Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η αξιολόγηση ενός τοπικού γονότυπου ακτινιδιάς της Περιφέρειας Ηπείρου (Ακτινίδιο Άρτας) και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών με στόχο τη βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος. Το πείραμα είχε χρονική διάρκεια δύο χρόνων, τον πρώτο χρόνο ελήφθησαν δείγματα κατά την εμπορική ωρίμανση των καρπών τόσο του κλώνου όσο και της ποικιλίας Hayward, από διαφορετικά φυτά, ενώ αντίστοιχα δείγματα καρπών αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία απορρόφησης – καύσης αιθυλενίου στους 0 oC για χρονικό διάστημα 5 μηνών. Το δεύτερο χρόνο του πειράματος πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί με τα σκευάσματα Blue Stim, Sun Protect, Sweet, Brix in, Mycro Kal, Brexil Ca, Suelo Mix + Ti σε δέντρα του νέου τοπικού γονότυπου. Τα σκευάσματα Blue Stim και Sun Protect είχαν ως στόχο την άμβλυνση καταπονήσεων στα οργανοληπτικά, φυσιολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των καρπών κατά τη συγκομιδή, τα σκευάσματα Sweet και Brix in είναι σκευάσματα πολυσακχαριτών με στόχο την προώθηση της ωρίμανσης των καρπών και τα σκευάσματα Mycro Kal, Brexil Ca και Suelo Mix + Ti περιέχουν θρεπτικά στοιχεία με στόχο την αύξηση της συνεκτικότητας των καρπών. Κατά την εμπορική ωρίμανση των καρπών τόσο του κλώνου όσο και της ποικιλίας Hayward, ελήφθησαν δείγματα καρπών, από τα δέντρα του κλώνου που εφαρμόστηκαν οι ψεκασμοί και από δέντρα της ποικιλίας ‘Hayward’ και του κλώνου που δεν εφαρμόστηκαν ψεκασμοί (μάρτυρες). Τα δείγματα των καρπών μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των φυσιολογικών, οργανοληπτικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των καρπών. Ακόμη πραγματοποιήθηκε η περιγραφή του νέου γονότυπου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του UPOV (Union for the Protection Of new Varieties of plants).
Από τα αποτελέσματα του παρόντος πειράματος οι κύριες διαφορές που διαφαίνονται είναι το μεγαλύτερο βάρος και οι μεγαλύτερες διαστάσεις που εμφανίζει ο κλώνος σε σχέση με την ποικιλία ‘Hayward’. Η συνεκτικότητα των καρπών του νέου κλώνου είναι μεγαλύτερη από αυτή των καρπών της ποικιλίας ‘Hayward’, ενώ οι καρποί της ποικιλίας ‘Hayward’ παρουσιάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) σε σχέση με τους καρπούς του νέου γονότυπου.
Όσον αφορά τα σκευάσματα που αμβλύνουν τα συμπτώματα λόγω υψηλών θερμοκρασιών, έγινε αντιληπτό ότι η εφαρμογή του Sun Protect είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο βάρος καρπών ενώ η συνεκτικότητα των καρπών του μάρτυρα ήταν μεγαλύτερη από αυτή των καρπών των εφαρμογών. Τα ολικά διαλυτά στερεά και τα μεμονωμένα διαλυτά σάκχαρα αυξήθηκαν στους καρπούς που εφαρμόστηκε το Sun Protect.
Από τα αποτελέσματα του παραπάνω πειράματος που αφορούν υδατοδιαλυτά σκευάσματα, που περιέχουν ασβέστιο και άλλα μακρο και μικρο- στοιχεία, οι ψεκασμοί δεν επηρέασαν το βάρος και το ποσοστό της ξηρής ουσίας των καρπών. Ο ψεκασμός με Brexil Ca οδήγησε σε μικρότερη συνεκτικότητα καρπών και μικρότερη φαρδιά διάμετρο. Τα σκευάσματα Brexil Ca και Suelo Mix + Ti οδήγησαν σε αύξηση των ολικών διαλυτών στερεών στους καρπούς σε σχέση με τους καρπούς του μάρτυρα και τους καρπούς που εφαρμόστηκε το Mycro Kal.
Η εφαρμογή βιοδιεγερτών με σκοπό την επιτάχυνση της ωρίμανσης των φρούτων και των λαχανικών όπως αυτή του Brix in προκάλεσε μείωση της συνεκτικότητας και μεγαλύτερη συγκέντρωση ολικών διαλυτών στερεών και μικρότερη συγκέντρωση ολικής ογκομετρούμενης οξύτητας, ενώ η εφαρμογή του Sweet αύξηση σε σχέση με του καρπούς του μάρτυρα, καθώς και αύξηση των περισσότερων μεμονωμένων διαλυτών σακχάρων. Η αντιοξειδωτική ικανότητα των καρπών στους οποίους έγιναν οι ψεκασμοί μειώθηκε σε σχέση με τους καρπούς του μάρτυρα, ενώ η συγκέντρωση σε βιταμίνη C έμεινε ανεπηρέαστη.
