Η πανδημία του Covid-19 εκτός από την μεγάλη επιρροή που είχε στους καταναλωτές είχε άμεσες, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σύστημα αγροδιατροφής αλλά και στις τιμές των τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα η παρούσα εργασία εστίασε στην τιμή του σίτου και στις διακυμάνσεις του στην περίοδο της πανδημίας. Για την μελέτη συλλέχθηκαν μηνιαία δεδομένα για το διάστημα από τον Ιανουάριου του 1991 έως και τον Οκτώβριο του 2021. Ακόμα παρουσιάστηκαν οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του.
Αρχικά πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική μελέτη σχετικά με το σιτάρι και την σημαντικότητα του και αναφέρθηκαν αναλυτικά οι σημαντικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με τις μεταβολές στην τιμή του. Έπειτα παρουσιάστηκαν δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία επηρέασε την ζήτηση και την προσφορά του σίτου το συγκεκριμένο διάστημα, αλλά και με ποιον τρόπο και σε ποιους τομείς επηρέασε η πανδημία και οι περιορισμοί της την παγκόσμια κοινωνία σε διάφορα επίπεδα.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένα θεωρητικό υπόδειγμα μερικής ισορροπίας (Υπόδειγμα Ζήτησης - Προσφοράς) το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των κυριότερων παραγόντων που επηρεάζουν την τιμή ισορροπίας των σιτηρών όπως η τιμή του πετρελαίου, η παραγωγή σίτου, οι βροχοπτώσεις και το ΑΕΠ. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε συγκριτικούς πίνακες και διαγράμματα και ύστερα παρουσιάστηκε η μεθοδολογία για την δημιουργία των μοντέλων παλινδρόμησης.
Και τα δύο μοντέλα έχουν καλή προσαρμογή και οι παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν εξηγούν τις διακυμάνσεις στις τιμές του σίτου σε ποσοστό σημαντικότητας 95%. Η ψευδομεταβλητή που χρησιμοποιήθηκε για το διάστημα του κορονοϊού συναντάται ως στατιστικά σημαντική και στα δύο μοντέλα παλινδρόμησης. Τέλος από τα αποτελέσματα συμπεραίνουμε πως κατά την διάρκεια της πανδημίας η τιμή του σίτου είχε ανοδική πορεία.
Apart from having a significant impact on consumers, the worldwide Covid-19 pandemic had a direct, short-term, and long-term impact on the agri-food industry and food prices. The current study focused on the price of wheat and its changes during the pandemic era. For the study, monthly data were collected from January 1991 to October 2021. The primary elements influencing its pricing were also discussed.
To begin, a literature review was undertaken on wheat and its significance, and the most important factors associated to fluctuations in its price were thoroughly recorded. Furthermore, statistics on how the pandemic influenced wheat demand and supply during that period was given. Following the above, it was reviewed how and whether the pandemic and its restrictions affected the global community at multiple levels.
A partial equilibrium theoretical model (Demand-Supply Model) was developed and used to determine the main factors influencing the equilibrium price of cereals, such as oil price, wheat production, precipitation, and GDP. The data presented in comparative tables and diagrams was discussed in detail, followed by the methodology for creating the regression models.
Both models are well adapted, and the factors used describe the fluctuations in wheat prices with a 95% confidence level. In both regression models, the pseudo-variable applied for the coronavirus period is found to be statistically significant. Finally, we may deduce from the findings that the price of wheat increased during the pandemic.