dc.contributor.advisor |
Οικονόμου - Αντώνακα, Γαρυφαλιά |
el |
dc.contributor.author |
Ευθυμίου, Αντωνία Π. |
el |
dc.date.issued |
2021-02-16 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7241 |
|
dc.description.abstract |
Την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020 εντός του στεγάστρου που είναι εγκατεστημένο στον πειραματικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μελετήθηκε ο καταλληλότερος χρόνος επέμβασης σε συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης βυνοποιήσιμου κριθαριού (Hordeum vulgare spp. distichum),ως φυτικά υλικά χρησιμοποιήθηκε η εμπορική ποικιλία Zhana και η υπό δοκιμή σειρά 83,με σκοπό την αποδοτικότερη άρδευση κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης υδατικής καταπόνησης. To βιολογικό στάδιο ανάπτυξης που επιλέχθηκε ήταν η εμφάνιση γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου (ZGS: 39).
Το πειραματικό σχέδιο που ακολουθήθηκε ήταν των τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων με κύριο παράγοντα τον χρόνο εφαρμογής της άρδευσης, με βάση το βιολογικό στάδιο ανάπτυξης του κριθαριού και με τρεις επαναλήψεις. Για την εκτίμηση του βιολογικού σταδίου ανάπτυξης, βάση το οποίου έγινε ο προγραμματισμός των αρδεύσεων, χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Zadoks.
Επιλέχθηκε η επέμβαση των αρδεύσεων να γίνει μέχρι το στάδιο εμφάνισης της γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου, στάδιο 39 της κλίμακας Zadoks και η δεύτερη επέμβαση αρδεύσεων ξεκίνησε μετά το στάδιο εμφάνισης της γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου, στάδιο 39 της κλίμακας Zadoks. Επιπλέον, υπήρχαν φυτά που αρδεύτηκαν κανονικά και αποτελούσαν τον μάρτυρα του πειράματος. Οι παραπάνω επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στα δυο φυτικά δείγματα, τη Zhana και τη σειρά 83. Από την σπορά μέχρι και την έναρξη των μεταχειρίσεων της άρδευσης, χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήρες νερού.
Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και μετά το τέλος αυτής, μελετήθηκε η επίδραση των διαφορετικών χρονικών μεταχειρίσεων άρδευσης ως προς τον βιολογικό κύκλο των φυτών, το υδατικό δυναμικό των φύλλων, την απόδοση σε καρπό και βιομάζας, τον αριθμό σταχιδίων ανά στάχυ, τον αριθμό των στάχεων ανά τετραγωνικό μέτρο, το μήκος στάχεων, το ύψος φυτών, το βάρος χιλίων κόκκων και τον συντελεστή συγκομιδής. Τέλος, μετρήθηκε η περιεκτικότητα των καρπών σε πρωτεΐνη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι η αποδοτικότερη άρδευση είναι όταν πραγματοποιείται μέχρι και το στάδιο της εμφάνισης της γλωσσίδας του τελευταίου φύλλο, στάδιο 39 της κλίμακας Zadoks.Για την ποικιλία Zhana που αρδεύτηκε μέχρι και το βιολογικό στάδιο της εμφάνισης γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου (ZGS: 39) είχε την μεγαλύτερη απόδοση σε καρπό και ακολούθησε η Zhana που αρδεύτηκε κανονικά, η Zhana που αρδεύτηκε μετά το βιολογικό στάδιο της εμφάνισης γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου (ZGS: 39) έδωσε την μικρότερη απόδοση σε καρπό. Όσον αφορά, την σειρά 83 μεγαλύτερη απόδοση σε καρπό έδωσαν τα φυτά που αρδεύτηκαν μετά το βιολογικό στάδιο της εμφάνισης γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου (ZGS: 39). Ο μάρτυρας 83, πλήρως αρδευόμενα φυτά ακολούθησαν και χαμηλότερη απόδοση σε καρπό έδωσαν τα φυτά που αρδεύτηκαν μέχρι και το βιολογικό στάδιο της εμφάνισης γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου (ZGS: 39). Η περιεκτικότητα των καρπών σε πρωτεΐνη δεν επηρεάστηκε στατιστικά σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών μεταχειρίσεων άρδευσης αλλά και ούτε μεταξύ των δύο ποικιλιών. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παρουσιάστηκε και στις δύο ποικιλίες, οπού η άρδευση ξεκίνησε μετά το στάδιο εμφάνισης γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου (Β). Η απόδοση σε βιομάζα, ο δείκτης συγκομιδής (ΗΙ),ο αριθμός των στάχεων ανά τετραγωνικό μέτρο, το βάρος των χιλίων κόκκων, ο αριθμός σπόρων ανά στάχυ, το μήκος στάχεων και το ύψος φυτών δεν επηρεάστηκαν στατιστικά σημαντικά από τις διαφορετικές επεμβάσεις άρδευσης. Όσον αφορά το βιολογικό στάδιο των φυτών παρουσίασε παρόμοια σχεδόν πορεία σε όλες τις μεταχειρίσεις άρδευσης και των 2 ποικιλιών. Τα πλήρως αρδευόμενα φυτά και τα φυτά που αρδεύτηκαν μέχρι το στάδιο εμφάνισης γλωσσίδας του τελευταίου φύλλου ολοκλήρωσαν γρηγορότερα τον βιολογικό κύκλο. |
