dc.contributor.advisor |
Ζαμπέλας, Αντώνιος |
el |
dc.contributor.author |
Κουτσοπούλου, Ιωάννα Ι. |
el |
dc.date.issued |
2022-10-21 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7692 |
|
dc.description.abstract |
Τα τελευταία χρόνια η κατάθλιψη είναι ένα μείζον πρόβλημα που ταλανίζει σημαντικό ποσοστό του ανθρώπινου συνόλου. Ύστερα από πολυετή και ενδελεχή βιβλιογραφική μελέτη, έχει διερευνηθεί και ερμηνευτεί η σχέση των προβιοτικών με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης θέτοντας τις βάσεις για τις θετικές επιδράσεις διαφόρων προβιοτικών προϊόντων έναντι των καταθλιπτικών περιστατικών. Σύμφωνα με δεδομένα της μελέτης ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. η κατάθλιψη αφορά περίπου το 7% του ελληνικού πληθυσμού και είναι σημαντικό να γίνουν προσπάθειες εξάλειψής της, καθώς έχει δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καίριας σημασίας η ανάπτυξη και προώθηση εμπλουτισμένων προϊόντων με προβιοτικές καλλιέργειες ώστε να διεξαχθούν βοηθητικές ενέργειες από τις βιομηχανίες τροφίμων.Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός προϊόντος με την προσθήκη προβιοτικών, το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε μια παρέμβαση για την εξάλειψη των συμπτωμάτων κατάθλιψης μέσω των ευεργετικών ιδιοτήτων του εντερικού μικροβιώματος.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία Γιώτης Α.Ε. και ξεκίνησε με μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τη δράση των προβιοτικών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την χρήση τους στη βιομηχανία των τροφίμων. Δουλεύοντας πάνω σε αυτή τη βάση δεδομένων πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη μιας κρέμας ψυγείου με γεύση βανίλια και σοκολάτα και μιας κρέμας σε μορφή σκόνης σε αντίστοιχες γεύσεις μέσω εργαστηριακών δοκιμών ώστε να αξιολογηθεί η λειτουργικότητά του, ο έλεγχος της βιωσιμότητας των μικροοργανισμών και η εξέταση της διάρκειας ζωής του τελικού προϊόντος. |
el |
dc.description.abstract |
In recent years, depression is a major problem that plagues a significant percentage of the human population. After a multi-year and thorough research, the relation of probiotics to the treatment of depression symptoms has been investigated and interpreted, laying the foundations for the positive effects of various probiotic products against depressive cases. According to data from the study ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ., depression affects approximately 7% of the Greek population and it is important to make efforts to eliminate it, as it has adverse consequences for human health. In conclusion, the development and promotion of enriched products with probiotic cultures is of key importance in order food industries to carry out supportive actions.The purpose of the present study is to design and create a product with the addition of probiotics, which can be used in an intervention to eliminate depression symptoms through the beneficial properties of the intestinal microbiome.The study was carried out at the company Jotis S.A. and began with a literature review on the action of probiotics in the treatment of depression and their use in the food industry. Working on this database, a vanilla and chocolate ready to eat pudding and an instant pudding were developed through laboratory testing to evaluate its functionality, to test probiotics viability and to examine the shelf life of the finals products. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Προϊόν |
el |
dc.subject |
Τρόφιμα |
el |
dc.subject |
Προβιοτικά |
el |
dc.subject |
Λειτουργικά τρόφιμα |
el |
dc.subject |
Κατάθλιψη |
el |
dc.subject |
Product |
en |
dc.subject |
Food |
en |
dc.subject |
Probiotics |
en |
dc.subject |
Functional foods |
en |
dc.subject |
Depression |
en |
dc.title |
Λειτουργικά τρόφιμα: μελέτη της σχέσης προβιοτικών και κατάθλιψης για την ανάπτυξη νέου προϊόντος |
el |
dc.title.alternative |
Functional foods: study of the relationship between probiotics and depression for development of new product |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) |
el |