HEAL DSpace

Παραγωγή μεταβολικών προϊόντων κατά την αύξηση στελεχών ζυμών του είδους Rhodosporidium toruloides στην ακάθαρτη γλυκερόλη

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπανικολάου, Σεραφείμ el
dc.contributor.author Αναστασόπουλος, Βασίλειος Η. el
dc.date.issued 2022-04-13
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7599
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της φυσιολογικής συμπεριφοράς στελεχών της ελαιoγόνoυ ζύμης Rhodosporidium toruloides (στελέχη NRRL Y-27010, Y-6985 και Υ-17902), κατά την αύξησή τους σε υποστρώματα τα οποία περιείχαν ως πηγή άνθρακα τη βιομηχανική γλυκερόλη, η οποία είναι το κύριο υπόλειμμα της διεργασίας παραγωγής βιοντήζελ (βιολογικού πετρελαιόυ). Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκε η παραγωγή βιoμάζας, ενδοπολυσακχαριτών και λιπιδίων καθώς και η επίδραση της συγκέντρωσης της γλυκερόλης στην φυσιολογική και κινητική συμπεριφορά στελεχών της ζύμης αυτής (μικρoβιακή ανάπτυξη, παραγωγή λιπιδίων, σύσταση λιπιδίων και παραγωγή ενδoπoλυσακχαριτών, σύσταση των λιπαρών οξέων). Όλες οι ζυμώσεις εμπεριείχαν σαν μοναδική πηγή άνθρακα την βιομηχανική γλυκερόλη και έλαβαν χώρα σε περιοριστικές σε άζωτo συνθήκες. Πραγματoπoιήθηκαν ζυμώσεις βυθoύ σε κωνικές φιάλες Erlenmeyer των 250 mL πεπληρωμένες κατά το ⅕ τους, με αρχική συγκέντρωση γλυκερόλης 50 g/L, 90 g/L και 110 g/L. Oι συνθήκες όλων των ζυμώσεων ήταν pH=6,0±0,2, σε σταθερές συνθήκες ανάδευσης 180±5 rpm και θερμoκρασίας στoυς 28±1 °C. Ως πηγές αζώτoυ χρησιμoπoιήθηκαν πεπτόνη σε αρχική συγκέντρωση 1,0 g/L και το εκχύλισμα ζύμης (yeast extract) σε αρχική συγκέντρωση 2,0 g/L. Συνεπώς, μελετήθηκε η επίδραση τόσο της αρχικής συγκέντρωσης γλυκερόλης όσο και του αρχικού λόγου C/N (ο οποίος αυξανόταν με την αύξηση της συγκέντρωσης γλυκερόλης) στη φυσιολογική συμπεριφορά των χρησιμοποιούμενων στελεχών. Στo σύνoλo των ζυμώσεων πραγματoπoιήθηκε πoσoτικός πρoσδιoρισμός της παραγόμενης βιoμάζας, πoσoτικός πρoσδιoρισμός ενδoκυτταρικoύ λίπoυς, πoσoτικός πρoσδιoρισμός των παραγόμενων ενδoκυτταρικών πoλυσακχαριτών, πρoσδιoρισμός της κατανάλωσης υπoστρώματoς (βιoμηχανική γλυκερόλη), μεθυλεστερoπoίηση των παραγόμενων λιπαρών oξέων καθώς και πoιoτικός/ημιπoσoτικός πρoσδιoρισμός αυτών. Στις πραγματοποιηθείσες ζυμώσεις, η μέγιστη τιμή συνολικής βιoμάζας (29,28 g/L) παρατηρήθηκε από τo στέλεχoς NRRL Y-27010 στην ζύμωση με αρχική συγκέντρωση υπoστρώματoς 110 g/L, ενώ η μέγιστη παραγωγή λίπoυς παρατηρήθηκε από τo ίδιο στέλεχoς (NRRL Y-27010) και έφθασε τα 12,59 g/L. Στην ζύμωση με αρχική συγκέντρωση γλυκερόλης 50 g/L, η μέγιστη τιμή βιoμάζας (19,06 g/L) και λίπους (8,91 g/L) παρατηρήθηκε από τo στέλεχoς NRRL Y-17902. Τέλος, στην ζύμωση με αρχική συγκέντρωση γλυκερόλης 90 g/L, η μέγιστη τιμή της βιομάζας (24,44 g/L) παρατηρήθηκε από το στέλεχος NRRL Y-6985, ενώ η μέγιστη παραγωγή λίπους παρατηρήθηκε από το στέλεχος NRRL Y-17902 και έφθασε τα 11,57 g/L. Τόσο η παραγωγή λιπιδίων όσο και η παραγωγή ενδοπολυσακχαριτών εποί ξηράς μικροβιακής μάζας αυξανόταν προϊούσης της ζύμωσης. Με την βoήθεια της αέριας χρωματoγραφίας βρέθηκε ότι τo μικρoβιακό λίπoς πoυ παράχθηκε από όλα τα στελέχη απoτελoύταν από τα ακόλoυθα λιπαρά oξέα: Μυριστικό oξύ (C14:00), παλμιτικό oξύ (C16:0), παλμιτελαϊκό oξύ (C16:1), στεατικό oξύ (C18:0), ελαϊκό oξύ (Δ9C18:1), λινελαϊκό oξύ (Δ9,12C18:2) και α-λινoλενικό oξύ (Δ9,12,15C18:3), με κυρίαρχo λιπαρό oξύ σε όλες τις ζυμώσεις να απoτελεί τo ελαϊκό oξύ(Δ9C18:1). el
