dc.contributor.advisor |
Σιμιτζής, Παναγιώτης |
el |
dc.contributor.author |
Ασουάντ, Στεφανία |
el |
dc.date.issued |
2020-06-19 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7083 |
|
dc.description.abstract |
Η ανακατανομή των ομάδων των μηρυκαστικών με βάση την ηλικία τους, το βαθμό σωματικής κατάστασης και το ύψος της γαλακτοπαραγωγής αποτελεί κοινή πρακτική με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής τους. Βέβαια, κατά τις πρώτες ημέρες της ως άνω αναφερόμενης ανακατανομής, παρατηρείται αυξημένη συχνότητα εκδήλωσης επιθετικών συμπεριφορών, η οποία μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των ζώων. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εκτιμηθούν πιθανές επιδράσεις της ανακατανομής των ομάδων στη γαλακτοπαραγωγή και στα χαρακτηριστικά του γάλακτος. Η πειραματική περίοδος χωρίσθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι νεοσύστατες ομάδες αποτελούνταν μόνο από προβατίνες της φυλής Χίου (30), ενώ στη δεύτερη από ισάριθμες προβατίνες των φυλών Χίου (15) και Καραγκούνικης (15). Μετρήθηκε το επίπεδο της γαλακτοπαραγωγής και παράλληλα λήφθηκαν δείγματα γάλακτος με σκοπό την μέτρηση του pH, τον προσδιορισμό της χημικής σύστασης, καθώς και την εκτίμηση της οξειδωτικής σταθερότητας. Όπως φάνηκε, η ανακατανομή των ομάδων επηρέασε σημαντικά το ρυθμό οξείδωσης του γάλακτος, αφού η τιμή αυτής της παραμέτρου ήταν στατιστικά υψηλότερη την πρώτη ημέρα μετά την ανακατανομή και στις δύο φάσεις του πειράματος. Επιπλέον, τα επίπεδα της γαλακτοπαραγωγής μειώθηκαν στην περίπτωση όπου αναμίχθηκαν προβατίνες και από τις δύο φυλές. Συμπερασματικά, η διαφοροποίηση της σύνθεσης της ομάδας των προβατινών φαίνεται να επηρεάζει τις εξεταζόμενες παραμέτρους και οι διαφορές είναι πιο έντονες, όταν αναμιγνύονται ζώα διαφορετικών φυλών. |
el |
dc.description.abstract |
The regrouping of ruminants based on their age, body condition score and milk yield is a common practice in order to improve their production. However, at the beginning an increased incidence of aggressive behavior is observed, which can have a negative impact on animal productivity. The purpose of this work is to assess possible effects of the above handling on production, chemical composition and oxidative stability of milk. The experimental period was divided into two phases. In the first, the newly formed groups consisted only of ewes of the Chios breed (30), while in the second equal number of ewes from the breeds of Chios (15) and Karagouniki (15) were used. Milk yield was measured, and milk samples were collected at the same time for the determination of pH, composition, oxidative stability. As indicated, the regrouping of ewes significantly affected the oxidation rate of milk, since MDA values were statistically higher on the first day after redistribution in both phases of the experiment. In addition, milk yield was decreased when ewes from both breeds were mixed. In conclusion, the differentiation of the composition of the ewe group seems to affect the examined parameters and the differences were more profound when ewes of different breeds were mixed. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ζωική παραγωγή |
el |
dc.subject |
Γαλακτοπαραγωγή |
el |
dc.subject |
Χημική σύσταση γάλακτος |
el |
dc.subject |
Προβατίνες φυλής Χίου |
el |
dc.subject |
Chios breed |
en |
dc.subject |
Οξειδωτική σταθερότητα γάλακτος |
en |
dc.subject |
Milk andoxidative stability |
en |
dc.subject |
Animal science |
en |
dc.subject |
Milk yield |
en |
dc.subject |
Milk composition |
en |
dc.subject |
Oxidative stability |
en |
dc.subject |
pH |
en |
dc.title |
Επίδραση της ιεραρχίας στη χημική σύσταση και στην οξειδωτική σταθερότητα του γάλακτος σε προβατίνες της φυλής Χίου |
el |
dc.title.alternative |
Effects of hierarchy on chemical composition andoxidative stability of milk of ewes of the Chios breed |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων |
el |