HEAL DSpace

Επιχειρηματικό σχέδιο δημιουργίας γαλακτοκομικής μονάδας για την παραγωγή γιαουρτιού στην περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μασούρας, Θεοφύλακτος el
dc.contributor.author Κασαγιάννης, Χριστόφορος Κ. el
dc.date.issued 2022-04-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7590
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου για τη σύσταση μιας παραγωγικής μονάδας γιαουρτιού, η οποία θα παράγει δύο τύπους προϊόντων, γιαούρτι πρόβειο και γιαούρτι αγελαδινό, σε περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από το αστικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Η εργασία αποτελείται από έξι κεφάλαια στα οποία γίνεται αναλυτική περιγραφή του προϊόντος που θα παράγει η υπό σύσταση παραγωγική μονάδα και κάποια βασικά χαρακτηριστικά του, η διαδικασία με την οποία παράγεται καθώς επίσης και άλλες σημαντικές πληροφορίες, όπως τα διάφορα είδη γιαουρτιού που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση του. Μετά την παραπάνω παράθεση των πληροφοριών, γίνεται μία σύντομη επισκόπηση κάποιων στατιστικών στοιχείων σχετικά με προβλέψεις πωλήσεων του γιαουρτιού τα επόμενα χρόνια, γεγονός το οποίο ανέδειξε την αναγκαιότητα σύστασης της μονάδας παραγωγής γιαουρτιού, υπό τις τρέχουσες διαμορφωμένες συνθήκες. Επιπλέον, παρατίθενται κάποια βασικά στοιχεία της προτεινόμενης επιχείρησης, όπως τον καθορισμό των στόχων της, την προτεινόμενη νομική μορφή κ.ά. Ακόμη, παρουσιάζεται μια μελέτη του υφιστάμενου ανταγωνισμού, με την παροχή κάποιων βασικών στοιχείων σχετικά με τα χαρακτηριστικά του κλάδου και τους βασικότερους ανταγωνιστές. Την ολοκλήρωση της μελέτης του ανταγωνισμού συμπληρώνει η παρουσίαση τριών αναλύσεων, που εξετάζουν την πιθανή επίδραση που θα δεχθεί από παράγοντες τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού περιβάλλοντος της (PESTAnalysis, SWOTAnalysis, Ανάλυση των 5 διαπραγματευτικών Δυνάμεων του Porter). Επιπρόσθετα, γίνεται ανάπτυξη του σχεδίου μάρκετινγκ που προτείνεται να ακολουθήσει η υπό σύσταση παραγωγική μονάδα. Πιο συγκεκριμένα καθορίζονται οι στόχοι του σχεδίου μάρκετινγκ, η αγορά στόχος, δίνονται στοιχεία σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει αλλά και τις υιοθετούμενες προωθητικές ενέργειες. Επιπλέον, παρουσιάζονται κάποια σημαντικά στοιχεία σχετικά με το σχέδιο λειτουργίας της επιχείρησης, όπως η σχέση με τους προμηθευτές της, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έκδοση άδειων λειτουργίας και μια σειρά άλλων διαδικασιών (έναρξη Δ.Ο.Υ., Λήψη Ελληνικού Σήματος κ.ά). Επιπλέον, γίνεται αναλυτική περιγραφή των εγκαταστάσεων της παραγωγικής μονάδας αλλά και του απαιτούμενου προσωπικό το οποίο θα πρέπει να προσλάβει για να επιτύχει την ομαλή λειτουργία της. Στην χρηματοοικονομική ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου παρουσιάζονται οι υποθέσεις με τις οποίες στηρίχθηκε η ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού πλάνου της εταιρείας. Επιπλέον, δίνονται πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την απόσβεση πιθανής δανειοδότησης αλλά και την εκτίμηση της κατάστασης των ταμειακών ροών της. Τέλος, παρουσιάζεται μία σύντομη αξιολόγηση της προτεινόμενης επένδυσης με χρήση της μεθόδου καθαρής παρούσας αξίας και του εσωτερικού ποσοστού απόδοσης. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του κυρίου μέρους της παρούσας διπλωματικής εργασίας, παρουσιάζονται κάποια χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία έχουν εξαχθεί από την ανάλυση όλων των παραπάνω στοιχείων, καθώς επίσης και η βιβλιογραφία η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες δημιουργίας του παρόντος επιχειρηματικού σχεδίου. el
dc.description.abstract The purpose of this dissertation is to develop a business plan for the establishment of a yogurt production unit, which will produce two types of products, sheep yogurt and cow yogurt, in an area located just outside the urban center of Ioannina. The work consists of six chapters in which a detailed description of the product that will be produced by the production unit and some of its basic characteristics, the process by which it is produced as well as other important information, such as the various types of yogurt that exist in Greece and the benefits of consuming it. Following the above information, there is a brief overview of some statistics on sales forecasts of yogurt in the coming years, which highlighted the need to set up the yogurt production unit, under the current circumstances. In addition, some basic elements of the proposed company are listed, such as the definition of its objectives, the proposed legal form, etc. In addition, a study of existing competition is presented, providing some key insights into the characteristics of the industry and key competitors. The completion of the competition study is completed by the presentation of three analyzes, which examine the possible impact it will receive from factors of both external and internal environment (PESTAnalysis, SWOTAnalysis, Analysis of Porter's 5 bargaining powers). In addition, the marketing plan proposed to be followed by the established production unit is being developed. More specifically, the goals of the marketing plan are defined, the target market, information is given about the pricing policy to be followed and the adopted promotional actions. Moreover, some important data are presented regarding the business plan of the company, such as the relationship with its suppliers, the process that will be followed for the issuance of operating licenses and a series of other procedures (start of the Tax Office, Receipt of a Greek Trademark, etc. a). In addition, a detailed description is made of the facilities of the production unit and the required staff that should be hired to achieve its smooth operation. The financial analysis of the business plan presents the hypotheses that supported the development of the company's financial plan. In addition, additional information is provided on the amortization of possible lending and the assessment of its cash flow. Finally, a brief evaluation of the proposed investment using the net present value method and the internal rate of return is presented. Finally, after the completion of the main part of this dissertation, some useful conclusions are presented which have been drawn from the analysis of all the above data, as well as the literature that has been used for the needs of creating this business plan. en
dc.language.iso el el
dc.subject Γιαούρτι el
dc.subject Ισολογισμός el
dc.subject Σχέδιο μαρκετινγκ el
dc.subject Ανταγωνιστές el
dc.subject Πωλήσεις el
dc.subject Τιμολογιακή πολιτική el
dc.subject Ελληνικό σήμα el
dc.subject Yogurt en
dc.subject Annual balance sheet en
dc.subject Marketing plan en
dc.subject Competitors en
dc.subject Sales en
dc.subject Payment policy en
dc.subject Receipt of Greek trademark en
dc.title Επιχειρηματικό σχέδιο δημιουργίας γαλακτοκομικής μονάδας για την παραγωγή γιαουρτιού στην περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων el
dc.title.alternative Business plan for the creation of a dairy unit for the production of yogurt in the area of Dodoni, Ioannina en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account