HEAL DSpace

Αξιολόγηση των υπολειμμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένης τομάτας ως εδαφοβελτιωτικό με βιοδείκτη την επιβίωση και τη δραστηριότητα των γαιοσκωλήκων (Octodrilus complanatus)

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μπιλάλης, Δημήτριος el
dc.contributor.author Μπαρμπούτσης, Ευάγγελος Α. el
dc.date.issued 2022-04-18
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7609
dc.description.abstract Μεγάλη ποσότητα υπολειμμάτων τομάτας (στερεά υπολείμματα από χυμό τομάτας – σπόροι και φλοιοί –“tomato pomace”) παράγεται από τη βιομηχανική επεξεργασία του λαχανικού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν αξιοποιείται σωστά. Αυτό όχι μόνο προκαλεί σπατάλη πολύτιμων πόρων αλλά αυξάνει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην επιβίωση, την αφθονία και τη δραστηριότητα των γαιοσκωλήκων του γένους Octodrilus complanatus, ο οποίος αποτελεί βιοδείκτη υγείας για τα εδάφη της λεκάνης της Μεσογείου. Μελετώντας τον Octodrilus complanatus, εξετάζεται η δραστηριότητα και η επίδρασή του στα ελληνικά εδάφη στις ακόλουθες υποπεριπτώσεις. Σε υποστρώματα 100% υπολειμμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένης τομάτας (Τ), 50% υπολειμμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένης τομάτας και 50% έδαφος (Τ50) και σε 66% υπολειμμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένης τομάτας και 33% έδαφος (Τ66), σε σχέση με τον μάρτυρα (Μ) (100% έδαφος), ώστε να βρεθεί η αναλογία με το πιο θετικό αποτέλεσμα. Στην παρούσα μελέτη η επίδραση των υπολειμμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένης τομάτας έχει αρνητικό αντίκτυπο ως προς την επιβίωση του γαιοσκώληκα Octodrilus complanatus πιθανόν λόγω των φαινολικών ενώσεων, του όξινου pH, των ενζυμικών - μικροβιακών δραστηριοτήτων είτε τον συνδυασμό αυτών που λαμβάνουν χώρα στα υπολείμματα αυτά. Αφ’ ετέρου, μια ορθή αναλογία τους, μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους γαιοσκώληκες να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες γενιές, βελτιώνοντας τις εδαφικές ιδιότητες. Ωστόσο, τα τελικά προϊόντα υπολειμμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένης τομάτας λειτουργούν ως εδαφοβελτιωτικά, αφού οι εδαφικές ιδιότητες σε όλες τις επεμβάσεις με τα υπολείμματα τομάτας, που καταγράφηκαν στην παρούσα μελέτη, είχαν βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τον Μάρτυρα (100% έδαφος). el
dc.description.abstract A large amount of tomato pomace (solid residues from tomato juice - seeds and peels) is produced by the industrial processing of the vegetable, most of which is not properly utilized. This not only wastes valuable resources, but also increases the environmental footprint. The present study focuses on the survival, abundance and activity of earthworms of the genus Octodrilus complanatus, which is considered as a soil health indicator of the Mediterranean basin. Studying Octodrilus complanatus we examine its activity and its impact on Greek lands in the following sub-cases. In substrates 100% tomato pomace (T), 50% tomato pomace and 50% soil (T50) and 66% tomato pomace and 33% soil (T66), relative to the control (M) (100% soil), in order to find the ratio with the most positive result. In the present study tomato pomace effect has a negative impact on the survival of the earthworm Octodrilus complanatus possibly due to phenolic compounds, acidic pH, enzymatic-microbial activities or the combination of those that occur in these residues. On the other hand, a proper proportion of them can give earthworms the opportunity to survive and create new generations, improving soil properties. However, tomato pomace products can act as soil conditioners, as the soil properties in all tomato pomace treatments recorded in the present study had improved soil characteristics compared to the Control (100% soil). en
dc.language.iso el el
dc.subject Τομάτα el
dc.subject Γαιοσκώληκες el
dc.subject Υπολείμματα τομάτας el
dc.subject Θνησιμότητα el
dc.subject Εδαφικές ιδιότητες el
dc.subject Tomato pomace en
dc.subject Earthworms en
dc.subject Mortality en
dc.subject Vermicompost en
dc.subject Soil properties en
dc.title Αξιολόγηση των υπολειμμάτων βιομηχανικά επεξεργασμένης τομάτας ως εδαφοβελτιωτικό με βιοδείκτη την επιβίωση και τη δραστηριότητα των γαιοσκωλήκων (Octodrilus complanatus) el
dc.title.alternative Evaluation of industrially processed tomato residues (tomato pomace) as a soil-conditioner using as a biomarker the survival and activity of earthworms (Octodrilus complanatus) en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Καινοτόμες εφαρμογές στην Αειφορική Γεωργία, στη βελτίωση φυτών και στην Αγρομετεωρολογία el
dc.embargo.liftdate 2030-04-18
dc.embargo.terms 2030-04-18


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account