HEAL DSpace

Επίδραση απολυμαντικών χειρισμών UV-C και όζοντος στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κομμένου μαρουλιού

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Ξανθόπουλος, Γεώργιος el
dc.contributor.author Σαμιώτη, Αναστασία Ε. el
dc.date.issued 2022-10-18
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7681
dc.description - el
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε νωπό κομμένο μαρούλι ποικιλίας ‘Romaine’ (Lactuca sativa) το οποίο υπέστη χειρισμούς με υπεριώδη ακτινοβολία UV-C (254nm) σε τρεις διαφορετικές πυκνότητες ενέργειας ακτινοβολίας 0.41, 0.82 και 1.65 kJ/m2, με αέριο Ο3 συγκέντρωσης 5.0 ppm για 5 λεπτά, καθώς και με συνδυασμό τους (UV-C +O3). Στη συνέχεια κάθε πειραματική σειρά αποθηκεύτηκε ασυσκεύαστη για 5 ημέρες στους 5.7 oC και 91.95% υγρασία. Οι εφαρμογές των Ο3, UV-C και ο συνδυασμός (UV-C +O3) έδωσαν καλά αποτελέσματα όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μεμονωμένοι ή σε συνδυασμό οι χειρισμοί απέτρεψαν την απώλεια μάζας σε όλη την διάρκεια της συντήρησης σε σύγκριση με τα δείγματα του μάρτυρα. Ο συνδυασμός των χειρισμών Ο3 και UV-C πέτυχε μικρότερη απώλεια μάζας κατά 20% (μέγιστες ποσότητες) σε σύγκριση με άλλους χειρισμούς καθώς και τα δείγματα του μάρτυρα. Ο ρυθμός αναπνοής αυξήθηκε και στους μεμονωμένους αλλά και στους συνδυαστικούς χειρισμούς ειδικότερα με την εφαρμογή της UV-C ακτινοβολίας. Η έκθεση σε ακτινοβολία UV-C με πυκνότητα ενέργειας <1.65 kJ/m2 και συγκέντρωση Ο3 5 ppm για πέντε λεπτά εφαρμογής πέτυχε καλή ποιότητα στην υφή, όσον αφορά την τραγανότητα. Η τραγανότητα των δειγμάτων που επεξεργάστηκαν αυξήθηκε κατά 35% σε σύγκριση με τον μάρτυρα, ειδικότερα για τον συνδυασμό UV-C+O3. Παρατηρήθηκε περιορισμένος αποχρωματισμός καθώς η πυκνότητα ενέργειας της ακτινοβολίας UV-C, και η συγκέντρωση O3 και οι δόσεις τους διατηρήθηκαν κάτω από τα όρια πυκνότητας ενέργειας UV-C<5kJ/m2 και συγκέντρωσης Ο3 <5 ppm για τα οποία έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία υποβάθμιση της ποιότητας. el
dc.description.abstract Fresh-cut ‘Romaine’ lettuce (Lactuca sativa) was exposed to three fluencies 0.41, 0.82 and 1.65 kJ/m2 of ultraviolet-C (254nm) radiation, to gaseous O3 concentration of 5.0 ppm for 5 min, and their combination and finally stored unpackaged for 5 days at 5.7oC and 91.95%. The applications of O3, UV-C and their combinations (UV-C+O3) gave good results in terms of quality characteristics preservation. Individual or combined treatments prevented mass loss throughout the cold storage compared to control samples. The combined treatment of UV-C with O3 achieved 20% less mass loss (maximum values) compared to the other tested treatments and control samples. Respiration rate was increased in individual a combined treatments especially in the case of UV-C application. The UV-C fluence < 1.65 kJ/m2 and O3 concentration 5 ppm for 5 min applications achieved good texture quality in terms of positive peaks (crispness). The crispness of the treated samples was increased by 35% compared to control samples especially for the UV-C + O3 combination. Limited colour degradation was noted since the UV-C fluence and O3 concentration and dosage was kept below the limits of UV-C fluence<5 kJ/m2 and O3 concentration<5 ppm for which quality degradation have been reported in literature. en
dc.language.iso el el
dc.subject Κομμένο μαρούλι el
dc.subject Όζον el
dc.subject Ακτινοβολία UV-C el
dc.subject Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά el
dc.subject Fresh cut lettuce en
dc.subject Ozon en
dc.subject UV-C radiation en
dc.subject Sensory characteristics en
dc.title Επίδραση απολυμαντικών χειρισμών UV-C και όζοντος στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κομμένου μαρουλιού el
dc.title.alternative Effect of UV-C and ozone disinfection treatments on the sensory characteristics of fresh-cut lettuce el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Τομείς Αιχμής και Καινοτόμες Εφαρμογές στην Παραγωγή και Συντήρηση Οπωροκηπευτικών και Ανθοκομικών Ειδών el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account