλαδικώς καλλιεργούμενες ποικιλίες και η παρουσίαση του οινικού προφίλ των παραπάνω ποικιλίων όπως αυτό διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Αυτό έγινε δυνατό μέσω της ποιοτικής ανάλυσης και αξιολόγησης των οίνων. Οι ποικιλίες στο σύνολό τους παρουσίασαν ικανοποιητική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αξιόλογη ολική και ενεργό οξύτητα, αυξημένη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις. Ξεχώρισαν σε φαινολικό δυναμικό οι ποικιλίες Μαυρόστυφο, Μπακούρι, Μαυροθήρικο και Μαυροτράγανο από τις οποίες θα μπορούσαν να παραχθούν μονοποικιλιακοί οίνοι ποιότητας. Βέβαια θεωρούμε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα γύρω από τις δυνατότητες παραγωγής των συγκεκριμένων ποικιλιών ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. el
dc.description.abstract In this thesis, 14 indigenous varieties of vines were studied, 12 of which were collected during their technological maturation, from the vineyard collection of the Institute of Vine & Wine, in the Lykovrisi region, while 2 of the vineyards of the island of Kythnos of the Western Cyclades in the region of the South Aegean. The varieties studied are: Asproudi, Asproudi Aitoloakarnania, Vopsa, Vilana, Vidianos, Kotsifali, Mavrothiriko, Mavrotragano, Mavrostifou, Bakouri, Moschato white, Sideritos, Skiadopoulos, Psarosyriko. During the experiments, daily classical analyzes were carried out, in accordance with the approved methods of European legislation or the usual methods which are used in the laboratory (International Organization of Vine and Wine 2006, European Research Committee 1990), such as volumetric acidity, pH, volatile acidity, etc. The objective of the study was to investigate the possibilities of producing white and red, varietal quality wines both from indigenous and panhellenic cultivated varieties and the presentation of the wine profile of the above varieties as it is shaped by the results of the analyzes. This was made possible through the qualitative analysis and evaluation of wines. The varieties as a whole showed satisfactory sugar content, significant total and active acidity, increased content of phenolic compounds. The varieties of Mavrostiphos, Bakouri, Mavrotheriko and Mavrotragano were distinguished by their phenolic potential, from which one-qualitative quality wines could be produced. Certainly, we believe that further research is needed around the possibilities of producing the varieties concerned in order to arrive at safe conclusions. el
dc.language.iso el el
dc.subject Οίνος el
dc.subject Γηγενείς ποικιλίες αμπέλου el
dc.subject Φαινολικές ενώσεις el
dc.subject Vitis vinifera L. el
dc.subject Ασπρούδι Αιτωλοακαρνανίας el
dc.subject Wine el
dc.subject Phenolic compounds el
dc.subject Asproudi Aitoloakarnanias el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Αξιολόγηση του οινολογικού δυναμικού ορισμένων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.) el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el
dc.embargo.terms 2020-03


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account