Εισαγωγή: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της δίαιτας των Ελλήνων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής αποτελεί η διερεύνηση των προτιμήσεων των Ελλήνων αγοραστών, της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λάρισας, αναφορικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μεθοδολογία: Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε χρήση αυτοσυμπληρώμενου ερωτηματολογίου το οποίο αναρτήθηκε μέσω του Google Forms και διαμοιράσθηκε σε 100 καταναλωτές της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας. Η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS-23 και ακολούθησε περιγραφική ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα ευρήματα, το δείγμα της παρούσας έρευνας καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα σχεδόν σε καθημερινή βάση και κυρίως τυρί και γάλα. Αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα των γαλακτοκομικών στην υγεία του ανθρώπου και τα επιλέγουν κυρίως λόγω της συνεισφοράς τους στην ευεξία και τη φυσική κατάσταση καθώς και λόγω της ταύτισής τους με τη μεσογειακή διατροφή. Θεωρούν ότι τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες. Επίσης ο βασικότερος λόγος που θεωρούν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται ανθυγιεινά είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ορμόνες. Τέλος, η κύρια πηγή ενημέρωσης τους για τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Συμπεράσματα: Η παρούσα έρευνα προσέφερε πληροφορίες αναφορικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας αναφορικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν επιπλέον λόγους επιλογής των συγκεκριμένων προϊόντων καθώς και τη σχέση τους με άλλα διατροφικά προϊόντα.
Introduction: Dairy products are an important part of the Greek diet.
Purpose: The purpose of this research is to investigate the preferences of Greek consumers regarding dairy products, in the wider area of the Prefecture of Larissa.
Methodology: The research used a self-completing questionnaire which was posted via Google Forms and distributed to 100 consumers in the greater area of Larissa. The data were processed with the statistical program SPSS-23 and a descriptive analysis was performed.
Results: According to the findings, the sample of the present study consumes dairy products almost on a daily basis and mainly cheese and milk. They understand the usefulness of dairy products in human health and choose them mainly because of their contribution to well-being and fitness as well as their integration into the Mediterranean diet. They believe that the most important nutrients they contain are omega 3 fatty acids and protein. On the other hand, the main reason that dairy products are considered unhealthy is their high content of hormones. Finally, their main source of information regarding dairy products is television and radio.
Conclusions: The present study provided information on consumer preferences regarding dairy products in the wider area of the Prefecture of Larissa. Further research could consider additional reasons for selecting these products as well as their relationship to other food products.