HEAL DSpace

Προσδιορισμός του γλυκαιμικού δείκτη τροφίμων χωρίς ζάχαρη και επίδρασης στον υποκειμενικό κορεσμό

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπακωνστανίνου, Αιμιλία el
dc.contributor.author Σκουλίδη, Βιργινία Μ. el
dc.date.issued 2022-07-15
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7634
dc.description.abstract Το παγκόσμιο πρόβλημα που δημιουργεί η αυξημένη εμφάνιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου, στην δημόσια υγία, σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, οδήγησε τη βιομηχανία τροφίμων στην παραγωγή προϊόντων με τεχνητές γλυκαντκές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας. Τα τεχνητά αυτά γλυκαντικά, παρέχουν πιο έντονη γλυκύτητα, καθόλου ή λίγες θερμίδες ανά γραμμάριο και χρησιμοποιούνται σε ποτά, διαιτητικά προϊόντα, φάρμακα, ακόμη και στοματικά διαλύματα, κ.α. Τα περισσότερα γλυκαντικά δεδομένου του χαμηλού τους, γενικά γλυκαιμικού δείκτη και φορτίου, πιστεύεται ότι καταστέλλουν την πείνα και την όρεξη, οδηγώντας σε ευεργετική επίδραση στο σωματικό βάρος, τη μεταγευματική γλυκαιμία και το καρδιομεταβολικό προφίλ. Η εταιρεία Γιώτης ΑΕ προέβη στην παραγωγή τριών τροφίμων χωρίς ζάχαρη. Συγκεκριμένα, μαρμελάδας, σκόνης κακάο και μπάρας δημητριακών, με τη χρήση γλυκαντικών ουσιών. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) και το γλυκαιμικό φορτίο (GL) είναι χρήσιμες παράμετροι στη διατροφική ταξινόμηση των υδατανθράκων και στην επίδραση τους στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και του αισθήματος κορεσμού. Στην εργασία παρουσιάζονται βιβλιογραφικά δεδομένα για το γλυκαιμικό δείκτη και τη γλυκαιμική απόκριση σε αντίστοιχα προϊόντα με αυτά που εξετάστηκαν, καθώς και πως συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωσή τους. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής μελέτης είναι η συλλογή και επεξεργασία όλων εκείνων των στοιχείων μέσω της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων, με στόχο τον προσδιορισμό του γλυκαιμικού δείκτη και της επίδρασής τους στον υποκειμενικό κορεσμό. el
dc.description.abstract The global public health problem of obesity, diabetes mellitus and metabolic syndrome, in association with the increased consumer awareness, has led the food industry to produce products with low-calorie artificial sweeteners. These artificial sweeteners provide more intense sweetness, no or few calories per gram and are used in drinks, dietary products, medicines, even mouthwashes, etc. Since most sweeteners have generally low glycemic index and load are believed to suppress hunger and appetite, leading to a beneficial effect on body weight, postprandial glycemia, and cardiometabolic profile. The company Giotis SA produced three sugar-free foods. Specifically, a jam, a cocoa powder and a cereal bar using artificial sweeteners. Glycemic index (GI) and glycemic load (GL) are useful parameters in the nutritional classification of carbohydrates and their effect on postprandial blood glucose levels and satiety. The paper presents bibliographic data on the glycemic index and the glycemic response to corresponding products to those examined, as well as how they contribute to the feeling of satiety after consuming them. The purpose of this study is to collect and process all those data through the consumption of these products, aiming the determination of their glycemic index and effect on subjective satiety. en
dc.language.iso el el
dc.subject Sugar free foods en
dc.subject Glycemic index en
dc.subject Glycemic load en
dc.subject Subjective satiety en
dc.subject Τρόφιμα χωρίς ζάχαρη el
dc.subject Γλυκαιμικός δείκτης el
dc.subject Γλυκαιμικό φορτίο el
dc.subject Υποκειμενικός κορεσμός el
dc.subject Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών el
dc.subject Agricultural University of Athens en
dc.title Προσδιορισμός του γλυκαιμικού δείκτη τροφίμων χωρίς ζάχαρη και επίδρασης στον υποκειμενικό κορεσμό el
dc.title.alternative Determination of glycemic index of sugar-free foods and effect on subjective satiety en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account