HEAL DSpace

Μελέτη της ανόργανης θρεπτικής κατάστασης των δένδρων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών σε δυο ποικιλίες βερικοκιάς (Prunus armeniaca L.) στον Νομό Κορινθίας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπαδάκης, Ιωάννης el
dc.contributor.author Παληού - Δαρειώτη, Μαρία el
dc.date.issued 2020-01-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7018
dc.description.abstract Η καλλιέργεια της βερικοκιάς (Prunus armeniaca L.) θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες δενδρώδεις καλλιέργειες στο Νομό Κορινθίας. Η ποιότητα των καρπών γενικά καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων όπως είναι η εμφάνιση, η οσμή, η γεύση, η υφή και η θρεπτική τους αξία. Όταν τα φρούτα είναι καλής ποιότητας δηλαδή απαλλαγμένα από τοξίνες, μικροβιακές μολύνσεις, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βαρέα μέταλλα, τότε θεωρούνται ασφαλή για τον καταναλωτή. Στα βερίκοκα η ποιότητα επηρεάζεται κυρίως από την ποικιλία, την ισορροπημένη λίπανση όπως του αζώτου και του καλίου, το αραίωμα των καρπών, το πότισμα, το σχήμα του δένδρου και την καλή έκθεση των καρπών στον ήλιο, η οποία επιτυγχάνεται με το κατάλληλο κλάδεμα. Η αξιολόγηση της ποιότητας των φρούτων πρέπει να γίνεται με ακριβείς μετρήσεις των χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων των φρούτων και με καθορισμένα επιστημονικά κριτήρια που ανταποκρίνονται στα σταθερά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής αποτέλεσε η μελέτη της ανόργανης θρεπτικής κατάστασης των δένδρων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών σε δύο Ελληνικές ποικιλίες βερικοκιάς ‘Μπεμπέκου’ και ‘Διαμαντοπούλου’ στο Νομό Κορινθίας σε διαφορετικούς οπωρώνες. Η διερεύνηση της πιθανότητας ύπαρξης παραλλακτικότητας εντός των ποικιλιών. Χρησιμοποιήθηκαν καρποί και φύλλα από συγκεκριμένα κτήματα και δένδρα των περιοχών Βοχαϊκού, Χαλκίου, Βασιλικού, Λαλιώτη. Η μελέτη έγινε σε 5 διαφορετικά κτήματα/ποικιλία. Μετρήθηκε η συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα των δένδρων. Συγκεκριμένα μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις των αζώτου, καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, σιδήρου και μαγγανίου και υπολογίστηκε η σχέση Ν/Κ στα φύλλα. Μετρήθηκαν επίσης τα πιο κάτω χαρακτηριστικά των καρπών: Η συνεκτικότητα της σάρκας, το pH, η διάμετρος, το μήκος και το βάρος του καρπού, ο λόγος βάρος σάρκας/καρπού, η οξύτητα, οBrix και ο λόγος οBrix/οξύτητα και οι συντεταγμένες χρώματος L, a, b. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι τιμές των συγκεντρώσεων των θρεπτικών στοιχείων καλίου, μαγνησίου και νατρίου ήταν σημαντικά υψηλότερες στην ποικιλία ‘Μπεμπέκου’. Αντίθετα η συγκέντρωση του αζώτου ήταν υψηλότερη στην ποικιλία ‘Διαμαντοπούλου’. Η τιμή της σχέσης Ν/Κ ήταν μεγαλύτερη από 1 ενώ θα έπρεπε να είναι περίπου 0,9. Το γεγονός αυτό συνιστά την αναπροσαρμογή της λίπανσης αζώτου και καλίου, γιατί η σχέση αυτή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή και την ποιότητα των καρπών. Οι τιμές των συγκεντρώσεων μεταξύ των κτημάτων της ίδιας ποικιλίας δεν διέφεραν σημαντικά με εξαίρεση αυτές του καλίου στην ποικιλία ‘Μπεμπέκου’ και του σιδήρου στη ‘Διαμαντοπούλου’ που είχαν σημαντικές διαφορές. Σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών βρέθηκαν και στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών τους. Οι καρποί της ποικιλίας ‘Μπεμπέκου’ είχαν σημαντικά μεγαλύτερο μήκος και διάμετρο, υψηλότερο βάρος (65,40g) έναντι της ‘Διαμαντοπούλου’ (34,70g), και υψηλότερη σχέση σάρκας/πυρήνα (95,53%) έναντι 93,00% της ‘Διαμαντοπούλου’. Οι καρποί της ποικιλίας ‘Μπεμπέκου’ είχαν επίσης σημαντικά μεγαλύτερη συνεκτικότητα καρπών και οξύτητα χυμού. Αντίθετα, οι καρποί της ποικιλίας ‘Διαμαντοπούλου’ είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές pH, οBrix, οBrix/ολική οξύτητα και υψηλότερους δείκτες χρώματος L και b από τις αντίστοιχες της ‘Μπεμπέκου’. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά των καρπών διέφεραν σημαντικά μεταξύ των κτημάτων της ίδιας ποικιλίας με εξαίρεση την τιμή οBrix, οBrix/οξύτητα και τη σχέση %σάρκας/καρπού στην ποικιλία ‘Μπεμπέκου’ που δεν υπήρξε σημαντική διαφορά. el
