Στις μέρες μας, η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η καταναγκαστική εργασία είναι συχνό φαινόμενο. Μη δίκαιη μισθοδοσία, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, κακομεταχείριση των εργαζομένων είναι κι αυτά φαινόμενα που έχουν εντοπιστεί στον χώρο των επιχειρήσεων, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με την είσοδο των μεταναστών σε ξένες χώρες, αυτά τα φαινόμενα αυξάνονταν όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αποτελούν, πλέον, κυρίαρχες συνθήκες εργασίας σε ευρέως γνωστές εταιρείες. Πολλές χώρες της Ευρώπης φρόντισαν να εξαλείψουν αυτές τις συνθήκες εντάσσοντας σημάνσεις όπως αυτές των Δίκαιων συνθηκών εργασίας και του Δίκαιου εμπορίου.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία είχε ως σκοπό της εύρεση της προθυμίας πληρωμής των καταναλωτών για φέτα με πιστοποίηση Δίκαιων συνθηκών εργασίας. Για την επίτευξη αυτού, δημιουργήθηκαν ερωτηματολόγια που περιείχαν πιθανούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την προθυμία αυτή. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου του 2019 και ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2020, στην περιοχή της Αττικής. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν με μορφή συνέντευξης από τυχαίο δείγμα ατόμων σε σουπερμάρκετ.
Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προέκυψε ότι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την προθυμία πληρωμής είναι το φύλο, ο βαθμός ηθικής κατανάλωσης και κοινωνικής αρεστότητας και η εξοικείωση των καταναλωτών με την ετικέτα. Η μέση προβλεπόμενη προθυμία πληρωμής για φέτα με πιστοποίηση Δίκαιων συνθηκών εργασίας ήταν 2,22€.
Nowadays, employee exploitation and forced labor are common phenomena. Unfair payroll, unhealthy working conditions, employee abuse are all phenomena that have been identified in the workplace, in every corner of the world. During to the entry of immigrants in foreign countries, these phenomena were increasing and as a result they are being established in well-known companies. Many European countries have taken care to eliminate these conditions by using certifications such as Fair labor and Fair trade.
The purpose of this postgraduate thesis was to find the willingness to pay of consumers for certified Fair Work Conditions feta cheese. To achieve this, questionnaires were created to find the factors that may influence this willingness. Data collection began on October 4, 2019 and was completed on November 23, 2020, in Attica area. The questionnaires were completed by interviewing a random sample of people in supermarket.
The results of the analysis showed that the factors that influence willingness to pay are gender, the degree of ethical minded and social desirability and the familiarity of consumers with the label. On average, the predicted willingness to pay for certified Fair labor feta cheese was € 2.22.