dc.contributor.advisor |
Κοτσερίδης, Γεώργος |
|
dc.contributor.author |
Τσαγγαράτος, Παναγιώτης |
|
dc.date.accessioned |
2020-06-11T08:45:32Z |
|
dc.date.available |
2020-06-11T08:45:32Z |
|
dc.date.issued |
2020-06-11 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7067 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η μελέτη του οινολογικού δυναμικού δύο κλώνων για πέντε βασικές ελληνικές ποικιλίες. Το πειραματικό μέρος έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ποικιλίες και οι κλώνοι τους που μελετήθηκαν είναι: το Ασύρτικο (Ε11, 16), το Μοσχοφίλερο (Ε26, Ε27), ο Ροδίτης (02Ε1Ε21, 25Ε16), το Αγιωργίτικο (03Ε40, 41Ε47) και το Ξινόμαυρο (19, Ε2Ε30).
Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στις ράγες/γλεύκος και στους οίνους. Στις ράγες/γλεύκος έγιναν οι κλασσικές αναλύσεις, μέτρηση του αφομοιώσιμου αζώτου και μετρήσεις που αφορούσαν τα ολικά φαινολικά, τις ανθοκυάνες και τις ταννίνες για τις ερυθρές ποικιλίες. Στους οίνους έγιναν οι κλασσικές αναλύσεις, μετρήσεις ολικών φαινολικών, ανθοκυανών και τανιννών για τους ερυθρούς οίνους, καθώς και τεστ ταχείας αμαύρωσης για τους λευκούς.
Με βάση τα αποτελέσματα των δύο συναπτών ετών που πραγματοποιήθηκε η μελέτη (2018 και 2019) παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κλώνων των υπό μελέτη ποικιλιών.
Η πειραματική αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συναπτή χρονιά, όμως για να υπάρξουν εμπεριστατωμένα αποτελέσματα που θα συμβάλουν στην εφαρμογή της κλωνικής επιλογή, κρίνεται απαραίτητο να επαναληφθεί η έρευνα και τις επόμενες χρονιές. |
el |
dc.description.abstract |
The aim of this master thesis was to study the oenological potential of two different clones for 5 main Greek varieties. The experimental part took place at the Laboratory of Enology and Alcoholic Drinks of the Department of Food and Nutrition Science of Agricultural University of Athens. The varieties of grapes and their clones studied are: Assyrtiko (Ε11, 16), Moschofilero (Ε26, Ε27), Roditis (02Ε1Ε21, 25Ε16), Agiorgitiko (03Ε40, 41Ε47) and Xinomavro (19, Ε2Ε30).
The measurements were conducted on the berries/must and the wines. Classical wine analyses were done in grape must along with the measurement of yeast assimilable nitrogen and of total phenolics, anthocyanins and tannins for the red varieties. The wines were also subjected to classical analyses besides the measurements of total phenolic, anthocyanins and tannins (red wines), as well as browning test analysis were done for white wines.
Concerning the results, of the two consecutive years (2018 and 2019) of this study statistically significant differences were observed on the qualitive characteristics among the clones of the varieties.
This experimental study has been done for the second consecutive vintage but in order to have established data that could contribute in clonal selection it is mandatory to repeat this research on the upcoming vintages. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ασύρτικο |
el |
dc.subject |
Μοσχοφίλερο |
el |
dc.subject |
Ροδίτης |
el |
dc.subject |
Αγιωργίτικο |
el |
dc.subject |
Ξινόμαυρο |
el |
dc.subject |
Ράγες |
el |
dc.subject |
Γλεύκος |
el |
dc.subject |
Ολικά Φαινολικά |
el |
dc.subject |
Ανθοκυάνες |
el |
dc.subject |
Τανίνες |
el |
dc.subject |
Τέστ Ταχείας Αμαύρωσης |
el |
dc.subject |
Assyrtiko |
el |
dc.subject |
Moschofilero |
el |
dc.subject |
Xinomavro |
el |
dc.subject |
Wines |
el |
dc.subject |
Browning test |
el |
dc.subject |
Tannins |
el |
dc.subject |
Anthocyanins |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Μελέτη οινολογικού δυναμικού κλώνων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου |
el |
dc.title.alternative |
Study of oenological potential of vine clones of Greek varieties |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |