Στην παρούσα μελέτη έγινε αξιολόγηση της επίδρασης ενσωματωμένων υπολειμμάτων αρωματικών φυτών, ρίγανης και φασκόμηλου, στην ζιζανιοχλωρίδα, στην ανάπτυξη και στα συστατικά απόδοσης σε καλλιέργειες τριών ειδών ψυχανθών: κουκί (Vicia faba L.), μπιζέλι (Pisum sativum L.) και βίκος (Vicia sativa L.). Για την επίτευξη αυτού του σκοπού πραγματοποιήθηκε πείραμα αγρού στον πειραματικό αγρό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με σπορά εμπορικών ποικιλιών και καθαρών σειρών των ψυχανθών. Στην καλλιέργεια κουκιού η επέμβαση με το φασκόμηλο διέγειρε την ανάπτυξη του καπνόχορτου, της στελλάριας και της καψέλας, ενώ η επέμβαση με την ρίγανη την ανάπτυξη της παπαρούνας και της περικοκλάδας. Αντίθετα, η ρίγανη φαίνεται πως ανέστειλε την ανάπτυξη καπνόχορτου και καψέλας. Στην καλλιέργεια μπιζελιού φαίνεται πως η ανάπτυξη της στελλάριας επηρεάστηκε αρνητικά από την ενσωμάτωση ρίγανης και η ανάπτυξη περικοκλάδας από την ενσωμάτωση φασκόμηλου, ενώ η ενσωμάτωση ρίγανης φαίνεται πως διέγειρε την ανάπτυξη της παπαρούνας και καπνόχορτου. Στην καλλιέργεια βίκου το ενσωματωμένο φασκόμηλο φάνηκε πως διέγειρε την εμφάνιση καπνόχορτου, παπαρούνας, περικοκλάδας και στελλάριας. Η ρίγανη είχε ανασταλτικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της στελλάριας και του χαμομηλιού, ενώ φάνηκε να επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της παπαρούνας. Τα περισσότερα αγρονομικά χαρακτηριστικά επηρεάστηκαν θετικά από την ενσωμάτωση των αρωματικών φυτών. Όσον αφορά τα συστατικά απόδοσης, οι καθαρές σειρές ΚΚ14, MP11 και BK45 είχαν μικρότερο αριθμό σπόρων ανά λοβό σε σχέση με τις εμπορικές ποικιλίες Πολυκάρπη, Arvica και Εύηνος. Η ενσωμάτωση ρίγανης είχε θετικά αποτελέσματα στον αριθμό σπόρων ανά λοβό στην καλλιέργεια κουκιού και βίκου. Στην καλλιέργεια κουκιού μεγαλύτερο βάρος χιλίων σπόρων (g) είχαν τα φυτά της επέμβασης με την ρίγανη και στην καλλιέργεια μπιζελιού η επέμβαση με το φασκόμηλο συγκριτικά με τους μάρτυρες. Η απόδοση σε σπόρο (kg/ha) ήταν μεγαλύτερη στις εμπορικές ποικιλίες Πολυκάρπη, Arvica και Εύηνος σε σχέση με τις καθαρές σειρές ΚΚ14, MP11 και BK45. Η επέμβαση με την ενσωμάτωση υπολειμμάτων ρίγανης επίδρασε θετικά στις τελικές αποδόσεις σε σπόρο σε όλες τις καλλιέργειες, επιτυγχάνοντας τις υψηλότερες τιμές. Είναι επιτακτική η ανάγκη για περεταίρω έρευνα πάνω στην αλληλοπαθητική επίδραση των φυτικών υπολειμμάτων στα ζιζάνια και στην διερεύνηση των αλληλοπαθητικών ουσιών τους. Στόχος είναι η δημιουργία βιοζιζανιοκτόνων και βελτιωμένων ποικιλιών με περισσότερες αλληλοπαθητικές ιδιότητες κατά των επιβλαβών ζιζανίων, ώστε να γίνει μείωση της χρήσης συνθετικών ζιζανιοκτόνων και αξιοποίηση της αλληλοπάθειας στον έλεγχο των ζιζανίων.
In the present study, it was evaluated the effect of incorporated plant residues of two aromatic plants, oregano and sage, in the weed flora, the growth and the yield components in crops of three species of legumes: faba bean (Vicia faba L.), pea (Pisum sativum L.) and common vetch (Vicia sativa L.). To achieve this goal, a field experiment was carried out in the experimental field of the Agricultural University of Athens by sowing commercial and non-commercial varieties of the legumes. In faba bean crop, the incorporation of sage stimulated the growth of common fumitory, chickweed and shepherd's purse and oregano the growth of common poppy and field bindweed. On the other hand, incorporated oregano inhibited the growth of common fumitory and shepherd’s purse. In pea crop, it seems that the growth of chickweed was negatively affected by the incorporation of oregano and the growth of field bindweed by the incorporation of sage, while oregano seems to have stimulated the growth of common poppy and common fumitory. In the cultivation of common vetch, the incorporated sage seemed to stimulate the appearance of common fumitory, poppy, field bindweed and chickweed. Oregano had inhibitory effects on the growth of chickweed and chamomile, while it seemed to have a positive effects on the growth of poppy. Most of the agronomic characteristics were positively affected by the incorporation of aromatic plants. Regarding the yield components, KK14, MP11 and BK45 varieties had lower number of seeds per pod compared to the commercial varieties Polikarpi, Arvica and Evinos. Oregano incorporation had positive effects on the number of seeds per pod in faba bean and vetch crops. In the crop of faba bean the plants with incorporated oregano had the highest weight of thousand seeds (g) and in the crop of peas the incorporated sage. Crop yield (kg/ha) was higher in the commercial varieties Polikarpi, Arvica and Evinos compared to KK14, MP11 and BK45 pure varieties. The incorporation of oregano residues had a positive effect on the crop yield in all legume cultivations, achieving the highest levels. There is an urgent need for further research on the allelopathic interaction between plant residues and weeds and need to investigate their allelochemicals. The goal is to create bio-herbicides and improved varieties with more allelopathic properties against harmful weeds, in order to reduce the use of synthetic herbicides and utilize allelopathy in weed control.