Η κακή διαβίωση των ζώων στις φάρμες είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των επιχειρήσεων να μειώσουν τα έξοδα των μονάδων τους και να αυξήσουν το κέρδος τους. Οι στενοί χώροι, ο μόνιμος ενσταβλισμός, η τεχνητή γονιμοποίηση, η απουσία επαφής με άλλα ζώα, είναι κάποιοι από τους λόγους που χαρακτηρίζουν κακή τη διαβίωση των ζώων. Συνέπεια αυτής της κακομεταχείρισης είναι τα ζώα να φορτίζονται συναισθηματικά, να έχουν χαμηλό βιοτικό επίπεδο και εντέλει να αντιμετωπίζονται ως άψυχα όντα.
Η πιστοποίηση για την καλή διαβίωση των ζώων υπάρχει ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και αποσκοπεί στο να μην βασανίζονται τα ζώα των παραγωγικών μονάδων ώστε να έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Οι πιστοποιήσεις αυτές, βρίσκονται πάνω στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, ώστε να γνωστοποιούν στους καταναλωτές ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν παραχθεί από ζώα που ζουν σε καλές συνθήκες και σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα κριτήρια των πιστοποιήσεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των παραγωγικών μονάδων.
Το κόστος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στις παραγωγικές μονάδες για την απόκτηση της πιστοποίησης καλής διαβίωσης των ζώων είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα η τιμή του τελικού προϊόντος να αυξάνεται. Την προθυμία πληρωμής των καταναλωτών για την υψηλότερη τιμή αυτών των προϊόντων (κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά) έχει μελετηθεί αρκετά στην παγκόσμια βιβλιογραφία τα τελευταία χρόνια.
Η παρούσα έρευνα εξετάζει την προθυμία πληρωμής για συσκευασμένη φέτα 400 γραμμαρίων με ετικέτα καλής διαβίωσης των ζώων. Η πιστοποίηση δεν υπάρχει ακόμα για τα ελληνικά προϊόντα κι εξετάζεται η συμπεριφορά των καταναλωτών σε μια ενδεχόμενη δημιουργία της, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη έρευνα για το συγκεκριμένο προϊόν.
Στην έρευνα συμμετείχαν 200 καταναλωτές του νομού Αττικής και πραγματοποιήθηκε μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων με τη μορφή ατομικών συνεντεύξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 73,5% των συμμετεχόντων απάντησαν θετικά στην ερώτηση προθυμίας πληρωμής, με τη μέση προβλεπόμενη επιπλέον τιμή ανά συσκευασία να ανέρχεται στα 1,18€.
Poor welfare of farm animals is the result of businesses trying to minimize their costs and increase their profits. Narrow spaces, permanent enclosure, artificial insemination, lack of contact with other animals are some of the reasons that characterize poor animal welfare. As a result, these animals are emotionally charged, have a low standard of living, and eventually are treated as lifeless beings.
Animal welfare certification already exists in some European countries and aims to ensure that animals in production units are not tortured and have a better standard of living. With this certification label on food packages, consumers are informed that the specific products have been produced by animals having a good life. Animal welfare certification’s criteria vary from country to country as well as they depend on the particularities of the units.
The cost of modifying the facilities in the production unit in order the latter to obtain the animal welfare certification is high and this makes the final product more expensive. Literature indicates that consumers are willing to pay a higher price for products (mainly meat and dairy) with animal welfare certification labels on their packages.
The present study examines the willingness to pay for a 400-gram package of Greek feta cheese with animal welfare label. This certification does not exist for Greek products and has not been examined for the feta cheese yet. Thus, it is interesting to investigate how consumers will react to the hypothetical introduction of such certification in the Greek market.
The survey involved 200 consumers in the Prefecture of Attica and was conducted through anonymous questionnaires in the form of individual interviews. The results showed that 73.5% of participants responded positively to the willingness to pay question, with the average expected additional price per package amounting to €1.18.