dc.contributor.advisor |
Τσαντίλη, Ελένη |
el |
dc.contributor.author |
Βέλλιου, Άννα |
el |
dc.date.available |
2023-01-01T02:00:52Z |
|
dc.date.issued |
2021-04-09 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7308 |
|
dc.description |
- |
el |
dc.description.abstract |
Το βερίκοκο (Prunus armeniaca L.) είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη φρούτων που καλλιεργούνται στον κόσμο με αυξανόμενο οικονομικό ενδιαφέρον και τάση καλλιέργειας, καθώς ο καρπός εκτιμάται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές. Παρόλα αυτά είναι πολύ ευπαθή κατά την μετασυλλεκτική τους διαχείριση και για το λόγο αυτό χρειάζεται να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της συντήρησής τους και διατήρησης της ποιότητάς τους μετά τη συγκομιδή. H παρούσα εργασία έχει ως σκοπό τη συγκριτική μελέτη αλλαγών σε φυτοχημικές ενώσεις που σχετίζονται με τη διατροφική αξία του φρούτου, αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά ποιότητας που συνδέονται με την ποιοτική αντίληψη του καταναλωτή για τα βερίκοκα μετά από συντήρηση σε δύο θερμοκρασίες. Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιηθήκαν καρποί δύο νέων ποικιλιών Orange Red και Orange Ruby με καλά χαρακτηριστικά και οικονομικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, εξετάσθηκε η επίδρασή της θερμοκρασίας στον 1 oC και στους 5 oC και της διάρκειας συντήρησης και στα χαρακτηριστικά των βερίκοκων σε 7, 14, 21 και 28 μέρες μετά τη συγκομιδή. Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν η απώλεια βάρους, η συνεκτικότητα, οι παράμετροι C, ho του χρώματος του φλοιού ως τα κύρια ποιοτικά χαρακτηριστικά αντίληψης του καταναλωτή. Μελετήθηκαν ακόμη τα ολικά φαινολικά (ΤΡ), η ολική αντιοξειδωτική δράση (ΤΑC) εκτιμώμενη με τις μεθόδους DPPH, τα ολικά καροτενοειδή (TC) και τα αναλυτικά καροτενοειδή (AC) β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη και λουτεΐνη. Η θερμοκρασία φαίνεται να επηρεάζει τόσο τα TC με τη θερμοκρασία των 5 oC να συντελεί σε υψηλότερες τιμές σταδιακά κατά τη διάρκεια συντήρησης και στις δύο ποικιλίες. Ωστόσο είναι σημαντικό πως δεν υπήρξε μείωση στον 1 oC. Η θερμοκρασία των 5 oC όπως αναμενόταν σημείωσε σημαντική απώλεια βάρους εξίσου και στις 2 ποικιλίες και φαίνεται να μην επηρεάζει σημαντικά το σύνολο των υπολοίπων μορφολογικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών όσο ο γονότυπος. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η ποιότητα κατά την συντήρηση των βερίκοκων επηρεάζεται πρωτίστως από το γονότυπο και δευτερευόντως θερμοκρασία και ημέρες συντήρησης. |
el |
dc.description.abstract |
Apricot (Prunus armeniaca L.) is one of the most important stone fruits in the world with increasing economic interest and cultivation tendency, as the fruit is highly evalued by consumers. However, apricots are very vulnerable during post-harvest management and for this reason there is a need to find ways to extend their lifespan and maintain their quality after harvest. The aim of the present work is the comparative study of changes in phytochemicals related to the nutritional value of the consumer, but also of other quality characteristics related to the consumer's quality perception of apricots after storage at two low temperatures. Two new cultivars, Orange Red and Orange Ruby, with good characteristics and financial interest were used. Specifically, the effect of temperature at 1 oC and 5 oC was evaluated on quality traits in apricots stored for 7, 14, 21 and 28 days and after temperature equilibration at 20 oC. The characteristics studied were the weight loss, firmness and peel color parameters C, and ho as the main qualitative traits of consumer perception. Total phenolics (TP), total antioxidant activity (TAC) assessed by DPPH methods, total carotenoids (TC) and analytical carotenoids (AC) β-carotene, β-cryptoxanthin and lutein were also studied. The storage temperature affect both TC with the temperature of 5 oC resulting in relatively higher values in both varieties. However, it is important that there was no decrease of TC at 1 oC . The temperature of 5 oC as expected marked significant weight loss in both varieties and does not seem to significantly affect all other morphological and organoleptic characteristics as much as the genotype. The present study showed that the preservation quality of apricots is primarily affected by the genotype and secondarily by temperature and storage days. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Prunus armeniaca |
en |
dc.subject |
Orange Red |
en |
dc.subject |
Orange Ruby |
en |
dc.subject |
Ολικά φαινολικά |
el |
dc.subject |
Ολική αντιοξειδωτική ικανότητα |
el |
dc.subject |
Ολικά καροτενοειδή |
el |
dc.subject |
Β-καροτένιο |
el |
dc.subject |
Total phenolic concentration |
en |
dc.subject |
Total antioxidant capacity |
en |
dc.subject |
Total carotenoids |
en |
dc.subject |
B-carotene |
en |
dc.title |
Επίδραση της θερμοκρασίας συντήρησης σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και αλλαγές καροτενοειδών ενώσεων βερίκοκων ποικιλιών Orange Ruby και Orange Red |
el |
dc.title.alternative |
Effect of storage temperature on quality characteristics and changes of carotenoid compounds of apricot varieties Orange Ruby and Orange Red |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών |
el |
dc.embargo.terms |
2023 |
|