HEAL DSpace

Ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών Salmonella spp., Escherichia coli Ο157 και Staphylococcus aureus, σε επιφάνειες κινητών τηλεφώνων και χεριών, από φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Νυχάς, Γεώργιος- Ιωάννης
dc.contributor.author Φουστέρη, Ευγενία
dc.date.accessioned 2019-06-27T10:41:38Z
dc.date.available 2019-06-27T10:41:38Z
dc.date.issued 2019-06-27
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6916
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σε μία εποχή που το κινητό τηλέφωνο αποτελεί απαραίτητο εξοπλισμό στη καθημερινότητα του ανθρώπου, δημιουργήθηκε η ανάγκη για έρευνα, με σκοπό να αφυπνίσει και να φέρει στην επιφάνεια, τους κινδύνους υγείας που μπορεί να προκαλέσει η επαφή των χεριών με το κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια με το εκάστοτε τρόφιμο, χωρίς τη διαμεσολάβηση πλύσης και απολύμανσής τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, έγινε ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών Salmonella spp., Escherichia coli Ο157 και Staphylococcus aureus, σε επιφάνειες κινητών τηλεφώνων και χεριών, από φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, αξιολογήθηκε η ανάπτυξη του παθογόνου μικροοργανισμού St.aureus, μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης από εμβολιασμένο κινητό τηλέφωνο σε κύβους ψημένου κοτόπουλου. Αρχικά, δείγματα κινητών τηλεφώνων και χεριών λήφθηκαν, από φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποιήθηκε ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών Salmonella spp., E.coli Ο157 και St.aureus, μέσω κλασσικών μεθόδων. Σύμφωνα με τα ληφθέντα αποτελέσματα, ο μικροοργανισμός Staphylococcus, εμφανίστηκε σε ποσοστό 83% (34% σε χέρια και κινητό ταυτόχρονα, 11% μόνο σε χέρια, 38% μόνο σε κινητό), ο μικροοργανισμός E.coli, εμφανίστηκε σε ποσοστό 14% (3% σε χέρια και κινητό ταυτόχρονα, 4% μόνο σε χέρια, 7% μόνο σε κινητό) και ο μικροοργανισμός Salmonella spp., εμφανίστηκε σε ποσοστό 17% (3% σε χέρια και κινητό ταυτόχρονα, 5% μόνο σε χέρια, 9% μόνο σε κινητό). Οι μικροοργανισμοί που δήλωσαν παρουσία, ταυτοποιήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν ως παθογόνοι, δειγματοληπτικά, μέσω ορροσυγκολλητικών τεστ, τα οποία είναι ακριβή και βασισμένα στο ISO. Με βάση τα ακόλουθα αποτελέσματα, μόνο 1 απομόνωση των μικροοργανισμών Salmonella spp. και E.coli, έκαστος, θεωρήθηκε ως πιθανή αποικία των παθογόνων Salmonella spp. και E.coli Ο157, αντίστοιχα. Συμπληρωματικά, 5 απομονώσεις του μικροοργανισμού Staphylococcus, θεωρήθηκαν ως πιθανές αποικίες του παθογόνου St.aureus. Από τις αποικίες του St.aureus, οι οποίες είχαν επιβεβαιωθεί ως θετικές, νωρίτερα μέσω ταχείας δοκιμής συγκόλλησης ορού, ακολούθησε η δημιουργία δύο εμβολίων, από δύο χρονικές επαναλήψεις το κάθε ένα, με μεσοδιάστημα 15 ημερών, των οποίων η διαφορά βρισκόταν στη τιμή pH του θρεπτικού ζωμού. Στη πρώτη περίπτωση το pH παρέμενε στο 7,14. Στη δεύτερη περίπτωση, το pH ρυθμιζόταν σε 4,5. Εν συνεχεία, γινόταν ο εμβολιασμός της επιφάνειας συσκευής κινητού τηλεφώνου Galaxy S3 Mini, και η επιμόλυνση από αυτό, μέσω χεριού, σε κύβους ψημένου κοτόπουλου, διαδοχικά. Τα ληφθέντα αποτελέσματα υπέδειξαν, ότι η διαφοροποίηση του pH ως εμπόδιο στην ανάπτυξη του παθογόνου St.aureus δεν ήταν επαρκής, διότι τα αποτελέσματα της επιμόλυνσης του κοτόπουλου δεν έδειξαν να διαφέρουν, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, πέρα από την «ένταση» εμφάνισης του παθογόνου, που ήταν μειούμενη σε αυτά που αντιστοιχούσαν στο εμβόλιο με pH 4,5. Συμπερασματικά, επιβεβαιώθηκε ότι απαιτούνται 2-3 εμπόδια για να ελέγξουμε τους μικροοργανισμούς. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω έρευνα, σχετικά με τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να βρεθούν στη συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου, με σκοπό την απόδειξη ανάγκης χρήσης απολυμαντικών και μέσων καθαρισμού και την σαφή τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής. el
dc.description.abstract At a time when the mobile phone is an essential equipment in everyday life, the need for research was created, to awaken, and highlight the health risks that hand contact with the mobile phone, and then each food, can cause, without the means of washing and disinfecting them. In this diploma thesis, the pathogenic microorganisms Salmonella spp., Escherichia coli Ο157 and Staphylococcus aureus were detected on mobile phone and hand surfaces by students of the Agricultural University of Athens. The growth of the pathogenic microorganism St.aureus, by cross-infection from an inoculated cell phone to baked chicken cubes, was then evaluated. Initially, samples of mobile phones and hands were received by students from the Agricultural University of Athens. Detection of pathogenic microorganisms Salmonella spp., E.coli Ο157 and St.aureus, was accomplished through classical methods. According to the obtained results, Staphylococcus appeared at 83% (34% both hands and phone, 11% hands only, 38% phone only), E. coli appeared at 14% (3% both hands and phone, 4% hands only, 7% phone only) and Salmonella spp. appeared at 17% (3% both hands and phone, 5% hands only, 9% phone only). The microorganisms present were identified and confirmed as pathogenic, by sampling, using serum agglutination tests which are accurate and ISO-based. Based on the following results, only 1 isolation each of Salmonella spp. and E.coli, was considered a possible colony of Salmonella spp. and E.coli Ο157, respectively. Additionally, 5 isolations of the microorganism Staphylococcus were considered as possible colonies of the pathogen St.aureus. From the colonies of St.aureus, which were confirmed as positive earlier through a rapid serum agglutination test, two vaccines were developed, two repetitions each, with a 15-day interval, the difference being at the pH of the nutrient broth. In the first case the pH remained at 7.14. In the second case, the pH was rendered at 4.5. Thereafter, inoculation on the surface of the Galaxy S3 Mini cell phone, and successive contamination by hand, to baked chicken cubes, were performed. The results obtained indicated that the differentiation of the pH as an obstacle to the growth of the pathogen St.aureus was not sufficient because the effects of chicken contamination did not appear to differ in either case beyond the "intensity" of the pathogen, which was decreasing on those corresponding to the pH 4.5 vaccine. In conclusion, it was confirmed that 2-3 obstacles are required to control microorganisms. The findings of this study could be the basis for further research into the pathogenic microorganisms that can be found on a mobile phone device to demonstrate the need for disinfectants and cleansers and to ensure that proper hygiene rules are adhered to. el
dc.language.iso el el
dc.subject Salmonella spp. el
dc.subject Escherichia coli Ο157 el
dc.subject Escherichia coli Ο157 el
dc.subject Διασταυρούμενη μόλυνση el
dc.subject Δοκιμή συγκόλλησης ορού el
dc.subject Παθογόνους el
dc.subject Classical methods el
dc.subject Serum agglutination test el
dc.subject Staphylococcus aureus el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Ανίχνευση των παθογόνων μικροοργανισμών Salmonella spp., Escherichia coli Ο157 και Staphylococcus aureus, σε επιφάνειες κινητών τηλεφώνων και χεριών, από φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Συστήματα διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account