HEAL DSpace

Επίδραση προσυλλεκτικών και μετασυλλεκτικών χειρισμών στην ποιότητα των κερασιών κατά τη συντήρησή τους σε απλή ψύξη

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσαντίλη, Ελένη el
dc.contributor.author Λαδάκης, Μιλτιάδης Χ. el
dc.date.available 2024-05-05T01:01:07Z
dc.date.issued 2022-07-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7638
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι 1) η μελέτη της επίδρασης στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά κερασιών των ποικιλιών Skeena και Regina, μετά από δύο (2) προσυλλεκτικούς, επαναληπτικούς ψεκασμούς με διάλυμα καλίου και πυριτίου σε 2 συγκεντρώσεις, καθώς επίσης και 2) της επίδρασης της συσκευασίας τους σε δύο (2) τύπους clamshells κατά την έκθεσή τους σε 20 οC και 60-75% σχετική υγρασία μετά από 15 ημέρες συντήρησης των ήδη συσκευασμένων κερασιών σε 0 οC και 98% υγρασία. Τα δύο διαφορετικά clamshells ήταν α) κοινά clamshells της αγοράς (market) και β) μιας πατέντας, (patent), αντίστοιχα, που κατασκευάστηκε στο USDA στη Φλόριδα της Αμερικής. Στην ποικιλία Skeena, μετρήθηκαν η οξύτητα, τα ολικά διαλυτά στερεά, η συνεκτικότητα, η απόσπαση ποδίσκου και οι ανθοκυανίνες. Στην ποικιλία Regina τα κεράσια τοποθετήθηκαν σε 2 διαφορετικά clamshell στους 00C και 98% υγρασία για 2 εβδομάδες και στην συνέχεια μπήκαν στους 19-20 οC με 60-75% σχετική υγρασία για 2, 3 και 4 μέρες. Στην συγκομιδή μετρήθηκαν συνεκτικότητα, απόσπαση ποδίσκου, χρώμα φλοιού και ποδίσκου με χρωματόμετρο Minolta καθώς και ολικά φαινολικά και ανθοκυανίνες. Στην συντήρηση 20 οC έγιναν οι ίδιες μετρήσεις και επιπλέον αυτών η μέτρηση της % απώλειας βάρους σε 20 οC και το χρώμα σάρκας. Κατά την συγκομιδή, οι στατιστικές αναλύσεις έγιναν με μονοπαραγοντική ανάλυση διασποράς, ενώ κατά την έκθεση των καρπών Regina σε 20 οC με τριπαραγοντική ανάλυση κατά το πλήρως τυχαιοποιημένο πείραμα. Κατά τη συγκομιδή, στην ποικιλία Skeena φαίνεται πως ο ψεκασμός, ιδιαίτερα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, αύξησε τις τιμές όλων των παραγόντων που εξετάστηκαν, ενώ και στην Regina παρατηρείται ίδια αύξηση στις παραμέτρους της συνεκτικότητας, απόσπασης ποδίσκου, παραμέτρου χρωματος ho του φλοιού και των ποδίσκων, αλλά οι συγκεντρώσεις ψεκάσματος δεν επηρέασαν τις τιμές του χρώματος της σάρκας Μετά τη συντήρηση, στην ποικιλία Regina, η αύξηση της συγκέντρωσης του σκευάσματος συνετέλεσε επίσης στη βελτίωση των περισσοτέρων παραμέτρων ποιότητας. Τα clamshells της πατέντας μείωσαν την απώλεια βάρους, και συνετέλεσαν σε αυξημένες τιμές συνεκτικότητας, απόσπασης ποδίσκου, φωτεινότητας (L*) και έντασης (C*) του πράσινου χρώματος των ποδίσκων και των επιπέδων ΤΑΝ, ενώ δεν επηρέασαν σημαντικά το χρώμα και το ΤΡ. Ο συνδυασμός των ψεκασμών με τη συσκευασία της πατέντας ήταν αθροιστικός στη βελτίωσή των περισσότερων παραμέτρων ποιότητας κατά την έκθεσή τους σε 20 οC, τουλάχιστον μέχρι και 3 ημέρες. el
dc.description.abstract The purpose of this work is 1) to study the effect on the physicochemical characteristics of cherries of Skeena and Regina varieties, after two (2) preharvest, repeated sprays with potassium and silicon solution at 2 concentrations, as well as 2) the effect of their packaging in two (2) types of clamshells when exposed to 20 οC and 60-75% relative humidity after 15 days of the already packaged and stored cherries at 0 οC and 98% humidity. The two different clamshells were a) common market clamshells and b) a patent, made at the USDA in Florida, USA. In the Skeena variety, acidity, total soluble solids, fruit firmness, pedicel detachment and anthocyanins were measured. In the Regina variety the cherries were placed in 2 different clamshells at 00C and 98% humidity for 2 weeks and then at 19-20 οC with 60-75% relative humidity for 2, 3 and 4 days. At harvest, fruit firmness, pedicel detachment and foot color, as well as total phenolics and anthocyanins were determined. At 20 οC exposure, the same measurements were made in addition to the weight loss (%) and flesh color. At harvest, statistical analyzes were performed by one-way ANOVA, while at the exposure of Regina fruits at 20 οC by three-way ANOVA, according to a completely randomized experiment. Αt harvest, in the Skeena variety it seems that the spraying, especially with the highest concentration, increased the values of all the variables examined, while in Regina similar increases in firmness, pedicel detachment and in its ho, were observed, but the spray concentrations did not affectthe the color of the flesh. After storage, in the Regina variety, the increase in the concentration of the formulation also contributed to the improvement of most of the quality parameters. The patent clamshells reduced weight loss, and contributed to increased values of firmness, pedicel detachment, brightness (L *) and intensity (C *) of the green color of the pedicels and fruit TAN levels, while not significantly affected color and TP. The combination of the sprays with the patent packaging was cumulative in improving most of the quality parameters when exposed to 20 oC for at least up to 3 days. en
dc.language.iso el el
dc.subject Διαφυλλικός ψεκασμός el
dc.subject Συσκευασία καρπών el
dc.subject Μετασυλλεκτική μεταχείριση el
dc.subject Ποιότητα el
dc.subject Prunus Avium en
dc.subject Foliar spray en
dc.subject Fruit clamshell en
dc.subject Proharvest treatment en
dc.subject Quality en
dc.title Επίδραση προσυλλεκτικών και μετασυλλεκτικών χειρισμών στην ποιότητα των κερασιών κατά τη συντήρησή τους σε απλή ψύξη el
dc.title.alternative Effect of pre-harvest and post-harvest handling on the quality of cherries during their drying in simple cooling en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών el
dc.embargo.terms 2024-05-05


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account