Η γαστρεντερική οδός λειτουργεί και ως φραγμός σε αντιγόνα των μικροοργανισμών και των τροφίμων. Η ιδιότητα αυτή έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη μιας ισχυρής αυτόχθονης μικροχλωρίδας. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, σε επαρκείς ποσότητες. Οι εν λόγω μικροοργανισμοί χαρακτηρίζονται ως προβιοτικοί όταν ικανοποιούν ορισμένα κριτήρια. Ένα από αυτά είναι η αντιμικροβιακή τους δράση έναντι παθογόνων μικροοργανισμών ή άλλων μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του γαστρεντερικού συστήματος κατά την εγκατάστασή τους. Απαραίτητη επίσης είναι η επιβίωσή τους στο όξινο pH (pH=2) που επικρατεί στην περιοχή, καθώς και η ικανότητα προσκόλλησης στο επιθήλιο του γαστρεντερικού ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μικροοργανισμοί να έχουν ικανότητα υδρόλυσης χολικών αλάτων, μια ιδιότητα που σχετίζεται με τη μείωση της σύνθεσης της χοληστερόλης και επομένως των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και να μην παρουσιάζουν ανθεκτικότητα έναντι συγκεκριμένων αντιβιοτικών, καθώς θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν τα γονίδια ανθεκτικότητας σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκαν τα παραπάνω κριτήρια σε 32 στελέχη βακτηρίων μεταξύ των οποίων τα 21 στελέχη ήταν Lactobacillus plantarum/ Lactobacillus paraplantarum/ Lactobacillus pentosus, 1 Enterococcus gallinarum/Enterococcus casseliflavus, 1 Enterococcus faecalis, 2 Lactococcus lactis, 4 Leuconostoc lactis, 1 Leuconostoc holzapfelii, 1 Enterococcus feacium/ Enterococcus durans, 1 Lactobacillus paracasei/ Lactobacillus casei/ Lactobacillus zeae. Από όλα αυτά μόνο μερικά παρουσίασαν ικανοποιητικά αποτελέσματα ώστε να χαρακτηριστούν ως πιθανά προβιοτικά στελέχη. Τα στελέχη με τέτοιες ιδιότητες ήταν 5 στελέχη των ειδών Lactobacillus plantarum/ Lactobacillus paraplantarum/ Lactobacillus pentosus, και 1 του είδους Leuconostoc lactis.
The gastrointestinal tract also acts as a barrier to the antigens of microorganisms and food. This property assumes the existence of strong independent microflora. Hence, the consumption of food containing these beneficial microorganisms in sufficient quantities becomes necessary. The aforesaid micro-organisms are characterized as probiotics upon fulfilling certain criteria, such as their antimicrobial activity against pathogenic or other microorganisms, which could disturb the normal gastrointestinal microflora once installed. Their ability to survive in an acidic pH (pH = 2) which is prevalent in the area, is also necessary for their survival, as well as their ability to adhere to the gastrointestinal epithelium to enable their settlement. It is especially important that these microorganisms have the ability to hydrolyze bile salts -a property associated with the reduction of cholesterol synthesis and, thus, of cardiovascular diseases, whilst not being resistant against certain antibiotics, as they could transfer resistance genes to other pathogenic microorganisms. The current study examined the above criteria in 32 strains of bacteria; Namely, the 21 strains of Lactobacillus plantarum / Lactobacillus paraplantarum / Lactobacillus pentosus, 1 Enterococcus gallinarum / Enterococcus casseliflavus, 1 Enterococcus faecalis, 2 Lactococcus lactis, 4 Leuconostoc lactis, 1 Leuconostoc holzapfelii, 1 Enterococcus feacium / Enterococcus durans, 1 Lactobacillus paracasei / Lactobacillus casei / Lactobacillus zeae. Results yielded satisfactory properties for inclusion in probiotic strains for the following: 5 strains of Lactobacillus plantarum / Lactobacillus paraplantarum / Lactobacillus pentosus and 1 strain of Leuconostoc lactis.