dc.contributor.advisor |
Κοτσερίδης, Γεώργιος |
el |
dc.contributor.author |
Γκριμπίζης, Θεόδωρος Ν. |
el |
dc.date.issued |
2021-06-22 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7348 |
|
dc.description.abstract |
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εκπονήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο εργαστήριο Οινολογίας, σε συνεργασία με το Κτήμα Γεροβασιλείου την χρονιά 2020-2021. Μελετήθηκε η επίδραση του εντατικού ξεφυλλίσματος κατά την καρπόδεση, στην ποικιλία Λημνιό, τόσο ως προς τα σταφύλια όσο και προς τον παραγόμενο οίνο. Σε οριοθετημένο αμπελώνα του Κτήματος Γεροβασιλείου στην περιοχή της Επανομής, εφαρμόστηκε αφαίρεση των φύλλων (ξεφύλλισμα). Τα μισά φυτά χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρας και δεν έγινε αφαίρεση φύλλων, ενώ στα υπόλοιπα έγινε εντατικό ξεφύλλισμα, μετά την καρπόδεση.
Έγιναν μετρήσεις στον αμπελώνα για το υδατικό δυναμικό των φύλλων και για την μεταβολή του μεγέθους των ραγών και των σταφυλών. Επίσης έγιναν μετρήσεις για την επίδραση στον αριθμό των γιγάρτων, το βάρος των γιγάρτων και της φλούδας και το σύνολο των ανθοκυανών με την μέθοδο Glories.
Μετά τον τρύγο, ακολούθησαν μικροοινοποιήσεις με τα παραγόμενα σταφύλια και παράχθηκαν έξι οίνοι, ένας για κάθε πειραματική μονάδα, ή αλλιώς 3 οίνοι για κάθε επέμβαση στο αμπέλι. Στους οίνους αρχικά έγιναν οι βασικές αναλύσεις (ολική οξύτητα, pH, αλκοολικός τίτλος, πτητική οξύτητα, υπολειπόμενα σάκχαρα) καθώς και τα χρωματικά χαρακτηριστικά (ένταση, απόχρωση) τους. Ακολούθησαν μετρήσεις σχετικά με τον προσδιορισμό των ολικών φαινολικών ουσιών, των ανθοκυανών και των τανινών. Συγκεκριμένα έγιναν μετρήσεις του Δείκτη Φαινολικών Ουσιών, αναλύσεις των ολικών ανθοκυανών, των ολικών φαινολικών, των μονομερών ανθοκυανών με υγρή χρωματογραφία (HPLC) και τέλος μέτρηση της συγκέντρωσης των τανινών μετά από συμπλοκοποίηση τους με αλβουμίνη (BSA) και με μεθυλοκυτταρίνη (MCP). Τέλος ακολούθησε οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων από εκπαιδευμένους δοκιμαστές. |
el |
dc.description.abstract |
The following thesis was completed at the Agriculture University of Athens, in the laboratory of Oenology, in collaboration with Ktima Gerovassiliou in the year 2020-2021. The effect of intense defoliation during fruit set was studied in the Limnio variety, both in terms of grapes and the wine produced. In a limited vineyard of Ktima Gerovassiliou in the area of Epanomi defoliation was applied. Half of the plants from the vineyard were used as controls and no leaves were removed, while the rest were intensively defoliated after fruiting.
Measurements were made in the vineyard for the water potential of the leaves, for the change of the size of berries. Measurements were also made for the effect of defoliation on the number and the weight of the seeds and the skin. On the grapes was measured as well the total anthocyanins by the Glories method.
After the harvest, micro-vinification followed with the produced grapes and six wines were produced, one for each experimental unit, or 3 wines for each intervention in the vineyard. The wines were initially subjected to the basic analyzes (total acidity, pH, alcoholic strength, volatile acidity, residual sugars) as well as their color characteristics (intensity, hue). Measurements of total phenolics, anthocyanins and tannins were performed. Specifically, measurements of the Total Phenolic Index, analyzes of total anthocyanins, total phenolics, monomeric anthocyanins by liquid chromatography (HPLC) and finally measurement of the concentration of tannins after their complexation with albumin (BSA) and methyl-cellulose (MCP). Finally, an organoleptic evaluation of the wines by trained tasters followed. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ξεφύλλισμα |
el |
dc.subject |
Σταφύλι |
el |
dc.subject |
Ποικιλία Λημνιό |
el |
dc.subject |
Φαινολικά συστατικά |
el |
dc.subject |
Τανίνες |
el |
dc.subject |
Ανθοκυάνες |
el |
dc.subject |
Ράγες |
el |
dc.subject |
Επανομή |
el |
dc.subject |
Leaf removal |
en |
dc.subject |
Grape |
en |
dc.subject |
Phenolics |
en |
dc.subject |
Anthocyanin |
en |
dc.subject |
Berries |
en |
dc.subject |
Epanomi |
en |
dc.subject |
Tannins |
en |
dc.subject |
Variety Limnio |
en |
dc.title |
Μελέτη της επίδρασης του ξεφυλλίσματος στα χαρακτηριστικά των σταφυλιών και στους παραγόμενους οίνους από την ερυθρή ποικιλία Λημνιό |
el |
dc.title.alternative |
Study of the effect of leafing on the characteristics of the grapes and the wines produced from the red variety Limnio |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |