dc.contributor.advisor |
Καψοκεφάλου, Μαρία |
el |
dc.contributor.author |
Συμεωνίδη, Ελένη Π. |
el |
dc.date.issued |
2022-11-03 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7710 |
|
dc.description.abstract |
Οι πληροφορίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία των τροφίμων στοχεύουν
στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τον τύπο, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο
χρήσης των προϊόντων.
Με την παρούσα μελέτη εξετάστηκαν ποσοτικά, με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από
την βάση δεδομένων HelTH, προϊόντα που αναγράφουν ή μη ισχυρισμούς υγείας και
διατροφής και αξιολογήθηκαν τα ποσοτικά δεδομένα, με στόχο την χρήση των ισχυρισμών
και των συνδυασμό αυτών.
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής μελέτης ήταν η παρουσίαση της χρήσης των
ισχυρισμών υγείας και διατροφής και σκοπός της επισήμανσής τους, αναγραφόμενα στην
συσκευασία των προϊόντων, οι κατηγορίες πώς ταξινομούνται και ο συνδυασμός των
ισχυρισμών. Ερευνήθηκε η χρήση των ισχυρισμών υγείας και διατροφής στα λειτουργικά
τρόφιμα και μη, με βάση διεθνή συστήματα αξιολόγησης των ισχυρισμών και στατιστικών
αναλύσεων από δεδομένα της βάσης δεδομένων HelTH. Ακόμα, πραγματοποιήθηκε η
καταγραφή και κατηγοριοποίηση των τροφίμων που αναγράφουν ισχυρισμούς υγείας και
διατροφής, καθώς και ταξινόμηση αυτών σε κατηγορίες με βάση τον εκάστοτε ισχυρισμό για
την θρεπτική τους ιδιότητα, την αναγραφή των ισχυρισμών και το διατροφικό τους
περιεχόμενο ως «λειτουργικά τρόφιμα». Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν στατιστικές
αναλύσεις και παρουσίαση των δεδομένων των προϊόντων που εμπεριέχουν ισχυρισμούς και
μη, καθώς και κατηγοριοποίηση των τροφίμων που εμπεριέχουν τους ισχυρισμούς.
Η παρούσα διπλωματική μελέτη παρουσιάζει την αναλυτική περιγραφή της χρήσης των
ισχυρισμών ως προς τις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών που αναφέρονται, καθώς και την
προσφορά τους στην υγεία των καταναλωτών εφόσον υποστηρίζεται ο ισχυρισμός υγειάς που
μπορεί να αναγράφεται. Επίσης, περιγράφεται αναφορικά η σύσταση των λειτουργικών
τροφίμων υποστηριζόμενα από τους ισχυρισμούς υγείας και διατροφής, την στατιστική
αξιολόγησή τους σε κατηγορίες ως προς το περιεχόμενό τους σε συστατικά και κατηγορίες
τροφίμων. Τέλος, παρουσιάζονται τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την στατιστική ανάλυση
πραγματοποιήθηκε από την παρούσα μελέτη και αφορά τα προϊόντα που εμπεριέχουν
ισχυρισμούς υγείας και διατροφής, αναλόγως με την κατηγορία των θρεπτικών συστατικών. |
el |
dc.description.abstract |
The information on the food packaging is intended to inform consumers about the type,
characteristics and use of the products.
In the present study, quantitative data were evaluated quantitatively, with the data recorded
from the HelTH database, products that state or not health and nutrition claims, and the
quantitative data were evaluated, with the aim of using the claims and their combination.
The purpose of this dissertation was to present the use of health and nutrition claims and the
purpose of their labeling, listed on the product packaging, the categories how they are
classified and the combination of the claims. The use of health and nutrition claims in
functional and non-functional foods was investigated, based on international claims
assessment systems and statistical analyzes from HelTH database data. Also, the food that
states health and nutrition claims was recorded and categorized, as well as their classification
based on the respective claim for their nutritional status, the indication of the claims and their
nutritional content as "functional foods". In addition, statistical analyzes and presentation of
product data containing claims and non-claims were performed, as well as categorization of
foods containing claims.
This dissertation presents a detailed description of the use of the claims in relation to the
categories of nutrients mentioned, as well as their contribution to the health of consumers if
the health claim that can be stated is supported. It also describes the composition of functional
foods supported by health and nutrition claims, their statistical evaluation into categories in
terms of their content in ingredients and categories of foods. Finally, the data obtained after
the statistical analysis carried out by the present study are presented and it concerns the
products that contain health and nutrition claims, depending on the category of nutrients. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Επισήμανση |
el |
dc.subject |
Ισχυρισμοί Υγείας |
el |
dc.subject |
Βάσεις δεδομένων τροφίμων |
el |
dc.subject |
Labeling |
en |
dc.subject |
Health claims |
en |
dc.subject |
Food Databases |
en |
dc.subject |
Nutrition claims |
en |
dc.subject |
Ισχυρισμοί διατροφής |
el |
dc.title |
Αξιοποίηση ελληνικής βάσης δεδομένων διατροφικής σύστασης και ποιοτικών χαρακτήρων επώνυμων συσκευασμένων τροφίμων (ΗelΤΗ) για τη συγκριτική ανάλυση τροφίμων που φέρουν Ισχυρισμούς Διατροφής & Υγείας |
el |
dc.title.alternative |
Utilization of a Greek database of nutritional composition and quality characters of branded packaged foods (ΗelΤΗ) for the comparative analysis of foods bearing Nutrition & Health Claims |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Τρόφιμα, Διατροφή και Υγεία (Food, Nutrition and Health) |
el |