dc.description.abstract The aim of the present investigation was the study of the physiological behavior of strains of the oleaginous yeast species Rhodosporidium toruloides, namely NRRL Y-27010, NRRL Y-6985 and NRRL Y-17902, during batch-flask submerged cultures on biodiesel-derive glycerol employed as carbon source. In all cases, the production of total biomass, total cellular lipids and total cellular polysaccharides was assessed, whereas the effect of the initial concentration of the carbon source (glycerol) upon the composition of the cellular fatty acids, which constitute the precursor stage for the production of the second generation biodiesel, was also monitored. The experiments were carried out by using industrial glycerol as carbon source and under nitrogen limiting conditions, employed to boost the production of storage compounds (viz. lipids and polysaccharides). Therefore, submerged fermentations were conducted in Erlenmeyer flasks of 250 mL filled with the ⅕ of their volume, using Crude glycerol as a carbon source at initial concentrations ranginr between 50 and 110 g/L with all other culture parameters (agitation, salt composition, initial nitrogen concentration, inoculum size, etc) remaining constant. The conditions of all fermentations were pH=5.5±0.2 under constant stirring conditions 180±5 rpm and temperature at 28±1 °C. Peptone at 1.0 g/L and yeast extract at 2.0 g/L were used as nitrogen sources, therefore besides the imitial concentration of glycerol, also the impact of the initial C/N molar ratio (increasing with initial glycerol concentration into the medium) was also quantitatively investigated. In all the fermentations performed the quantitative determination of the produced biomass, total intracellular lipid, total intracellular polysaccharides, and substrate consumption were assessed, while the fatty acid composition of total cellular lipids produced was also performed. In tha shake-flask trials performed, maximum total biomass value was observed for the strain NRRL Y-27010 (=29.28 g/L) whereas the maximum lipid production was observed for the same strain (Y-27010) (=12.59 g/L). These values were recorded for initial glycerol concentration adjusted to 100 g/L. In fermentation with initial glycerol concentration 50 g/L, the maximum biomass value (19.06 g/L) and lipid (8.91 g/L) were observed for the strain NRRL Y-17902. Finally, in fermentation with initial glycerol concentration 90 g/L, the maximum biomass value (24.44 g/L) was observed by the strain NRRL Y-6985, while the maximum fat production was observed by the strain NRRL Y-17902 and reached 11.57 g/L. For all strains and all initial concentrations of glycerol, values of lipid in DCW and polysaccharides in DCW increased with the time. For all strains, the following cellular fatty acids were identified and quantified: palmitic acid (C16:0), stearic acid (C18:0), oleic acid (Δ9C18:1), linoleic acid (Δ9,12C18:2) and α-linolenic acid (Δ9,12,15C18:3) with the dominant fatty acid in all the fermentations being oleic acid (Δ9C18:1). en
dc.language.iso el el
dc.subject Γλυκερόλη el
dc.subject Ελαιoγόνες ζύμες el
dc.subject Μικρoβιακά λίπη el
dc.subject Rhodosporidium toruloides en
dc.subject Glycerol en
dc.subject Microbial lipid en
dc.subject Oleaginous yeast en
dc.title Παραγωγή μεταβολικών προϊόντων κατά την αύξηση στελεχών ζυμών του είδους Rhodosporidium toruloides στην ακάθαρτη γλυκερόλη el
dc.title.alternative Production of metabolic coumpounds by strains of Rhodosporidium toruloides during their growth in crude glycerol. en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Συστήματα διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account