Το ακτινίδιο είναι ένα φυτό με έντονη παραλλακτικότητα. Από τα αποτελέσματα της σύγκρισης των δύο γονότυπων σύμφωνα με τις οδηγίες του UPOV για την καταγραφή νέων ποικιλιών φαίνεται πως υπάρχουν διαφορές οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη θεώρηση του νέου γονότυπου ως καινούργια ποικιλία ή κλώνο της ‘Hayward’. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται κυρίως στις διαφορές που αφορούν τους καρπούς των φυτών αλλά και ορισμένες ακόμα διαφορές σε διαφορετικά μέρη του φυτού καθώς και στους χρόνους άνθισης και συγκομιδής.
Επομένως με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι τα σκευάσματα επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών. Επίσης, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο γονότυπων που μπορούν ενθαρρύνουν την αναγνώριση του τοπικού νέου κλώνου ως «ακτινίδιο Άρτας».
The purpose of this research was the evaluation of a local kiwi genotype of the Region of Epirus (Kiwi Arta) and the implementation of innovative practices aimed at improving the final product. The experiment lasted for two years. In the first year during the commercial ripening of the fruits of both the clone and the Hayward variety, fruit samples were taken from both the clone and the variety, from different plants, while corresponding fruit samples were stored in ethylene absorption-diffusion refrigerators at 0 oC for a period of 5 months. In the second year of the experiment, Blue Stim, Sun Protect, Sweet, Brix in, Mycro Kal, Brexil Ca, Suelo Mix foliar sprays were applied to trees of the new local genotype. Blue Stim and Sun Protect foliar sprays were intended to alleviate stress on the organoleptic, physiological and functional characteristics of the fruit at harvest, Sweet and Brix in contain polysaccharides aimed at promoting fruit ripening and Brexil Ca, Mycro Kal and Suelo Mix + Ti contain nutrients that increase fruit consistency. During the commercial ripening of the fruits of both the clone and the Hayward variety, fruit samples were taken from the sprayed trees and from the ‘Hayward’ variety and non-sprayed clone trees. The fruit samples were transferred to the Laboratory of Pomology, of the Agricultural University of Athens where measurements of the physiological, organoleptic and functional characteristics of the fruits were conducted. The description of the new genotype was also took place according to the instructions of UPOV (Union for the Protection of New Varieties of plants).The results of the present experiment show that, the fruits of the new genotype were bigger in weight and length and more firm than those of the ‘Hayward’ variety. The firmness of the fruits of the new clone is greater than that of the fruits of the ‘Hayward’ variety though the fruits of the ‘Hayward’ variety have a higher concentration of ascorbic acid (vitamin C) than the fruits of the new genotype.
With regard to biostimulators that are responsible for environmental stress alleviation, it seems that the application of Sun Protect resulted in greater fruit weight, while the firmness of the fruits from control treatment was greater while the total soluble solids and individual soluble sugars were increased in the fruits, in which Sun Protect were applied.
The foliar applications of products containing calcium and other macro- and micro-elements did not affect the weight and the percentage of dry matter of the fruits. Spraying with Brexil Ca resulted in decreased fruit firmness and smaller fruit width. The Brexil Ca and Suelo Mix + Ti treatments led to an increase in total soluble solids in the fruit compared to the control fruits and the fruits in which Mycro Kal was applied.
The foliar spays that used to increase the sugars and cause the early ripening of the fruits resulted in great differences from the control. Brix In caused a decrease in firmness and a higher concentration of total soluble solids and a lower concentration of total volumetric acidity. The antioxidant capacity of the sprayed fruits was reduced compared to those of the control, while the concentration of vitamin C remained unaffected.
Kiwi is a plant characterized by strong variability. From the results of the comparison of the two genotypes according to the instructions of the UPOV for the registration of new varieties, it seems that there are differences which may support the consideration of the new genotype as a new variety or clone of ‘Hayward’. This conclusion is based mainly on the differences concerning the fruits of the plants but also some other differences of the plants, as well as on the flowering and harvest times.
Therefore, based on the above, it seems that the products applied affected significantly some of the quality characteristics of the fruits. But there are undoubtedly differences between the two genotypes that could encourage the registration of the local new clone as “Arta kiwi”.