HEAL DSpace

Προσυλλεκτικοί χειρισμοί με διαλύματα ανόργανων ενώσεων στην ποιότητα σύκων «Βασιλικά» κατά τη συγκομιδή και μετά από συντήρηση σε απλή ψύξη

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσαντίλη, Ελένη
dc.contributor.author Σακελλαρίδης, Αναστάσιος- Κωνσταντίνος
dc.date.accessioned 2020-08-05T07:47:19Z
dc.date.available 2020-08-05T07:47:19Z
dc.date.issued 2020-08-05
dc.date.submitted 2020
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7120
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι η μελέτη της επίδρασης διαφόρων προ-συλλεκτικών χειρισμών με ανόργανες ενώσεις ως προς διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε καρπούς σύκων (Ficus carica L.) της ποικιλίας «Βασιλικά» κατά τη συγκομιδή αλλά και μετά από συντήρηση 3 ημερών σε απλή ψύξη. Τα δένδρα ψεκάστηκαν με 11,5 L / δένδρο με α) 0,5 % διαλύματος διοξειδίου του πυριτίου (SiO2) 4% w/w ή β) 0,15 % v/v σκευάσματος υδατοδιαλυτού οξειδίου του ασβεστίου (CaO) 8% w/w και υδατοδιαλυτού βορίου (Β) 2,5% w/w ή γ) με σκεύασμα οξειδίου του ασβεστίου (CaO) 5,4 % w/w και συμπλεκτικοί παράγοντες 2,5 % w/w και διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) και οξείδιο του καλίου (Κ2Ο). Συγκεκριμένα, όλοι οι χειρισμοί έγιναν δύο φορές ο καθένας στα ίδια δένδρα για κάθε χειρισμό, αλλά σε διαφορετικά δένδρα για τους διαφορετικούς χειρισμούς, σε διάστημα δύο εβδομάδων, με 11,5 L/ δένδρο τη φορά, ενώ όλα τα διαλύματα περιείχαν και 0,03 % v/v προσκολλητικού Saldo Plus. Eπίσης, αφέθηκαν δύο δένδρα αψέκαστα ως μάρτυρες και δύο ψεκάστηκαν με νερό και προσκολλητικό. Μετρήθηκε το εσωτερικό και εξωτερικό χρώμα με χρωματόμετρο Minolta, η συνεκτικότητα, η ελαστικότητα, τα συνολικά διαλυτά στερεά, το pH και η τιτλοδοτούμενη οξύτητα. Όσον αφορά στη διαιτητική αξία, εκτιμήθηκε η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τις μεθόδους FRAP και DPPH. Επειδή η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα οφείλεται σε φαινολικές ενώσεις, μετρήθηκε η συγκέντρωση των ολικών φαινολικών και φλαβονοειδών σε όλες τις επεμβάσεις όπως και οι ολικές ανθοκυανίνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική διαφοροποίηση των παραπάνω εκτιμώμενων παραμέτρων μεταξύ των επεμβάσεων και των ημερών συντήρησης. Για τα ολικά φαινολικά, τα φλαβονοειδή, τις ολικές ανθοκυανίνες και την απώλεια βάρους δε φαίνεται να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επεμβάεων και μεταξύ των ημερών συντήρησης. Όσον αφορά στην αντιοξειδωτική ικανότητα των καρπών, φαίνεται πως σημαντική επίδραση έχει μόνο ο χρόνος συντήρησης και μάλιστα οι ημέρες συντήρησης φαίνεται να μειώνουν τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών με βάση τα αποτελέσματα και των δύο μεθόδων. Όσον αφορά το εσωτερικό χρώμα, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφοροποίηση ενώ για το εξωτερικό χρώμα στην πλευρά της οστεόλης φαίνεται πως οι ημέρες συντήρησης οδηγούν στην ανάπτυξη πως έντονου χρώματος. Για το εξωτερικό χρώμα στην πλευρά του ποδίσκου, δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Τα αποτελέσματα για το σχίσιμο των καρπών παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον, καθώς και οι 3 επεμβάσεις που επιλέχθηκαν μείωσαν κατά πολύ τα ποσοστά σχισίματος, τόσο σε σχέση τους καρπούς που είχαν ψεκαστεί με νερό αλλά και όσον αφορά στους αψέκαστους καρπούς. Τέλος, όσον αφορά στην ελαστικότητα και τη συνεκτικότητα των καρπών, φαίνεται πως οι επεμβάσεις με α) 0,5 % διαλύματος διοξειδίου του πυριτίου (SiO2) 4% w/w ή β) 0,15 % v/v σκευάσματος υδατοδιαλυτού οξειδίου του ασβεστίου (CaO) 8% w/w και υδατοδιαλυτού βορίου (Β) 2,5% w/w, φαίνεται να έχουν μικρότερες τιμές σε σχέση με τους καρπούς του μάρτυρα και τους καρπούς που είχαν ψεκαστεί με νερό για την ημέρα 0, ενώ για την ημέρα 3 τα αποτελέσματα δε φαίνεται να διαφέρουν μεταξύ τους. el