el |
dc.description.abstract |
During the 2019-2020 growing season within the experimental field of Agricultural University of Athens, a research was conducted for estimating the most appropriate time at a specific biological stage of malting barley (Hordeum vulgare spp. distichum), the plant materials which were used are the commercial variety Zhana and the breeding line 83. The research was conducted for evaluating the most efficient irrigation under controlled water stress conditions at a specific time. The biological stage which was chosen was the flag leaf ligule just visible (ZGS: 39).
The selected experimental design was that of randomized complete groups design with a main factor being the time of irrigation based on the biological stage of barley growth and with three replications. The Zadoks scale was used to estimate the phonological stages under which controlled irrigation was programmed.
The irrigation was applied up to the stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of Zadoks scale, and the second irrigation began after the stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of Zadoks scale. In addition, there were plants that were regularly irrigated. From the sowing date until the beginning of the controlled irrigation treatments, a water jet was used.
During the cultivation time and after the harvest, the effect of different irrigation levels of treatment was studied for the biological stages of plants, for the water potential of the leaves, for the photosynthetic rate, for the grain yield and biomass production, for the number of spikelets per spike, but also counting the number of spikes per square meter, the length of the spike, the height of the plants, the weight of one thousand kernel weight and the harvest index. Furthermore, the protein content of the seeds was examined.
The results have shown that the most efficient irrigation is when was applied up to the flag leaf ligule just visible, stage 39 of the Zadoks scale. Zhana which was irrigated up to the stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of the Zadoks scale tended to show a higher graing yield. Following Zhana which were irrigated regularly irrigated , than it was Zhana which was irrigated after the biological stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of the Zadoks scale. Furthermore, 83 which was irrigated after the biological stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of the Zadoks scale tended to show higher grain yield. Following by 83 which was irrigated regularly and last was 83 which was irrigated up to the stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of the Zadoks scale. Regarding the protein content, although it did not show statistically significant differences, a trend with a higher concentration was noticed when irrigation applied up to the biological stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of the Zadoks scale compared to the other stages. The water potential of the leaves, the biomass production, for the number of spikelets per spike, but also counting the number of spikes per square meter, the length of the spike, the height of the plants, the weight of one thousand kernel weight and the harvest index did not show statistically significant differences. The plants which were irrigated regularly and up to the biological stage of the stage of the flag leaf ligule just visible, stage 39 of the Zadoks scale, their biological cycle was accelerated. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Φύλλο σημαίας |
el |
dc.subject |
Κλίμακα Zadoks |
el |
dc.subject |
Υδατικό δυναμικό |
el |
dc.subject |
Βυνοποιήσιμο κριθάρι |
el |
dc.subject |
Αποδοτικότητα νερού |
el |
dc.subject |
Απόδοση καρπού |
el |
dc.subject |
Πρωτεΐνη |
el |
dc.subject |
Flag leaf |
en |
dc.subject |
Zadoks scale |
en |
dc.subject |
Water potential |
en |
dc.subject |
Maltable barley |
en |
dc.subject |
Water use efficiency |
en |
dc.subject |
Grain yield |
en |
dc.subject |
Protein |
el |
dc.title |
Επίδραση της συμπληρωματικής άρδευσης σε δύο στάδια ανάπτυξης του βυνοποιήσιμου κριθαριού, στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά |
el |
dc.title.alternative |
Effect of supplementary irrigation in two stages of development of maltable, on quantitative and qualitative characteristics |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία |
el |