dc.contributor.advisor |
Μπινιάρη, Αικατερίνη |
|
dc.contributor.author |
Άνδροβικ, Μαργαρίτα |
|
dc.date.accessioned |
2020-02-24T09:42:03Z |
|
dc.date.available |
2020-02-24T09:42:03Z |
|
dc.date.issued |
2020-02-24 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7054 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Ο άνυδρος αμπελώνας της Σαντορίνης , γνωστός για τη διαχρονικότητα και τα μοναδικά ηφαιστειογενή εδάφη του, συνιστά ένα σημαντικό παράγοντα αγροτικής ανάπτυξης, που έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από την έντονη κλιματική αλλαγή. Στη παρούσα διπλωματική εργασία, μελετήθηκαν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί χαρακτήρες των γηγενών ποικιλιών του Σαντορινιού αμπελώνα Ασύρτικο και Αηδάνι εξετάζοντας την επίδραση του διαφυλλικού ψεκασμού με την αντιδιαπνευστική ουσία Καολίνη για τη καλλιεργητική περίοδο 2017-2018. Πραγματοποιήθηκαν γλευκογραφικές μετρήσεις και μηχανικές αναλύσεις σε σταφυλή και σε ράγα, κατά την τεχνολογική ωριμότητα. Προσδιορίστηκαν φασματοφωτομετρικά στους φλοιούς και στα γίγαρτα των ραγών η περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά, καθώς και η αντιοξειδωτική τους ικανότητα, ενώ με τη χρήση φασματοφωτόμετρου μετρήθηκε επίσης και η συγκέντρωση του γλεύκους στα αμινοξέα αργινίνη και προλίνη. Παράλληλα, έγινε ποσοτικός προσδιορισμός μεμονωμένων οξέων του γλεύκους με τη χρήση της Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Απόδοσης (HPLC) . Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η επίδραση του καολίνη επηρέασε θετικά τα περισσότερα φαινολικά συστατικά, κυρίως για τη ποικιλία Ασύρτικο. Διαφορές στις επεμβάσεις παρατηρηθήκαν και στις δύο ποικιλίες για τα σάκχαρα, την ολική οξύτητα και το pH, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν ιδιαίτερα οι μορφομετρικοί χαρακτήρες και το βάρος της σταφυλής και της ράγας. |
el |
dc.description.abstract |
The anhydrous vineyard of Santorini, known for its timelessness and unique volcanic lands, which is an important factor in rural development, has been significantly affected in recent years by climate change. This study examines the effect of kaolin foliar application on specific quantitative and qualitative characters of wine grape cultivars, Assyrtiko and Aidani (Vitis vinifera L.), which are indigenous to Santorini, during the cultivation period 2017-2018. More specifically, grape and berries mechanical properties were measured during technological maturity, while characters of the must (total soluble solids, total titratable acidity, pH) were determined. The content of total phenolic compounds and their antioxidant capacity were determined by spectrophotometric analysis in the berries’ skin and seeds, while the concentration of must in the amino acids arginine and proline was also measured. The HPLC (High-Performance Liquid Chromatography) method was used to determine the individual organic acids of the must. The results showed that the effect of kaolin has positively influenced most phenolic compounds, mainly for grape cultivar Assyrtiko. Differences in the applications were observed in both cultivars regarding total soluble solids, total acidity and pH, while the morphometric characters and the weight of grapes and berries did not appear to have been particularly affected. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Vitis vinifera L. |
el |
dc.subject |
Ασύρτικο |
el |
dc.subject |
Αηδάνι |
el |
dc.subject |
Φαινολικές ενώσεις |
el |
dc.subject |
Καολίνης |
el |
dc.subject |
Ταννίνες |
el |
dc.subject |
Υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης |
el |
dc.subject |
HPLC |
el |
dc.subject |
Αμπελουργία |
el |
dc.subject |
Viticulture |
el |
dc.subject |
Assyrtiko |
el |
dc.subject |
Aidani |
el |
dc.subject |
Kaolin |
el |
dc.subject |
Phenolic compounds |
el |
dc.subject |
Tannins |
el |
dc.subject |
Φλαβονοειδή |
el |
dc.subject |
Flavonoids |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Επίδραση της εφαρμογής σκευάσματος καολίνη στα ποιοτικά και ποσοστικά χαρακτηριστικά ορισμένων ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.) σε αμπελώνες της Σαντορίνης |
el |
dc.title.alternative |
Effect of kaolin foliar application on the qualitative and quantitative characters of grape cultivars Assyrtiko and Aidani (Vitis vinifera L.) under vineyard conditions |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |