Στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η ποιοτική ανάλυση και αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων μιας κοινότητας του Νομού Ρεθύμνου σε πρωτοβουλίες συλλογικής δράσης και επιχειρηματικότητας. Η εργασία αποτελεί μελέτη περίπτωσης και η εκπόνησή της βασίστηκε στη μεθοδολογία του Yin (2018). Η ανάλυσή της στηρίχθηκε στη θεωρία συλλογικής δράσης της Ostrom (1990) και στη Θεωρία U (2018) του Scharmer.
Βάσει εκτεταμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης, προσωπικών συνεντεύξεων, συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών στοιχείων και των συγκεκριμένων θεωρητικών πλαισίων, αναλύονται και αξιολογούνται οι παράγοντες που επηρεάζουν τις συλλογικές δράσεις των κτηνοτρόφων στο Νομό Ρεθύμνου. Επίσης, ερευνάται το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν και εργάζονται οι κτηνοτρόφοι και αναλύονται μέσω της ποιοτικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε οι συμπεριφορές τους, τα νοητικά τους μοντέλα και πως αυτά επηρεάζουν τη συμμετοχή. Όπως συμπεραίνεται, η αρνητική φήμη των αγροτικών συνεταιρισμών, η απουσία εξωτερικών φορέων βοήθειας, η έλλειψη «επιχειρηματικής» εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων της κτηνοτροφικής αλυσίδας και η στρεβλή κατανομή κοινοτικών πόρων έχουν ως αποτέλεσμα τη παντελή σχεδόν απουσία μεταποιητικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι σφοδρές πιέσεις που δέχονται οι κτηνοτρόφοι σε επίπεδο τιμών λόγω υπερπροσφοράς γάλακτος και η παγιωμένη συνεργασία μεταποιητών γάλακτος και εμπόρων ζωοτροφών έναντι των παραγωγών.
The purpose of this thesis is to analyze and examine the factors which influence the participation of a group of Rethemnian stockmen in collective action and entrepreneurship initiatives. The thesis adopts the case study methodology (Yin, 2018). The analysis is based primarily on the theoretical premises of Ostrom’s Common Resource Governance Framework and Scharmer’s Theory U. The factors which affect the participation of the farmers are identified and analyzed through an extensive literature review, personal interviews, and secondary data. We examine the content in which the farmers live and work and, via qualitative analysis, we delve into farmers’ behavior, their mental models and how the above affect participation in collective action. According to the findings of this research, the negative reputation of agricultural cooperatives, the absence of external facilitators, the lack of “entrepreneurial” trust among the members of the livestock netchain and the problematic allocation of European funds resulted in the collapse of local processing cooperatives. As a consequence, the farmers face severe price presses, partially due to the over- supply of milk, and an alliance of milk processors and animal feed traders against them.