Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της κατανάλωσης της σπιρουλίνας (Arthrospira platensis) και η επίδραση της στην μεταγευματική γλυκαιμία και την αρτηριακή πίεση (ΑΠ). Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δύο μελέτες οξείας επίδρασης. Η πρώτη μελέτησε την επίδραση της κατανάλωσης κουλουριών με 2.5 g σπιρουλίνα (ανά 50 g διαθέσιμων υδατανθράκων) στις γλυκαιμικές αποκρίσεις και προσδιόρισε το γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) τους, έναντι ισο-υδατανθρακικών κουλουριών ελέγχου. Η δεύτερη κλινική μελέτη διερεύνησε την επίδραση τριών δόσεων σπιρουλίνας (4, 6, και 8 g) σε ισο-υδατανθρακικά ροφήματα, στην μεταγευματική γλυκαιμία και στην ΑΠ. Δεκατρείς εθελοντές συμμετείχαν σε κάθε μία από τις κλινικές μελέτες. Σε κάθε επίσκεψη, μετρήθηκε η ΑΠ στην αρχή και τέλος. Δείγματα τριχοειδικού αίματος συλλέχθηκαν στο διάστημα 0-120’, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε ο υποκειμενικός κορεσμός με οπτικές αναλογικές κλίμακες (VAS, 100 mm). Ο υπολογισμός του ΓΔ βασίστηκε στην μεθοδολογία των FAO/WHO. Τα δείγματα κουλουριών υπολογίστηκαν ως μετρίου ΓΔ (59 και 60, αντίστοιχα, στην κλίμακα της D-γλυκόζης) και έδωσαν χαμηλότερες τιμές αιχμών γλυκόζης, συγκριτικά με τη D-γλυκόζη. Η προσθήκη σπιρουλίνας στα κουλούρια δεν επηρέασε σημαντικά τις γλυκαιμικές αποκρίσεις. Οι δόσεις των 4 και 8 g έδωσαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές γλυκόζης μεταγευματικά 120’ μετά την κατανάλωσή τους, ενώ όταν εξετάστηκαν τα AUC (εμβαδόν κάτω από την καμπύλη γλυκόζης) για 90-120’ μόνο η δόση των 8 g έδωσε σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στη συστολική αρτηριακή πίεση, κατά περίπου 4%, μετά την κατανάλωση των 8 g. Συμπερασματικά, η δόση των 8 g σπιρουλίνας παρουσίασε χαμηλότερες συγκεντρώσεις γλυκαιμίας μεταγευματικά και ΑΠ σε νέους, υγιείς εθελοντές.
The aim of this thesis was to investigate the consumption of spirulina (Arthrospira platensis) and its effect on postprandial glycemia and blood pressure (BP). For this reason, two acute clinical trials were designed and implemented. The first study investigated the effects of consuming cookies with 2.5 g spirulina (per 50 g of available carbohydrates) on glycemic responses and determined their glycemic index (GI), compared to equi-carbohydrate control cookies. The second trial studied the effects of three doses of spirulina (4, 6, and 8 g) in iso-carbohydrate beverages, on postprandial glycemia and BP. Thirteen volunteers participated in clinical study. At each visit, BP was measured at the beginning and end. Capillary blood samples were collected in 0-120’, while subjective appetite was assessed with visual analog scales (VAS, 100 mm). The calculation of GI was based on the FAO/WHO methodology. The cookie samples were rated as moderate GI (59 and 60, respectively, on the D-glucose scale) and had lower peak glucose values compared to D-glucose. The addition of spirulina to the cookies did not significantly affect the glycemic responses. The doses of 4 and 8 g showed significantly lower blood glucose concentration 120’ postprandial, after their consumption, while when the AUCs (area under the curve of blood glucose) for 90-120’ were evaluated only the dose of 8 g gave significantly lower values. A significant reduction was observed in systolic blood pressure, by approximately 4% for 8 g spirulina. In conclusion, the dose of 8g spirulina showed lower postprandial glycemic concentrations and BP in young, normotensive volunteers.