HEAL DSpace

Συγκριτική αξιολόγηση του παραγωγικού δυναμικού διαφόρων ποικιλιών κτηνοτροφικού μπιζελιού(Pisum Arvense L.)

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπαστυλιανού, Γιώτα
dc.contributor.author Σαμαράς, Αθανάσιος
dc.date.accessioned 2021-07-20T12:01:55Z
dc.date.available 2021-07-20T12:01:55Z
dc.date.issued 2021-07-20
dc.date.submitted 2021
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7354
dc.description - el
dc.description.abstract Το κτηνοτροφικό μπιζέλι (Pisum Arvense L.) ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Fabaceae). Η καλλιέργεια του γίνεται για κτηνοτροφικούς σκοπούς, είτε σε μορφή χορτοδοτικών είτε σε καρποδοτικών. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του είναι περιορισμένη σε έκταση και χρησιμοποιείται κυρίως σε συστήματα αμειψισποράς. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, πραγματοποιήθηκε πειραματική μελέτη στον αγρό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή Γυαλού, στα Σπάτα. Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση διαφόρων ποικιλιών ως προς συγκεκριμένα αγρονομικά και αποδοτικά χαρακτηριστικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες της Νοτίου Ελλάδος για την καλλιεργητική περίοδο 2019-2020. Οι ποικιλίες που μελετήθηκαν στο πείραμα ήταν 3 εμπορικές οι Όλυμπος, Δωδώνη και ARVICA και 4 πειραματικές οι MP09, MP11, MP15 και MP29. Το πειραματικό σχέδιο που ακολουθήθηκε είχε 3 επαναλήψεις που αποτελούνταν από 7 επεμβάσεις (ποικιλίες). Τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν ήταν το ύψος, ο δείκτης SPAD, ο δείκτης NDVI, ο αριθμός των βλαστών, ο αριθμός των λοβών/ φυτό, το μήκος των λοβών, το πλάτος των λοβών, ο αριθμός των σπόρων/ λοβό, η απόδοση σε σπόρο, ο δείκτης συγκομιδής, το νωπό και ξηρό βάρος βιομάζας και το βάρος 1000 σπόρων. Η ποικιλία που κυριάρχησε στις περισσότερες μετρήσεις ήταν η Όλυμπος, με τις πειραματικές να είναι καλύτερες στο βάρος 1000 σπόρων (MP29) και μήκος λοβού (MP15). Κάποια από τα αποτελέσματα των πειραματικών όμως ήταν πολύ ανταγωνιστικά και κοντά στις εμπορικές ποικιλίες. el
dc.description.abstract Field pie (Pisum Arvense L.) is a member of the family of the Fabaceae. Field pea is used for seed, hay, pasture, silage, and green manure. In Greece, the culture is limited, mainly used in crop rotation practices. In the present study, the experiment took place in the fields of the Agricultural University of Athens, in Spata. The aim of this study was the comparison of different varieties of Pisum Arvense L. regarding yield performance and yield components in the environmental of South Greece in the season 2019-2020. In the present study, 7 varieties were tested, 3 commercial and 4 experimental: Olympus, Dodoni, ARVICA, MP09, MP11, MP15 and MP29. The main method included three runs of each variety. Morphological characters such as plant’s height (cm), SPAD index, NDVI index, number of pods and number of pods per plant, pod’s length and width, number of seeds per plant, seed yield, herbage yield, dry matter yield and weight per 1000 seeds. In the results, the variety with the better results was the Olympus, with two of the experimental one to have the best results in the weight of 1000 seeds (MP29) and the biggest pod’s length (MP15). In addition, we have to mention that the results of some experimental varieties were very competitive. el
dc.language.iso el el
dc.subject Μπιζέλι el
dc.subject παραγωγικό δυναμικό el
dc.subject Pisum Arvense el
dc.subject απόδοση el
dc.title Συγκριτική αξιολόγηση του παραγωγικού δυναμικού διαφόρων ποικιλιών κτηνοτροφικού μπιζελιού(Pisum Arvense L.) el
dc.title.alternative Comparative evaluation on yield perfomance of different varietes of field pea(Pisum arvense L.) el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account