dc.description.abstract The purpose of the present work, is to study the effect of various pre-harvest inorganic treatments on different qualitative characteristics of figs (Ficus carica L.) of the "Basilika" variety during harvest and after 3 days of cold storage at 1o C in air. Trees were sprayed with 11,5 L/ tree with: a) 0,5 % silicon dioxide (SiO2) 4% w/w or b) 0,15 % v/v water-soluble calcium oxide (CaO) 8% w/w + water-soluble boron (B) 2,5 w/w or c) calcium oxide (CaO) 5,4% w/w + clustering factors 2,5 % w/w + silicon dioxide (SiO2) and potassium oxide (K2O). In particular, each treatment was applied to two different trees, twice in 7-days time period, with 11,5 L / tree per application, while all solutions contained 0,03% v/v of Saldo Plus adhesive. Also, two trees were left unsprayed as a control and two were sprayed with water and adhesive. Internal and external color were measured with a Minolta colorimeter and firmness, elasticity, total soluble solids, pH and titrated acidity were measured as well. In terms of dietary value, total antioxidant capacity assessed (by the FRAP and DPPH methods), total phenolics, total flavonoids and total anthocyanins. The results showed some significant difference of the above effects on the determined variables. In terms of total phenolics, flavonoids, anthocyanins and weight loss percentage, there does not seem to be significant differences between treatments and/or days of storage. Concerning the antioxidant capacity of fruits, only the days of storage have a significant effect on the concentration and more specifically was progressively advanced by the increasing storage. As for the internal color, no significant difference was observed while for the external color of the osteol area, days of storage seem to result in the development of a more intense color. The external color at the area of the peduncle, has no difference between treatments and days of storage. In regard to splitting, all the three treatments showed similar among them, but significantly reduced splitting frequencies than blanks and controls. However, elasticity and firmness values were lower in treated fruit than in blanks and controls. This treatment effect contradicts with the beneficial treatment effects on splitting and they could be ascribed to the necessity of measuring fig texture by modifications of the methods used. el
dc.language.iso el el
dc.subject Ανόργανη λίπανση el
dc.subject Ποιότητα σύκων el
dc.subject Βασιλικά σύκα el
dc.subject Διαιτητική αξία el
dc.subject Μετασυλλεκτική ποιότητα el
dc.subject Mineral nutrition el
dc.subject Fig quality el
dc.subject Fig vasilika el
dc.subject Dietary value el
dc.subject Postharvest quality el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Προσυλλεκτικοί χειρισμοί με διαλύματα ανόργανων ενώσεων στην ποιότητα σύκων «Βασιλικά» κατά τη συγκομιδή και μετά από συντήρηση σε απλή ψύξη el
dc.title.alternative Preharvest treatments with mineral solutions at the quality of figs “Vasilika” during harvest and after cooling storage el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμες και Συστήματα Φυτικής Παραγωγής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account