Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Υδατοκαλλιεργειών αφορά στο αυξανόμενο κόστος των ιχθυοτροφών. Σήμερα, οι τροφές με τις οποίες σιτίζονται τα εκτρεφόμενα σαρκοφάγα Μεσογειακά είδη - τσιπούρα και λαβράκι - εμπεριέχουν ως πρωτεϊνούχα άλευρα τα ιχθυάλευρα. Τα εν λόγω άλευρα παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο από είδη ιχθύων που αλιεύονται. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως οδηγεί στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση των ιχθυοτροφών και κατά συνέπεια, των ιχθυαλεύρων και των ιχθυελαίων. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η υπερεκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων, η οποία πρωτίστως απειλεί τη βιωσιμότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος και δευτερευόντως οδηγεί στη συνεχή αύξηση των τιμών των ιχθυοτροφών.
Η βιωσιμότητα του κλάδου τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη ή/και τη μερική υποκατάσταση των πρώτων υλών που προαναφέρθηκαν με άλλα συστατικά. Έρευνες επικεντρώνονται σε άλευρα από πρωτεΐνες εντόμων, καθώς από αυτά προκύπτουν άλευρα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας που εμπεριέχουν ένα εξισορροπημένο προφίλ απαραίτητων αμινοξέων και λιπαρών οξέων και μπορούν να ικανοποιούν τις διατροφικές απαιτήσεις πολλών ειδών εκτρεφόμενων ιχθύων. Ιχθυοτροφές που εμπεριέχουν άλευρο του εντόμου Hermetia illucens, κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τα μέσα του 2020.
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία σχεδιάζεται ένα επιχειρηματικό σχέδιο κατά το οποίο μια νεοφυής ιχθυοκαλλιέργεια, ξεκινάει την δραστηριότητά της με την πώληση τσιπούρας και λαβρακιού που σιτίζονται με τις παρούσες εμπορικές ιχθυοτροφές, και στη συνέχεια επενδύει και εντάσσει στο χαρτοφυλάκιο της κάποια «καινοτόμα προϊόντα», δηλαδή λαβράκι και τσιπούρα που σιτίζονται με τις ιχθυοτροφές που περιέχουν άλευρο του είδους H. illucens. Οι πωλήσεις των εν λόγω καινοτόμων ειδών ξεκινούν από 0% και καταλήγουν να καταλαμβάνουν κατά το 10ο έτος λειτουργίας της μονάδας το 47,8% του συνολικού όγκου πωλήσεων.
Ιχθυοκαλλιέργειες που στρέφονται στην υποκατάσταση πρώτων υλών, όπως τα εντομάλευρα, βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.
The rising cost of fish feed is the most significant problem that the aquaculture sector is currently facing. Nowadays, carnivorous Mediterranean species - sea bream and sea bass - are fed on commercial feed including fish meal as main protein source. Fish meals are made primarily from fish species caught. The increasing demand for fish products worldwide has led to an increasing demand for fish feed, and subsequently fish meal and fish oil. The consequence of this is the over-exploitation of wild fish stocks, which foremost threatens the viability of the marine ecosystem and, secondarily, leads to the continuous increase in the prices of fish feed. The viability of the industry in both economic and environmental aspects can be achieved by the complete and/or partial substitution of the raw materials mentioned above with other components.
Research focuses on insect based protein meals which are high in proteins and contain a balanced profile of essential amino acids and fatty acids and furthermore can satisfy the nutritional requirements of many species of farmed fish. Fish feed containing insect meal Hermetia illucens, has been available in Greece since mid-2020.
In this Master Thesis a Business Plan has been prepared in which a startup fish farming begins its activity with the sale of sea bream and sea bass fed with current commercial fish feed, and then invests and includes in its portfolio some “innovative products”, namely sea bass and sea bream fed with insect based feed of H. illucens. Sales of these innovative fish start at 0% and end up accounting for 47.8% of the total sales volume in the 10th year of the plan.
Fish farming, which is geared to the substitution of raw materials, such as fish meal, helps protect the environment and in the medium term leads to better economic results.