Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα διαχρονικό ζήτημα καίριας σημασίας που απασχολεί ιδιαίτερα την παγκόσμια κοινότητα. Είναι γεγονός ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες έρευνες στον τομέα των τροφίμων έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλαίσιο ασφάλειας, σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Ωστόσο ο πλανήτης μαστίζεται από ποικιλόμορφες και επαναλαμβανόμενες διατροφικές κρίσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, με επιπτώσεις που επεκτείνονται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Για τον λόγο αυτόν κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για ορθή διαχείριση των τροφίμων και ταυτόχρονη τήρηση του νομοθετικού πλαισίου απ’ όλους όσους εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Το νομοθετικό πλαίσιο παρόλα αυτά δεν επαρκεί για την διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, καθιστώντας απαραίτητο ένα ισχυρό σύστημα επίσημου ελέγχου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφατα επανασχεδίασε το σύστημα των επίσημων ελέγχων, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη και αδιάσπαστη προσέγγιση του νομοθετικού πλαισίου. Αναπόσπαστο κομμάτι του επίσημου ελέγχου είναι οι αρμόδιες αρχές, καθώς ο ρόλος τους είναι καθοριστικής σημασίας για την ορθή τήρηση των κανόνων και την επιβολή των μέτρων.
Στην παρούσα μελέτη γίνεται εκτενής αναφορά στον επίσημο έλεγχο των τροφίμων και στον τρόπο εφαρμογής του σε εθνικό επίπεδο. Έπειτα ακολουθεί καταγραφή και ανάλυση των ευρημάτων, όπως αυτά προέκυψαν από τους επίσημους ελέγχους που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Αττικής, για το έτος 2020. Σκοπός είναι να εκτιμηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης των επιχειρήσεων ως προς τις απαιτήσεις της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και κατ’ επέκταση να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νέου κανονισμού μέσα από το έργο των αρμόδιων αρχών.
Το επίπεδο συμμόρφωσης αξιολογήθηκε βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων που εξέτασαν οι αρμόδιες αρχές. Για τη μεγαλύτερη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, οι επιχειρήσεις ταξινομήθηκαν σε 5 κατηγορίες σύμφωνα με την δραστηριότητά τους και ακολούθησε η σύγκριση των αποτελεσμάτων και η διεξαγωγή των συμπερασμάτων.
Food safety is a timeless major issue of particular concern to the global community. It is a fact that rapid technological advances combined with numerous researches in the field of food, have brought about significant changes, creating a strong safety framework throughout the agri-food chain. However, the planet is plagued by a variety of recurring food crises that endanger public health, with repercussions that extend politically and economically.
For this reason, the need for proper food management and at the same time compliance with the legal framework by all those involved in the agri-food chain is considered imperative. The legal framework alone, however, is not sufficient to ensure food safety, rendering a strong official control system necessary.
The European Union has recently redesigned the system of official control, with the aim of creating a more comprehensive and unbroken approach to the legislative framework. The authorities are an integral part of the official control system, as their role is crucial for the proper observance of the rules and the enforcement of the measures.
The present study makes extensive reference to the official controls regulation of food and how it is implemented at the national level. This is followed by recording and analysis of the findings, as they emerged from the official audits carried out by the competent authorities of the Attica Region, for the year 2020. The purpose is to assess the level of compliance of companies regarding food hygiene and safety requirements and consequently to evaluate the effectiveness of the new regulation through the work of the competent authorities.
The level of compliance was assessed on the basis of specific parameters examined by the competent authorities. For the greater reliability of the results, the companies were classified into 5 categories according to their activity, followed by the comparison of the results and the drawing of conclusions.