dc.contributor.advisor |
Παπαστυλιανού, Θηρεσία Παναγιώτα |
el |
dc.contributor.author |
Κατσουλιέρη, Αγάπη Γεωργία Δ. |
el |
dc.date.issued |
2020-06-19 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7084 |
|
dc.description.abstract |
Το κουκί (Vicia faba L.) είναι ένα σημαντικό ψυχανθές, ως πηγή πρωτεϊνών για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση. Η αυξανόμενη ανάγκη για φυτικές πρωτεΐνες στον κόσμο έχει παρακινήσει τους επιστήμονες να ερευνήσουν την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της καλλιέργειας. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες θεωρούνται σημαντικοί περιοριστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του κουκιού στην Ευρώπη. Τα πιο ευαίσθητα στην ξηρασία στάδια ανάπτυξης είναι η ανθοφορία και το γέμισμα του σπόρου. Η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε με σκοπό να αξιολογηθούν οι ποικιλίες στις περιβαλλοντικές συνθήκες της Νοτίου Ελλάδας ως προς τα αγρονομικά και αποδοτικά χαρακτηριστικά τους την καλλιεργητική περίοδο 2018-2019.
Τέσσερις καθαρές σειρές (ΚΚ18, ΚΚ101, ΚΚ10, ΚΚ14) και δύο εμπορικές ποικιλίες (Polykarpe, Tanagra) σπάρθηκαν στην Αττική (Σπάτα) στις 4/2/2019. Το σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων με τέσσερις επαναλήψεις. Καταγράφηκαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως ύψος φυτού, αριθμός λοβών / φυτό, αριθμός σπόρων / λοβό, απόδοση σπόρου και βάρος 1000 σπόρων και το νωπό και ξηρό βάρος της βιομάζας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ποικιλίες παρουσίασαν στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς το ύψος, τον αριθμό των στελεχών, τον αριθμό ανθέων και το ύψος του πρώτου λοβού. Ωστόσο, στα αποδοτικά χαρακτηριστικά (απόδοση και βιομάζα) δεν παρουσιάστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ποικιλίες. Η απόδοση σε σπόρο έχει θετική συσχέτιση με τη συνολική ξηρή βιομάζα με το βάρος χιλίων σπόρων. Η μεγαλύτερη απόδοση στις καθαρές σειρές καταγράφθηκε στην ΚΚ101 με 333,88 g, η οποία είχε και τον μεγαλύτερο αριθμό λοβών ανά φυτό. Αντίθετα, η καθαρή σειρά ΚΚ14 παρουσίασε τις μικρότερες τιμές για τα αποδοτικά χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα μας υποδεικνύουν πως οι βελτιωμένες σειρές μπορούν να ανταγωνιστούν τις εμπορικές ποικιλίες ως προς την απόδοσή τους καθώς καταγράφθηκαν παρόμοιες τιμές σε μετρήσεις και σε μερικές περιπτώσεις υψηλότερες. |
el |
dc.description.abstract |
Faba bean (Vicia faba L.) is an important grain legume, as a protein source for human and animal consumption. The increasing need for protein in the world has stimulated scientists to research for increased yield and quality in this crop. Drought and heat are considered major constraints in faba bean growth and production in Europe. The most drought- sensitive growth stages are flowering, early podding, and grain filling. The aim of this study was to determine the response of faba bean cultivars to different environmental conditions during 2018-2019 growing season.
Four inbred lines (F-18, F-101, F-10, F-14) and two commercial cultivars (Polykarpe, Tanagra) were sowed in Attika (Spata) on 4/2/2019. The design that was used was a randomized complete block design with four replication. Different characteristics were recorded, such as plant height, number of pods/plant, number of seeds/pod, seed yield and 1000-seed weight.
The results indicated that almost all agronomic traits were significally different in each imbred line. Seedyields were not increased significantly among the inbred lines. KK101 produced higher seed yiled and number of pods per plant. Between the inbred lines, the late maturity line KK14 showed lower values for the seed characteristics.
This study adopts and implements a holistic approach of the productivity of faba bean cultivars in order to replace soy bean and lead to an increase in production of feed tarriff directly available to sheep farmers. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Κτηνοτροφικό κουκί |
el |
dc.subject |
Αγρονομικά χαρακτηριστικά |
el |
dc.subject |
Vicia faba L |
en |
dc.subject |
Ανάπτυξη κουκιού |
el |
dc.subject |
Bean growth |
en |
dc.subject |
Faba bean |
en |
dc.subject |
Yield components |
en |
dc.subject |
Faba bean varieties |
en |
dc.subject |
Ποικιλίες κουκιού |
el |
dc.title |
Συγκριτική αξιολόγηση ποικιλιών κουκιού (Vicia faba L.) ως προς την ανάπτυξη και τις αποδόσεις |
el |
dc.title.alternative |
Evaluation of different varieties of Faba bean (Vicia faba L.) cultivars on yield performance and yield components |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία |
el |