HEAL DSpace

Ανάλυση και διαχείριση συστηματικού κινδύνου: ο τομέας των τροφίμων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Αρτίκης, Παναγίωτης el
dc.contributor.author Σακαλής, Γεώργιος el
dc.date.issued 2021-02-26
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7251
dc.description - el
dc.description.abstract Η παρούσα εργασία ώς σκοπό έχει να διερευνήσει κατά πόσο ο συστηματικός κίνδυνος στις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα παρουσιάζει μια σταθερότητα διαχρονικά. Η έρευνα διεξήχθη βασισμένη στο μονοπαραγωντικό υπόδειγμα αλλά και το CAPM. Ώς δείκτης αναφοράς χρησιμοποιήθηκε ο S&P 500. Εξετάζεται λοιπόν με τρείς μεθόδους η υπόθεση οτί ο συστηματικός κίνδυνος, ή αλλιώς συντελεστής β των μετοχών, παραμένει σταθερός διαχρονικά σε μια περίοδο 15 ετών που ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2005 και καταλήγει στον Δεκέμβριο του 2019. Εξετάζεται λοιπόν η σταθερότητα των συντελεστών με την μέθοδο των CHOW tests αν εμφανίζονται διαρθρωτικές μεταβολές κατά την διάρκεια της περιόδου, με τις ψευδομεταβλητές πότε εμφανίζεται αστάθεια και αντίστοιχα με την μεταβλητή χρόνου. Περιλαμβάνεται επίσης ανάλυση χαρτοφυλακίου κατα Markowitz, ανάλυση της θεωρίας της καφαλαιαγοράς, και ανάλυση της βιβλιογραφίας που χρησιμοποιήθηκες για την συγγραφή της παρούσας μελέτης. el
dc.description.abstract The present thesis focuses on examining if and how much the systemic risk in multinational corporations that operate in agri-food sector is stable historically. The thesis was conducted based on the Single Index Model but also on the CAPM. The reference Index used was S&P 500. It is examined through three methods, the hypothesis that systemic risk, or else called Beta coefficient, is stable historically through the pass of 15 years, starting from January 2005 to December 2019. The stability of the Beta coefficients is tested with the use of CHOW tests, to examine if there is a structural breakpoint throughout those 15 years, and with the use of dummy and time variables to examine if and when instability is observed. Also, portfolio analysis by Markowitz, capital market theory, and literature analysis used for the composition of the present thesis is included. en
dc.language.iso el el
dc.subject Συστηματικός κίνδυνος el
dc.subject Μη συστηματικός κίνδυνος el
dc.subject Χαρτοφυλάκιο επενδύσεων el
dc.subject Συντελεστής βήτα el
dc.subject Σταθερότητα el
dc.subject Στασιμότητα el
dc.subject Υπόδειγμα αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων el
dc.subject Μονοπαραγοντικό υπόδειγμα el
dc.subject Systemic risk en
dc.subject Unsystemic risk en
dc.subject Portfolio of investment en
dc.subject Beta coefficient en
dc.subject Yield en
dc.subject Stability en
dc.subject Stationarity en
dc.subject Capital asset pricing model en
dc.subject Single index model en
dc.title Ανάλυση και διαχείριση συστηματικού κινδύνου: ο τομέας των τροφίμων el
dc.title.alternative Analysis and managment of systemic risk: the food sector en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account