dc.contributor.advisor |
Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία |
|
dc.contributor.author |
Μητρογεώργου, Θεοδώρα |
|
dc.date.accessioned |
2019-10-18T13:04:30Z |
|
dc.date.available |
2019-10-18T13:04:30Z |
|
dc.date.issued |
2019-10-18 |
|
dc.date.submitted |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6967 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Τα οφέλη της γιαούρτης αγελαδινού γάλακτος για την υγεία έχουν μελετηθεί εκτενώς, όμως δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες όσον αφορά την αίγεια γιαούρτη. Ο στόχος της μελέτης αυτής είναι η διερεύνηση της κατανάλωσης αίγειας γιαούρτης στην υγεία των εθελοντών και κυρίως (α) στην ενεργειακή πρόσληψη και (β) στον υποκειμενικό κορεσμό. Σαρανταπέντε (45) υγιείς εθελοντές (12 άνδρες και 33 γυναίκες) με ηλικιακό εύρος 18-55 έτη και με Δείκτη μάζας σώματος (BMI) 18.5 – 27 kg/m² συμμετείχαν στη διασταυρούμενη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη. Κατανάλωσαν τα γεύματα προφόρτισης έπειτα απο μία εβδομάδα άνευ αγωγής, όπου τους προσφέρθηκε γεύμα άνευ περιορισμού (γεύμα και επιδόρπιο). Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ζύγισης τροφίμων για τον αντικειμενικό κορεσμό και μετρήσεις σε κλίμακες VAS για τον υποκειμενικό κορεσμό, 2 ώρες μετά το πρωινό,ακριβώς πρίν τη κατανάλωση του γεύματος προφόρτισης. Ακόμα, 45, 90, 135, 180 λεπτά μέτα το γεύμα προφόρτισης αλλά και 1 ώρα μετά τη κατανάλωση του άνευ περιορισμού γεύματος. Η αίγεια γιαούρτη και το ρόφημα γιαούρτης δεν παρουσίασαν διαφορές στην ενεργειακή πρόσληψη των εθελοντών, ωστόσο παρουσίασαν διαφορές στη πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των διαιτητικών ινών. Και τα δύο προϊόντα παρέμβασης δεν εμφάνισαν μεταξύ τους διαφορές στις υποκειμενικές μετρήσεις κορεσμού των εθελοντών και παρουσίασαν όμοιες μεταβολές των μετρήσεων αυτών ως προς το χρόνο. Σημαντική διαφορά μεταξύ της αίγειας γιαούρτης και του ροφήματος αίγειας γιαούρτης παρουσιάστηκε στην μεγαλύτερη ευχαρίστηση που αισθάνθηκαν οι εθελοντές, όταν κατανάλωσαν αίγεια γιαούρτη έναντι του ροφήματος.Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στην επίδραση της αίγειας γιαούρτης στις μετρήσεις των εθελοντών συγκριτικά με το ρόφημα γιαούρτης, σε αντίθεση με άλλες μελέτες που υποστηρίζουν την επίδραση γιαούρτης στον υποκειμενικό κορεσμό, στις οποίες η υπο μελέτη γιαούρτη προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Για το λόγο αυτό, προτείνεται περαιτέρω έρευνα της οξείας επίδρασης αίγειας γιαούρτης σε εθελοντές διαφορετικού υγειονομικού ενδιαφέροντος και ηλικιακών ομάδων. |
el |
dc.description.abstract |
The health benefits of cow’s milk yogurt have been extensively studied, but there are insufficient studies on goat yogurt. The aim of this study was to investigate the acute effect of goat yogurt consumption in the health of volunteers. In particular (a) energy intake and (b) subjective saturation were investigated.Forty-five healthy volunteers between the ages 18-55 and with body mass index 18.5 – 27 kg/m² participated in a randomized within – subject crossover clinical trial. They consumed the preloaded meals after a wash out week, where they were offered ad libitum meals (lunch and dessert). Food weight measurements were taken to calculate the subjective saturation and measurements in VAS scales were taken to calculate the objective saturation two hours after breakfast, just before the consumption of the preload meal. Moreover, additional measurements were taken 45,90,135,180 minutes after the consumption of the preload meal and one hour after the consumption of the ad libitum meal.Goat yogurt and yogurt milk did not differ in the energy intake of the volunteers, but they did differ in the intake of macronutrients, especially dietary fibers. Both intervention products showed no differences in the subjective saturation measurements of the volunteers and showed similar changes over time. Significant difference between goat yogurt and goat yogurt beverage was shown in the pleasure the volunteers felt, which was greater when they consumed goat yogurt over goat yogurt beverage.There were no significant differences in the acute effect of goat yogurt on energy intake and subjective satiety of the healthy volunteers, in contrast to other studies which support the acute effect of yogurt on subjective satiety. Those studies were researching yogurt derived from cow’s milk. For this reason, further investigation is recommended on the acute effect of goat yogurt on volunteers of different health and age groups. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Αίγεια γιαούρτη |
el |
dc.subject |
Ενεργειακή πρόσληψη |
el |
dc.subject |
Όρεξη |
el |
dc.subject |
Κορεσμός |
el |
dc.subject |
Goat yogurt |
el |
dc.subject |
Satiety |
el |
dc.subject |
Appetite |
el |
dc.subject |
Energy intake |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Διερεύνηση της οξείας επίδρασης κατανάλωσης αίγειου γιαουρτιού με βιοενεργά πεπτίδια στο ενεργειακό ισοζύγιο και στον υποκειμενικό κορεσμό υγιών ενηλίκων |
el |
dc.title.alternative |
Research of the acute effect of goat yogurt consumption with bioactive peptides on energy balance and subjective satiety of healthy adults |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου |
el |