HEAL DSpace

Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικών συστατικών, σακχάρων και οργανικών οξέων σε οκτώ ποικιλίες βερίκοκων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσαντίλη, Ελένη
dc.contributor.author Καλαντζής, Ιωάννης
dc.date.accessioned 2019-06-04T07:38:28Z
dc.date.available 2019-06-04T07:38:28Z
dc.date.issued 2019-06-04
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6895
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη αντιοξειδωτικών συστατικών, διαλυτών σακχάρων, οργανικών οξέων και της αντιοξειδωτικής ικανότητας οχτώ ποικιλιών βερίκοκων. Οκτώ ποικιλίες βερικόκων Μπεμπέκου, Διαμαντοπούλου, Νεράιδα, Τύρβη, Kioto, Farhial, Farely και Farbaly επιλέχθηκαν με βάση την ιστορία της καλλιέργειας (παραδοσιακές ή σύγχρονες ποικιλίες) και της περιόδου συγκομιδής. Για κάθε ποικιλία, τα φρούτα συλλέχθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο σε στάδιο εμπορικής ωριμότητας από πλήρως παραγωγικά δέντρα που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Κορινθίας και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο εντός 2 ωρών. Τα φρούτα, χωρίς ορατά ελαττώματα, χωρίστηκαν τυχαία, σε τέσσερις ομάδες (επαναλήψεις) 20 φρούτων η κάθε μία, απομακρύνθηκαν τα κουκούτσια, κόπηκαν σε φέτες και καταψύχθηκαν σε υγρό άζωτο. Όλες οι μετρήσεις διεξήχθησαν σε κατεψυγμένο (-80° C) υλικό μέσα σε ένα μήνα μετά τη συγκομιδή. Μετρήθηκαν η περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά, το pH και η οξύτητα του χυμού. Επιπλέον, μετρήθηκαν τα ολικά φαινολικά, φλαβονοειδή, καροτένια, τα αναλυτικά καροτένια, καθώς επίσης και η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τις μεθόδους FRAP και DPPH. Τέλος έγινε ανάλυση και προσδιορισμός των οργανικών οξέων και των διαλυτών σακχάρων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ποικιλίες διέφεραν σημαντικά σε όλα τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν. Οι ‘Farhial’ και ‘Farely’ βρέθηκαν να έχουν υψηλά pH, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες παρουσίασαν χαμηλότερα και παρόμοια επίπεδα. Όσον αφορά τις τιμές της οξύτητας, η Kioto παρουσίασε την υψηλότερη οξύτητα σε αντίθεση με τις Farhial, Τύρβη, Farely και Διαμαντοπούλου που είχαν τις χαμηλότερες οξύτητες. Στα ολικά διαλυτά στερεά υπερτερούσε η Farhial, ενώ η Kioto είχε τη μικρότερη τιμή, με τις υπόλοιπες ποικιλίες να έχουν ενδιάμεσες τιμές. Στα ολικά φαινολικά οι ποικιλίες Farhial και Τύρβη υπερτερούσαν σε σχέση με όλες τις άλλες, σε αντίθεση με τις Μπεμπέκου, Νεράιδα και Kioto που παρουσίασαν τα λιγότερα και παρόμοια μεταξύ τους. Περισσότερα ολικά φλαβονοειδή παρουσίασαν οι ποικιλίες Τύρβη, Farhial και Διαμαντοπούλου, ενώ όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες εμφάνισαν τα χαμηλότερα επίπεδα και παρόμοια μεταξύ τους. Στα ολικά καροτένια, την πρώτη θέση αριθμητικά κατείχε η ποικιλία Farbaly με όμως παρόμοια επίπεδα με τις Kioto, Farely και Διαμαντοπούλου, ενώ αντίθετα την χαμηλότερη αριθμητική τιμή είχε η Τύρβη. Σε σχέση με τα αναλυτικά καροτένια, οι Farely, Farbaly και Farhial εμφάνισαν παρόμοιες υψηλές τιμές, η Kioto μεσαίες, ενώ οι υπόλοιπες παρουσίασαν τις μικρότερες από όλη την ομάδα και παρόμοιες μεταξύ τους. Η συγκέντρωση της β-κρυπτοξανθίνης παρουσίασε διακυμάνσεις μεταξύ των ποικιλιών, αλλά χωρίς σημαντικές διαφορές. Από την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα, προσδιοριζόμενη με την μέθοδο DPPH, η Farhial είχε την υψηλότερη τιμή, με τις Νεράιδα, Μπεμπέκου και Kioto να βρίσκονται στην τελευταία θέση, ενώ με την μέθοδο FRAP οι ποικιλίες Farhial και Τύρβη παρουσίασαν όμοιες μεταξύ τους, αλλά υψηλότερες τιμές από τις παρόμοιες αντιοξειδωτικές συγκεντρώσεις των Farely, Kioto, Μπεμπέκου και Νεράιδα. Σχετικά με τα διαλυτά σάκχαρα, τα κυριότερα σάκχαρα που βρέθηκαν σε όλες τις ποικιλίες ήταν η σακχαρόζη (που ήταν το κυρίαρχο σάκχαρο), και ακολούθησαν σε διαδοχικά χαμηλότερη συγκέντρωση η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σορβιτόλη. Οι ποικιλίες Farhial, Farely, Νεράιδα και Μπεμπέκου υπερτερούσαν σε σχέση με τις άλλες στο άθροισμα των σακχάρων έναντι των υπολοίπων ποικιλιών που είχαν παρόμοια επίπεδα. Όσον αφορά τα οργανικά οξέα, το κιτρικό οξύ κατείχε την υψηλότερη τιμή ακολουθούμενο διαδοχικά από το φουμαρικό, το μηλικό και το ασκορβικό οξύ. Οι ποικιλίες Kioto και Νεράιδα υπερτερούσαν σε σχέση με τις άλλες στο άθροισμα των επί μέρους οργανικών οξέων, ενώ οι Farhial, Farely και Farbaly είχαν τα λιγότερα οργανικά οξέα από τις εξεταζόμενες ποικιλίες. el