dc.description.abstract Cultivation of the apricot tree (Prunus armeniaca L.) is considered to be one of the most important in the region near Corinth (Greece). The quality of the fruits is generally determined by a number of factors such as appearance, smell, taste, texture and nutritional value. When the fruits are of good quality, i.e. free of toxins, microbial infections, pesticide residues and heavy metals, they are considered safe for the consumer. In apricots, the quality is mainly influenced by variety, balanced fertilization such as nitrogen and potassium, thinning of fruit, watering, tree shape and good exposure to sun, which is achieved by appropriate pruning. The evaluation of the quality of the fruit must be carried out by accurate measurements of characteristics and properties of the fruit using established scientific criteria. The purpose of this postgraduate research was the study of the inorganic nutritional status of trees and the quality of fruit characteristics in two Greek apricot cultivars, ‘Bebekou’ and ‘Diamantopoulou’ in the region near Corinth in various orchards. Additionally, the possible variability within the cultivars was also investigating. Fruits and leaves were collected from different apricot orchards and trees of the areas of Vochaiko, Halki, Vassiliko and Lalioti. The study was conducted in 5 different apricot orchards for each cultivar. The concentrations of nitrogen, potassium, phosphorus, calcium, magnesium, sodium, iron and manganese were measured in leaves, and the N/K ratio of the leaves was calculated. The following fruit characteristics were also measured: Flesh firmness, pH, fruit diameter, fruit length and fruit weight, flesh/fruit weight, acidity, οBrix, οBrix/acidity ratio, and the color indices L, a, b. The results showed that the potassium, magnesium and sodium concentrations were significantly higher in the ‘Bebecou’ cultivar. On the contrary, the nitrogen concentration was higher in the ‘Diamantopoulou’ cultivar. The N/K ratio was greater than 1.0 while it should be about 0.9. This fact recommends a modification of nitrogen and potassium fertilization because this relationship significantly affects fruit production and quality. The nutrient concentrations between the various apricot orchards of the same cultivar were not significantly different, with the exception of those of potassium in the ‘Bebekou’ cultivar and iron in ‘Diamantopoulou’. Significant differences between the cultivars were found in most of the characteristics of fruit quality. The fruits of the ‘Bebekou’ cultivar were significantly longer in length and diameter, with a higher weight (65.40g) compared to ‘Diamantopoulou’ (34.70g), and had a higher flesh/fruit ratio (95.53%) compared to 93.00% for ‘Diamantopoulou’. The fruits of the ‘Bebekou’ cultivar also had significantly greater fruit firmness and juice acidity. In contrast, ‘Diamantopoulou’ had significantly higher pH, οBrix, οBrix/acidity and higher color indices L and b than those of ‘Bebekou’. Most of the fruit characteristics were significantly different between the apricot orchards of the same cultivar, with the exception of the value of οBrix, οBrix/acidity and the ratio of %flesh/fruit ratio for the ‘Bebekou’ cultivar. en
dc.language.iso el el
dc.subject Βερίκοκα el
dc.subject Ποικιλία Διαμαντοπούλου el
dc.subject Ποικιλία Μπεμπέκου el
dc.subject Prunus armeniaca L. en
dc.subject Ποικιλίες βερικοκιάς el
dc.subject Apricots en
dc.subject Diamantopoulou variety en
dc.subject Bebeku variety en
dc.subject Apricot varieties en
dc.subject Νομός Κορινθίας el
dc.title Μελέτη της ανόργανης θρεπτικής κατάστασης των δένδρων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών σε δυο ποικιλίες βερικοκιάς (Prunus armeniaca L.) στον Νομό Κορινθίας el
dc.title.alternative Study of inorganic nutrition of trees and quality characteristics in two apricot varieties (Prunus armeniaca L.) law of Corinth en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμες και Συστήματα Φυτικής Παραγωγής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account