dc.contributor.advisor |
Σολδάτος, Πέτρος |
el |
dc.contributor.author |
Μυλωνά, Στέλλα I. |
el |
dc.date.issued |
2022-11-07 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7715 |
|
dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής μελέτης είναι η αναλυτική παρουσίαση τόσο θεωρητικά όσο και στην πράξη, ενός επιχειρηματικού σχεδίου για την ανέγερση και ανάπτυξη μονάδας παραγωγής οίνου στη Ζάκυνθο. Με την εκπόνηση της μελέτης επιδιώκεται μια εις βάθος μελέτη της παρούσας κατάστασης στον τομέα της οινοποίησης και της αγοράς οίνου σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και αξιολόγηση δράσεων οινοτουρισμού, ως εργαλείο προώθησης των τοπικών ποικιλιών και διαφοροποίησης της επιχείρησης μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η επιτυχής υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας προϋποθέτει την εις βάθος μελέτη του περιβάλλοντος και της αγοράς όπου σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί ο επιχειρηματίας, καθώς και τον ακριβή προσδιορισμό των αναγκών της επιχείρησης και της διαδικασίας που απαιτείται για την δημιουργία της. Όλα αυτά τα στοιχεία οφείλει ο επιχειρηματίας να τα συμπεριλάβει στο επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να προσδιορίσει τελικά, αν η επένδυση είναι χρηματοοικονομικά σκόπιμη και αν παρουσιάζει ενθαρρυντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.
Για αυτόν τον λόγο, με την παρούσα εργασία αρχικά γίνεται αναλυτική περιγραφή της επιχείρησης, παρουσιάζοντας τα προϊόντα και της υπηρεσίες που θα προσφέρει καθώς και της διαδικασίες παραγωγής. Ακολουθεί εκτενής μελέτη του κλάδου του οίνου με τη χρήση των εργαλείων PESTLE, Porter, SWOT καθώς και μελέτη του κλάδου του οινοτουρισμού. Ακολουθεί το σχέδιο μάρκετινγκ με την ανάλυση SWOT της επιχείρησης, ανάλυση STP και της συμπεριφοράς του καταναλωτή και στρατηγικές μείγματος μάρκετινγκ που θα εφαρμοστούν (4Ρ). Τέλος, προσδιορίζεται ο προϋπολογισμός υλοποίησης του έργου, οι προβλεπόμενες πωλήσεις και οικονομικές καταστάσεις και αξιολογείται η επιχείρηση σε βάθος δεκαετίας με τη βοήθεια αριθμοδεικτών, ανάλυσης νεκρού σημείου και ανάλυσης κινδύνου. |
el |
dc.description.abstract |
The goal of the present study is the detailed presentation, both in theoretical and practical context, of a business plan concerning the creation and development of a winemaking unit in the region of Zakynthos. With the composition of the business plan, a thorough study of the current situation in the field of wine making is pursued, as well as a study of the wine market at a national and local level. Wine tourism endeavours are also evaluated, as a promotion tool for local vine varieties as well as a diversification tool for the company, useful in a highly competitive environment.
The successful materialisation of a business idea demands an in-depth study of the environment and the market in which the entrepreneur aims to establish their business, as well as the precise calculation of the company’s needs and the steps necessary for its creation. All these elements are included in a business plan, in order to decide whether the investment is worth pursuing and presents encouraging prospects for further development.
First, a full description of the company is conducted, with regard to its products and services and the production process, followed by a thorough study of the wine and wine tourism field, using tools such as PESTLE, Porter and SWOT analysis. Subsequently, the marketing plan is presented, with the identification of SWOT for the company, STP analysis, Customer Behaviour and Marketing Mix (4P) analyses. Finally, a 10-year Business Plan is drafted, including the goals and financial activity of the company, the estimated sales and financial statements and the evaluation of the investment by means of financial indices, Break-Even and Risk analysis. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Οίνος |
el |
dc.subject |
Οινοποιία |
el |
dc.subject |
Οινοτουρισμός |
el |
dc.subject |
Επιχειρηματικό σχέδιο |
el |
dc.subject |
Αξιολόγηση επένδυσης |
el |
dc.title |
Επιχειρηματικό Σχέδιο εταιρείας παραγωγής και εμπορίας οίνου |
el |
dc.title.alternative |
Winery Business Plan |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el |