dc.contributor.advisor |
Τζάμος, Σωτήριος |
el |
dc.contributor.author |
Καλογιάννης, Θεοδόσιος |
el |
dc.date.issued |
2021-03-02 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7258 |
|
dc.description |
- |
el |
dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της βιολογικής αντιμετώπισης του μύκητα Penicillium sp. σε καρπούς εσπεριδοειδών. Στο θεωρητικό μέρος της μελέτης δίνονται γενικές πληροφορίες για τα εσπεριδοειδή, τη βιολογική τους δομή και τα είδη τους, τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες καθώς και την οικονομική τους αξία. Στη συνέχεια, έμφαση δίνεται στα σημαντικότερα παθογόνα που προσβάλλουν τα εσπεριδοειδή και κυρίως στους μύκητες, τους τρόπους μετάδοσης τους, τα συμπτώματα και τις ασθένειες που προκαλούν στα εσπεριδοειδή. Παράλληλα, εξετάζονται οι μηχανισμοί άμυνας των φυτών καθώς και η βιολογική αλλά και η χημική αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών στα εσπεριδοειδή. Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας διερευνήθηκε ο βαθμός παρεμπόδισης της αύξησης του μύκητα Penicillium digitatum σε διαφορετικά θρεπτικά υλικά και εσπεριδοειδή (πορτοκάλια βαλέντσια και λεμόνια βιολογικής καλλιέργειας), ενώ ο ανασταλτικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο μικροοργανισμός Paenibacillus alvei, στέλεχος Κ165. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Paenibacillus alvei έχει ισχυρή παρεμποδιστική δράση στην ανάπτυξη του εν λόγω μύκητα. |
el |
dc.description.abstract |
The aim of this thesis is the research of the biological treatment of citrus fruits from infection of Penicillium sp. The theoretical part of this thesis provides general information about citrus fruits, their biological structure and species, their medicinal properties and their economic value. In addition, emphasis is placed on the most important pathogens that affect citrus fruits and especially on fungi, their transmission, symptoms and diseases that cause citrus fruits. Also, the defence mechanisms of plants as well as the biological and chemical treatment of pathogenic microorganisms in citrus fruits are examined. In the research part of the work, the degree of growth suppression of Penicillium digitatum has been measured through cultures with different substrates, or fruits from different citrus species (orange var. Valencia and lemons from biological cultivation). Results have shown that K165, the inhibitor that was chosen, was effective in P. digitatum growth suppression. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Βιολογική αντιμετώπιση |
el |
dc.subject |
Μύκητας |
el |
dc.subject |
Penicillium sp |
el |
dc.subject |
Εσπεριδοειδή |
el |
dc.subject |
Penicillium digitatum |
en |
dc.subject |
Paenibacillus alvei |
en |
dc.subject |
Κ165 |
en |
dc.subject |
Biological control fungus |
en |
dc.subject |
Fungus |
en |
dc.subject |
Citrus |
en |
dc.title |
Βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα Penicillium sp. σε καρπούς εσπεριδοειδών |
el |
dc.title.alternative |
Biological treatment of the fungus Penicillium sp. in citrus fruits |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Ολοκληρωμένα συστήματα φυτοπροστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος |
el |