Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχουν καταστήσει σαφές ότι τα φρούτα είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Το ποιοτικό αυτό χαρακτηριστικό τους προσδίδει ιδιαίτερη διαιτητική αξία. Η κατανάλωση τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για θρεπτικά προϊόντα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ποικιλιών του ίδιου είδους, που μπορούν να προσδώσουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Η γνώση αυτή συντελεί στην καλλιέργεια ποικιλιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν την αποδοχή των καταναλωτών και συμβάλλουν θετικά στην αγροτική οικονομία.
Στην παρούσα εργασία πραγμαγματοποιήθηκε στατιστική επεξεργασία αποτελεσμάτων από προηγούμενες έρευνες που διεξήχθησαν στο εργαστήριο δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.Επεξεργάστηκαν δεδομένα σχετικά με τις ολικές φαινολικές ενώσεις και την αντιοξειδωτική ικανότητα ποικιλιών φρέσκων καρπών, σε στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης, βερικοκιάς, ροδακινιάς, μουριάς, βοτρυοκάρπου, μανταρινιάς, πορτοκαλιάς και συκιάς. Από τα αποτελέσματα της στατιστικής επεξεργασίας προέκυψε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών όσον αφορά τη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών των καρπών ή των χυμών (εσπεριδοειδή) καθώς και την αντιοξειδωτική ικανότητα αυτών. Από την ανάλυση κύριων συνιστωσών κατέστη εμφανής και η διαφοροποίηση των ποικιλιών με τη χρήση των βιοχημικών παραμέτρων που επεξεργάστηκαν. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η κατηγοριοποίηση των ποικιλιών της International Cot σε ομάδα έναντι των υπολοίπων ποικιλιών βερικοκιάς, η περίπτωση των ποικιλιών της ομάδος πορτακαλιών Valencia καθώς και η περίπτωση του γονοτύπου 8 της μουριάς, ο οποίος ξεχώρισε από τους υπόλοιπους γονοτύπους, ευρισκόμενος μόνος του στο ξεξιό άκρο της πρώτης συνιστώσας. Από τα αποτελέσματα της παρούσης μεταπτυχιακής διατριβής γίνεται φανερό ότι τα υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών του ίδιου είδους, όπως και μεταξύ των διαφόρων ειδών. Αξίζει να μελετηθούν περεταίρω οι διαφορές αυτές, καθώς τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερος λόγος γίνεται περί «λειτουργικών τροφίμων», τροφίμων δηλαδή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορεί να οφελούν την υγεία του ανθρώπου. Η ύπαρξη τόσο μεγάλων διαφορών μεταξύ των ποικιλιών εντός του ίδιου είδους μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν γονότυποι με ιδιαίτερα «λειτουργικά» χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.
Numerous scientific studies have made it clear that fruits are a source of vitamins, minerals, trace elements, fiber and antioxidants. This quality attribute gives them a particular dietary value. Their consumption contributes to maintaining the health of the human body. Given the increased interest of consumers in nutritional products, it is useful to know the quality characteristics of different varieties of the same species, which can provide greater nutritional value. This knowledge contributes to the cultivation of varieties with high quality characteristics, which are accepted by consumers and contribute positively to the rural economy.
In the present study, the total phenolic compounds and the antioxidant capacity of fresh fruit varieties, in the stage of normal maturation, apricot, peach, mulberry, borage, mandarin, orange and fig. There are significant differences among the various cultivars, concerning their concentration of phenolic compounds (in the flesh or juice) as well as their antioxidant capacity. From the Principal Component Analysis it became obvious that the cultivars could be separated into groups based on the phytochemicals used in the present study. Most obvious was the case of the apricot cultivars of the group of International Cot, the group of Valencia oranges, as well as the mulberry genotype 8, which was clearly separated from the other genotypes, being at the right side of component 1. Based on the results of the present thesis, it is obvious that there are significant differences among genotypes or cultivars in the same species. Moreover, the existence of such significant differences among genotypes of the same species, could be a expoted in finding genotypes with significant “functional” characteristics, promoting human health and well being.