HEAL DSpace

Επίδραση της ενεργής συσκευασίας στην ποιότητα και τον χρόνο ζωής στο φρέσκο τοματάκι

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσιρώνη, Θεοφανία el
dc.contributor.author Πατσοπούλου, Ισμήνη-Μαρία el
dc.date.issued 2022-01-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7489
dc.description - el
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η εκτίμηση του οικολογικού τρόπου προσέγγισης της ενεργής συσκευασίας, με τη χρήση φυσικών πρόσθετων ως βιοενεργά συστατικά για τη συντήρηση κλιμακτηριακών φρούτων, ωφελώντας έτσι τόσο τον καταναλωτή, όσο και το περιβάλλον. Ειδικότερα, διερευνήθηκαν δύο εναλλακτικοί τύποι ενεργής συσκευασίας σε φρέσκο τοματάκι (Solanum lycopersicum var. cerasiforme): i) εφαρμογή εδώδιμης επικάλυψης με βάση την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (2% w/v) με αιθέριο έλαιο βασιλικού (ΕΟb 0.5% w/v) σε ανοιχτό περιέκτη και ii) προσθήκη ενεργού επιθέματος (Active Pad, AP), εμποτισμένου με διάλυμα αιθανόλης με ΕΟb (16.67% w/v), σε κλειστή συσκευασία με μεμβράνη περιτύλιξης πολυβινυλοχλωριδίου. Με στόχο την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των εναλλακτικών μεθόδων, κατά τη διάρκεια αποθήκευσης των φρούτων στους 10±1°C και 60% σχετική υγρασία για 42 ημέρες, εξετάσθηκε η μεταβολή σε ιδιότητες αυτών, όπως η απώλεια βάρους, η συνεκτικότητα και το χρώμα. Η προσθήκη ενεργού επιθέματος απελευθέρωσης ΕΟb (16.67% w/v) σε φρέσκια τοματάκια συνετέλεσε στην επιβράδυνση της απώλειας βάρους, τη διατήρηση της συνεκτικότητας και του χρώματος των καρπών, έχοντας την αποτελεσματικότερη διατήρηση ποιότητας και επέκταση διάρκειας ζωής. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή AP απελευθέρωσης EOb, δύναται να βελτιώσει την ποιότητα σε συσκευασμένα φρέσκα τοματάκια el
dc.description.abstract The aim of the present thesis is to employ an ecologically friendly way of approaching active packaging, using natural additives as bio-active ingredients for the preservation of climacteric fruits, in order to avail both consumer and environment. Particularly, were investigated two alternative types of active packaging in fresh cherry tomato (Solanum lycopersicum var. cerasiforme): i) application of an edible coating based on carboxymethylcellulose (CMC 2% w/v) with basil essential oil (EOb 0.5% w/v) and (ii) addition of an active pad (Active Pad, AP), impregnated with ethanol solution and EOb (16.67% w/v), in a sealed container with polyvinyl chloride (PVC) wrapping film. The effectiveness of alternative methods was evaluated by measuring weight loss, firmness and color during fruits’ storage at 10 ± 1°C and 60% RH for 42 days. The addition of EOb release active pad (16.67% w/v) to fresh cherry tomatoes was found very effective in decreasing weight loss, maintaining firmness and color of the fruit. Results of this study confirm that the EOb release active pad can be used to improve the quality and shelf life of packed fresh cherry tomatoes en
dc.language.iso el el
dc.subject Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη el
dc.subject Εδώδιμη επικάλυψη el
dc.subject Ενεργό επίθεμα el
dc.subject Αιθέριο έλαιο βασιλικού el
dc.subject Τοματάκι el
dc.subject Μετασυλλεκτική ποιότητα el
dc.subject Carboxymethyl cellulose en
dc.subject Edible coating en
dc.subject Active pad en
dc.subject Basil essential oil en
dc.subject Cherry tomato en
dc.subject Postharvest quality en
dc.title Επίδραση της ενεργής συσκευασίας στην ποιότητα και τον χρόνο ζωής στο φρέσκο τοματάκι el
dc.title.alternative Effect of active packaging on the quality and shelf life of fresh cherry tomato en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account