dc.description.abstract The aim of this study was to determine antioxidant components, soluble sugars, organic acids and antioxidant capacity (by DPPH and FRAP assays) in eight varieties of apricots. The varieties, Bebekou, Diamantopoulou, Neraida, Tirby, Kioto, Farhial, Farely and Farbaly, were selected according to the history of their cultivation (traditional or modern varieties) and difference in ripening time from June to July. All fruits were harvested at commercial maturity stage from fully productive trees cultivated in the County of Korinthos and transported to the laboratory within 2 hours. Fruits, without visible defects, were randomly divided into four batches of 20 fruits each and after stone removal fruit slices were frozen in liquid nitrogen and stored at -80 ° C for up to 30 d. In particular, the concentration of total phenolics, total flavonoids, total carotenoids, analytical carotenoids, organic acids and soluble sugars, as well as, the total antioxidant capacity (by both FRAP and DPPH methods) were determined in all samples along with the measurements of soluble solids, pH value and titratable acidity of the juice. The results showed that the varieties differed significantly in all measured characteristics. 'Farhial' and 'Farely' were found to have higher pH than the similar pH values of the other varieties. The highest acidity was observed in Kioto, in contrast to Farhial, Tirby, Farely and Diamantopoulou that exhibited similar low acidity values. Farhial exhibited the highest total soluble solids, while Kioto exhibited the lowest. In total phenolics, Farhial and Tirby varieties were superior to the rest varieties, whereas Bebekou, Neraida and Kioto showed higher values than Farely, Farbaly and Diamantopoulou. Tirby, Farhial and Diamantopoulou exhibited similar total flavonoids concentration, but higher than the similar low ones in the rest varieties. In total carotenoids, Farbaly was ranked first, but statistically exhibited similar levels to Kioto, Farely and Diamantopoulou, while Tirby, Neraida, Bebecou and Farhial had similar low concentrations. Farely exhibited similar β-carotene concentration to Farbaly and both higher than the rest, whereas Tirby the lowest one. The concentration of β-cryptoxanthin varied between varieties, but without significant differences. The highest total antioxidant capacity, determined by the DPPH assay, was observed in Farhial, whereas by the FRAP assay, Farhial had similar values to Tirby, but both of them had higher than the rest varieties. Concerning the soluble sugars, sucrose was the dominant one in all varieties followed successively by glucose, fructose and sorbitol. Farhial, Farely and Neraida showed similar total sugar concentration (sum of individual sugars) to Bebecou and higher than the similarly low values in the rest varieties. Regarding organic acids, citric acid was the dominant acid followed successively by fumaric, malic and ascorbic acid. Kioto and Neraida contained elevated acid concentrations, in terms of the sum of individual organic acids, while Farhial, Farely and Farbaly had the lowest among the varieties examined. el
dc.language.iso el el
dc.subject Αντιοξειδωτικά el
dc.subject Antioxidants el
dc.subject Αντιοξειδωτικά συστατικά el
dc.subject Σάκχαρα el
dc.subject Οργανικά οξέα el
dc.subject Βερίκοκα el
dc.subject Organic acids el
dc.subject Apricots el
dc.subject Sugars el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Συγκριτική μελέτη αντιοξειδωτικών συστατικών, σακχάρων και οργανικών οξέων σε οκτώ ποικιλίες βερίκοκων el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμες και Συστήματα Φυτικής Παραγωγής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account