dc.contributor.advisor |
Γαρδέλη, Χρυσαύγη |
el |
dc.contributor.author |
Κότε, Λορένα Ιωάννα |
el |
dc.date.issued |
2022-02-07 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7513 |
|
dc.description.abstract |
Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής είναι η μελέτη της επίδρασης συστατικών αιθερίων ελαίων στο σχηματισμό προϊόντων προχωρημένης γλυκοζιλίωσης (Advanced Glycation End-Products, dAGEs). Επιλέχθηκαν να μελετηθούν δύο μονοτερπενικές ενώσεις, η λιναλοόλη και η θυμόλη καθώς και το αιθέριο έλαιο του σπόρου του γλυκάνισου αποτελούμενο κυρίως από ανηθόλη σε ποσοστό 80-90% και μικρά ποσοστά εστραγόλης (ισομερές της ανηθόλης). Παρασκευάστηκαν δύο συστήματα γλυκόζης -λυσίνης, ένα ισομοριακό μίγμα (1:1) και ένα με 10πλάσια συγκέντρωση γλυκόζης (10:1), στα οποία προστέθηκαν οι λιναλοόλη, θυμόλη και το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου σε συγκεντρώσεις 2, 4, 6 και 8μΜ. Τα μίγματα της αντίδρασης θερμάνθηκαν στους 80ο και τους 100ο C για χρονικό διάστημα 3 ωρών, με παρακολούθηση ανά μία ώρα της πορεία της αντίδρασης και του τρόπου δράσης των τερπενικών ενώσεων. Από τις υπό μελέτη τερπενικές ενώσεις η θυμόλη και το αιθέριο έλαιο του σπόρου γλυκάνισου φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην ανάσχεση των MR και στη δημιουργία των AGEs συγκριτικά με τη λιναλοόλη. Η δράση αυτή διαπιστώθηκε κατά την εξέλιξη του αρχικού σταδίου της MR όταν προστέθηκαν στο ισομοριακό μίγμα γλυκόζης/λυσίνης στους 80ο C. |
el |
dc.description.abstract |
The subject of this dissertation is the study of the effect of essential oil components on the formation of Advanced Glycation End-Products (dAGEs). Two monoterpene compounds were selected to be studied, linalool and thymol as well as the essential oil of the anise seed consisting mainly of 80-90% anethole and small percentages of estragol (isomer of anethole). Two glucose-lysine systems were prepared, an equimolar mixture (1:1) and one with 10-fold glucose concentration (10:1), to which linalool, thymol and anise seed essential oil were added at concentrations of 2, 4, 6 and 8 μM. The reaction mixtures were heated to 80 ° C and 100 ° C for 3 hours. At predetermined heating times (1,2, and 3hrs), samples were taken and immediately cooled in ice water prior to analysis. Among the terpene compounds, thymol and anise seed essential oil appear to have greater effect on MR inhibition and AGEs formation than linalool. This effect was observed during the initial stage of MR when they added to the equimolar glucose / lysine mixture at 80° C. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Essential oils |
en |
dc.subject |
Glycosylation |
en |
dc.subject |
Inhibition |
en |
dc.subject |
dAGEs |
en |
dc.subject |
Advanced Glycation End-Products |
en |
dc.subject.lcsh |
Aιθέρια έλαια |
el |
dc.subject.lcsh |
Ανάσχεση |
el |
dc.subject.lcsh |
Γλυκοζυλίωση |
el |
dc.title |
Μελέτη της επίδρασης συστατικών αιθέριων ελαίων στο σχηματισμό προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλιωσης (Advanced Glycation End-Products, dAGEs) |
el |
dc.title.alternative |
Study of the effect of essential oil components on the formation of advanced glycation products (Advanced Glycation End-Products, dAGEs) |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) |
el |