HEAL DSpace

Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε εταιρεία παραγωγής ωμών τροφών για ζώα συντροφιάς

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Δροσινός, Ελευθέριος
dc.contributor.author Μανωλάκου, Σταυριάννα
dc.date.issued 2020-12-07
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7193
dc.description - el
dc.description.abstract Οι δίαιτες με βάση το ωμό κρέας (Raw Meat - Based Diets, RMBDs) αποτελούν έναν διαδεδομένο τρόπο διατροφής των ζώων συντροφιάς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εν λόγω δίαιτες διακρίνονται σε σπιτικές, όπου παρασκευάζονται από τους ιδιοκτήτες των ζώων, και εμπορικές, που διατίθενται εμπόριο, συνήθως σε κατεψυγμένη μορφή. Το πιο διαδεδομένο είδος είναι η δίαιτα B.A.R.F. (Biologically Appropriate Raw Food) που περιλαμβάνει ωμό κρέας, εντόσθια και οστά, με συχνή προσθήκη φρούτων, λαχανικών, ελαιών, καρπών ή συμπληρωμάτων διατροφής. Οι ιδιοκτήτες που χορηγούν ωμή τροφή στα κατοικίδια τους ισχυρίζονται παρατηρούμενα οφέλη, όπως η βελτιωμένη ποιότητα του τριχώματος και των κοπράνων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς κάποιο όφελος να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Αντιθέτως, επιστημονικές μελέτες αναφέρουν κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών τροφών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης θρεπτικών συστατικών, της ανάπτυξης κλινικών διαταραχών, των τραυματισμών του γαστρεντερικού σωλήνα ή των δοντιών και της παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών. Τα κόπρανα των κατοικίδιων ζώων που καταναλώνουν ωμές τροφές δύναται να είναι μολυσμένα με παθογόνα βακτήρια ή παράσιτα, τα οποία δεν ανευρίσκονται συνήθως στα κόπρανα ζώων που καταναλώνουν θερμικά επεξεργασμένες τροφές. Σε αντίθεση με τα βακτήρια, το μεγαλύτερο ποσοστό των παρασίτων αδρανοποιούνται εάν παραμείνουν σε συνθήκες θερμοκρασίας -20˚C για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα παθογόνα βακτήρια δύναται να μεταδοθούν από τα κόπρανά των ζώων και στους ιδιοκτήτες τους είτε μέσω επαφής ή μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα, κατά την παρασκευή της τροφής. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά το χειρισμό του ωμού κρέατος στην προετοιμασία των ωμών τροφών, τόσο σε οικιακό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας προς διασφάλιση της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας. Στην πρώτη περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ζώων συνίσταται να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες περί ασφαλούς χειρισμού ωμού κρέατος, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, οι εταιρείες ωμών τροφών για ζώα συντροφιάς οφείλουν να συμμορφώνονται ως προς τη νομοθεσία και να εφαρμόζουν σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. el
dc.description.abstract Raw Meat - Based Diets (RMBDs) are a popular way to feed pets worldwide. These diets are divided into homemade, which are prepared by owners, and commercial, which are available on the market, usually in frozen form. The most common type is the BARF (Biologically Appropriate Raw Food) diet, which includes raw meat, entrails and bones, with the frequent addition of fruits, vegetables, oils, fruits or dietary supplements. Owners who provide raw food to their pets claim noticeable benefits, such as improved hair and stool quality and boost of the immune system, without any scientific benefit. Instead, scientific studies report risks associated with eating raw foods, including a lack of nutrients, development of clinical disorders, gastrointestinal tract or tooth injuries, and presence of pathogenic microorganisms. Pets that eat raw food can be infected with pathogenic bacteria or parasites, which are not usually found in the feces of animals that consume heat-treated foods. Unlike bacteria, most parasites are inactivated if they remain at -20˚C for several days. Pathogenic bacteria can be transmitted from pets’ feces to their owners either through contact or through cross-contamination in the kitchen during food preparation. Implementation of hygiene rules when handling raw meat in the preparation of raw foods, both domestically and industrially, is vital to ensuring the health of animals and public health. In the first case, animal owners are advised to follow the instructions for safe use of raw meat, while in the second case, raw food companies for pets must comply with the law and apply HACCP system at all stages of the production process. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ασφάλεια ζωοτροφών el
dc.subject Ποιότητα ζωοτροφών el
dc.subject Ζώα συντροφιάς el
dc.subject Feed safety en
dc.subject Ωμοφαγία el
dc.subject Feed quality en
dc.subject Companion animals en
dc.subject Raw food el
dc.title Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε εταιρεία παραγωγής ωμών τροφών για ζώα συντροφιάς el
dc.title.alternative Development of a Food Safety Management System applied to raw animal food preparation units en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el
dc.embargo.liftdate 2027-01-01
dc.embargo.terms 2027-01-01


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account