Σκοπός της εν λόγω έρευνας, ήταν η μελέτη της επίδρασης της διάρκειας συντήρησης σε απλή ψύξη στον 1 °C στην απώλεια βάρους, στη συνεκτικότητα, στο χρώμα του φλοιού, στην περιεκτικότητα των ολικών φαινολικών συστατικών, ολικών καροτενοειδών, ολικών φλαβονοειδών και ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας με τη μέθοδο FRAP, με και χωρίς δέσμευση αιθυλενίου σε βερίκοκα ποικιλίας «Μπεμπέκου». Η ποικιλία «Μπεμπέκου» είναι μια μεσοπρώιμη ποικιλία με καλά χαρακτηριστικά, η οποία καλλιεργείται ευρέως στη χώρα μας. Η ποικιλία αυτή επιλέχθηκε για συντήρηση με σκοπό την επιμήκυνση της διακίνησης νωπών βερίκοκων στην αγορά. Συγκεκριμένα, τα βερίκοκα συγκομίσθηκαν σε στάδιο εμπορικής ωριμότητας και συντηρήθηκαν μέχρι 29 ημέρες σε κλειστά πλαστικά δοχεία με έξι βερίκοκα ανά δοχείο. Ταυτόχρονα δέχθηκαν δύο επεμβάσεις: τα μισά δοχεία είχαν μόνο φρούτα και τα άλλα μισά περιείχαν κι από ένα φακελάκι δέσμευσης αιθυλενίου (BIOCONSERVACION S.A). Προσδιορίστηκαν η απώλεια βάρους στον 1 °C και στους 20 °C, η συνεκτικότητα στη περιοχή του μάγουλου και της ράχης, οι παράμετροι L*, a*, b*, το chroma (C*) και η γωνία απόχρωσης h° σε τρεις χρωματικές περιοχές του φλοιού (κόκκινη, πορτοκαλί, πράσινη), ενώ τα ολικά φαινολικά, τα ολικά καροτενοειδή, τα ολικά φλαβονοειδή και η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα, εκφράστηκαν σε γραμμάρια ξηρού βάρους. Όλα τα χαρακτηριστικά ποιότητας προσδιορίστηκαν μετά τη συγκομιδή και μετά από 11, 21, 26 και 29 ημέρες συντήρησης και 12 ώρες παραμονής σε θερμοκρασία δωματίου (20 °C). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μονοπαραγοντικής ανάλυσης στα βερίκοκα χωρίς δέσμευση αιθυλενίου, ο χρόνος συντήρησης είχε σημαντική επίδραση. Τα βερίκοκα «Μπεμπέκου» εμφάνισαν σημαντική απώλεια βάρους και μείωση συνεκτικότητας καθ όλη τη διάρκεια του πειράματος, όπως αναμενόταν. Η φωτεινότητα στην κόκκινη και πορτοκαλί περιοχή μειώθηκε. Οι τιμές της παραμέτρου a* του χρώματος αυξήθηκαν, συντελώντας σε βαθύτερο πορτοκαλί ή/και ελαφρά κόκκινο χρωματισμό του φλοιού. Η παράμετρος b* και το chroma της πράσινης περιοχής αυξήθηκαν. Η γωνία απόχρωσης h° και των τριών χρωματικών περιοχών μειώθηκε.Στους καρπούς με δέσμευση αιθυλενίου διαπιστώθηκε μικρότερη απώλεια βάρους από την αντίστοιχη των μαρτύρων, όταν συντηρούνταν στον 1 °C. Επιπλέον, στην παραμονή των καρπών στους 20 °C, στο χειρισμό με δέσμευση αιθυλενίου, υπήρξε μικρότερη απώλεια βάρους σε σχέση με τους μάρτυρες. Στην παράμετρο a* στην πορτοκαλί περιοχή, σημειώθηκαν μεγαλύτερες τιμές στους καρπούς που δέχθηκαν την επέμβαση με φακελάκια δέσμευσης αιθυλενίου. Τέλος, μειώθηκαν η παράμετρος L* στην πράσινη περιοχή και η γωνία απόχρωσης h° της πορτοκαλί περιοχής. Απ’ ότι φάνηκε πάντως, η δέσμευση αιθυλενίου, δεν προκάλεσε ιδιαίτερες μεταβολές στη συνεκτικότητα, στη συγκέντρωση των ολικών φαινολικών συστατικών, ολικών καροτενοειδών, ολικών φλαβονοειδών και της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας.
The aim of this study was to determine the effect of storage time at simple cooling at 1 °C on weight loss, firmness, skin color, total phenolic compounds, total carotenoids, total flavonoids and total antioxidant capacity with FRAP method, with and without ethylene removal in ‘Bebecou’ apricots.‘Bebecou’ variety is a mid- early harvested variety with good characteristics, which is widely cultivated in our country. This variety was selected for storage in order to prolong the marketing of fresh apricots on the market. In particular, apricots were harvested at a commercial maturity stage and maintained for up to 29 days in closed plastic packages with six apricots per package. At the same time, they received two treatments: half of the packages had only fruits and the other halves contained a sachet for ethylene removal (BIOCONSERVACION S.A). Τhe weight loss at 1 °C and at 20 °C, the firmness in the cheek and back area, the L*, a*, b*, chroma (C *) and the hue angle (h°) factors in three color areas of the skin (red, orange, green) were measured, whereas total phenolics, total carotenoids, total flavonoids and total antioxidant capacity were expressed in grams of dry weight. All quality characteristics were measured after harvest and after 11, 21, 26 and 29 days of maintenance and 12 hours at room temperature (20 °C). According to the results of the single-factor analysis in apricots without ethylene removal, the storage time had a significant effect. 'Bebecou' apricots showed significant weight loss and firmness reduction throughout the experiment, as expected. The brightness in the red and orange area decreased. The a* values increased by contributing to a deeper orange and / or slightly red coloration of the skin. The b* factor and chroma of green area increased. The hue angle h° of both three color areas decreased.Fruits with ethylene removal showed less weight loss than those of the fruit- controls when maintained at 1 °C. In addition, when the fruits with ethylene removal were stored at 20 °C, there was less weight loss than in fruit- controls. In the a* factor in the orange area, higher values were recorded on the fruits that received the treatment with sachets for ethylene removal. Finally, the L* factor in the green area and the hue angle h° of the orange area decreased. However, apparently, ethylene removal did not cause any particular changes in firmness, in the content of total phenolics, total carotenoids, total flavonoids and total antioxidant capacity.