dc.contributor.advisor |
Νταλιάνης, Φιλόθεος |
|
dc.contributor.author |
Καζακλάρη, Γεωργία |
|
dc.date.accessioned |
2020-06-23T09:12:41Z |
|
dc.date.available |
2020-06-23T09:12:41Z |
|
dc.date.issued |
2020-06-23 |
|
dc.date.submitted |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7085 |
|
dc.description |
- |
el |
dc.description.abstract |
Λαμβάνοντας υπόψη τους έντονους ρυθμούς ζωής στη σύγχρονη κοινωνία και την ολοένα αυξανόμενη τάση να ξεφύγουμε από το φαινόμενο αυτό, βρίσκοντας τρόπους να ενισχυθούμε πνευματικά και σωματικά, εμφανίζεται στο βιβλιογραφικό προσκήνιο ο όρος: ευεξία (Wellbeing). Στις ημέρες μας, είναι αδιαμφισβήτητη η προσπάθεια ενίσχυσης της προσωπικής, ψυχοσωματικής υγείας των ατόμων και ιδιαίτερα των εργαζομένων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, λοιπόν μελετάται η σχέση της ενυδάτωσης με την ευεξία των εργαζομένων, τι αποτελέσματα επιφέρει στην ευεξία των εργαζομένων. Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης είναι πολυάριθμες, τα οφέλη της ενυδάτωσης πολυάριθμα και επηρεάζουν, ως ένα βαθμό εκτός από τον οργανισμό των ανθρώπων και την ευεξία τους. Πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση των τελευταίων 40 ετών και πραγματεύονται έννοιες όπως ενυδάτωση, αφυδάτωση, ευεξία και διαστάσεις της, ευεξία στον εργασιακό χώρο. Παρουσιάζονται εκτενώς τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας που διεξήχθη την άνοιξη (Μάιος-Ιούνιος) του 2019 και έλαβαν μέρος 18 εργαζόμενοι από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, διαφόρων ηλικιών, εργασιακής εμπειρίας, μορφωτικού επίπεδου. Η έρευνα ήταν διττή, το πρώτο μέρος για την καταγραφή της ημερήσιας πρόσληψης υγρών πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια mobile apps και τη χρήση του βηματομετρητή για δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες και το δεύτερο μέρος της καταγραφής της ευεξίας των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με τη βοήθεια των Google Forms για δεκαπέντε συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με την υπόθεση μας, δηλαδή υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της ενυδάτωσης και της ευεξίας των εργαζομένων αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντική. Άρα, όσοι εργαζόμενοι κατανάλωναν περισσότερο νερό, καφέ ή τσάι έτειναν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ευεξίας από τους υπόλοιπους. Τέλος, δεν εκλείπουν οι περιορισμοί και οι μελλοντικές επεκτάσεις της συγκεκριμένης μελέτης. |
el |
dc.description.abstract |
Given the intense way of life in a modern society and the tendency to get away from this phenomenon, more and more employees are trying to find ways to empower themselves mentally and physically. So, the word “Wellbeing” appears in the literature. Nowadays, the effort to enhance the personal, psychosomatic health of individuals-employees, is undeniable. In this thesis, we present the effects of hydration on employees’ wellbeing, the relationship between hydration and employee well-being. The effects of dehydration are numerous, the benefits of hydration are abundant and probably apart from the human body, water impact on personal wellbeing. In this thesis. It is a bibliographical review of the last 40 years and terms as hydration, dehydration, wellbeing and its dimensions, workplace wellbeing and the employee wellbeing has been carried out in this study. This survey was conducted in the spring (May-June) of 2019 which results of this primary survey are extensively presented. The participants were 18 employees from different professional background, educational background, of various ages, wearing the biometrics device (pacemaker) from the start of their day until the end of it and their return home. The research was twofold, the first part of recording daily water intake was carried out using mobile apps for fifteen working days. The second part of recording the well-being of the employees, was conducted using Google Forms for fifteen consecutive working days. In conclusion, the results of the survey are consistent with our hypothesis, which means that there is a positive correlation between hydration and employee wellbeing. Therefore, those employees who consumed more water, coffee or tea tended to have a higher score of well-being than the others whose fluid intake was low. The limitations and future extensions of this study are highlighted. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ενυδάτωση |
el |
dc.subject |
Νερό |
el |
dc.subject |
Ευεξία εργαζομένων |
el |
dc.subject |
Ρόφημα |
el |
dc.subject |
Καφές και ενυδάτωση |
el |
dc.subject |
Τσάι και ενυδάτωση |
el |
dc.subject |
Ενυδάτωση και ευεξία |
el |
dc.subject |
Ενυδάτωση κι ευεξία στον εργασιακό χώρο |
el |
dc.subject |
Hydration |
el |
dc.subject |
Dehydration |
el |
dc.subject |
Wellbeing |
el |
dc.subject |
Well-being |
el |
dc.subject |
Employee wellbeing |
el |
dc.subject |
Workplace wellbeing |
el |
dc.subject |
Νερό και ευεξία |
el |
dc.title |
Τα αποτελέσματα της ενυδάτωσης/ πρόσληψης νερού στην ευεξία των εργαζομένων |
el |
dc.title.alternative |
The impact of hydration on employee’s wellbeing |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el |