HEAL DSpace

Μελέτη βιοενεργών χαρακτηριστικών αίγειου πρωτογάλακτος

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Θεοφύλακτος, Μασούρας el
dc.contributor.author Τσιλιμιγκάκη, Δέσποινα Μ. el
dc.date.issued 2022-11-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7740
dc.description.abstract Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, έχει σαν σκοπό τη μελέτη των βιοενεργών χαρακτηριστικών αίγειου πρωτογάλακτος. Τα βιοενεργά συστατικά στα οποία εστιάζεται κυρίως η μελέτη αφορούν τα λιπαρά οξέα, τις ανοσοσφαιρίνες, καθώς και συστατικά που σχετίζονται με αυτές (λακτοφερρίνη, λακτοϋπεροξειδάση, λυσοζύμη). Για το σκοπό αυτό στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, πραγματοποιήθηκε προσδιορισμός του κλάσματος IgG των ανοσοσφαιρινών με τη μέθοδο ELISA, προσδιορισμός του προφίλ των λιπαρών οξέων με αέρια χρωματογραφία, και των ολικών διαλυτών στερεών με διαθλασιμετρία, σε δείγματα αίγειου πρωτογάλακτος Ντόπιας, Ουλοκερατικής, φυλής Σκοπέλου και Βελτιωμένων φυλών, εξετάζοντας εξετάζοντας τη μεταβολή τους , κατά τη διάρκεια των των πρώτων πέντε ημερών μετά τον τοκετό και την επίδραση της διαφορετικής προέλευσης των φυλών αιγών. Επίσης, προσδιορίστηκαν οι επιμέρους ομάδες των λιπαρών οξέων (SCFA, MCFA, LCFA, SFA, OBCFA, MUFA, PUFA, CLA, n3, n6), καθώς και οι δείκτες (n6/n3, AI, TI) με ιδιαίτερη σημασία για την υγεία του ανθρώπου. Από τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων του προσδιορισμού του προφίλ των λιπαρών οξέων, προέκυψαν τα ακόλουθα κύρια συμπεράσματα. Η μέση συγκέντρωση των SCFA και του δείκτη n6/n3 για τα αίγεια δείγματα ανεξαρτήτου φυλής (όλων των φυλών μαζί) ήταν στατιστικά σημαντικά μειωμένη την 1η dpp σε σχέση με την 5η dpp, ενώ τα n3 και LCFA ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένα την 1η dpp σε σχέση με την 5η dpp. Ο χρόνος δεν είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στη μέση συγκέντρωση των SFA του συνόλου των αίγειων δειγμάτων ανεξαρτήτου φυλής (όλων μαζί των φυλών). Η μέση συγκέντρωση των SFA των δειγμάτων της Βελτιωμένης, Ουλοκερατικής και φυλής Σκοπέλου βρέθηκαν πιο αυξημένα στο γάλα, συγκριτικά με το πρωτόγαλα, ενώ τα δείγματα της φυλής Σκοπέλου παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης συγκέντρωσης των SFA μεταξύ 1ης και 5ης ημέρας. Η μέση συγκέντρωση του C16:0 των αίγειων δειγμάτων ανεξαρτήτου φυλής (όλων των φυλών), από την 1η dpp, μειώθηκε στατιστικά σημαντικά την 5η dpp, σε συμφωνία με τους Marounek et al. (2012), Marziali et al. (2018). Επίσης, για το C16:0 παρατηρήθηκε διαφορετικό μοτίβο διακύμανσης της συγκέντρωσης μεταξύ ημερών, μεταξύ φυλών. Η μέση συγκέντρωση του C14:0 όλων των φυλών και της Βελτιωμένης, μειώθηκε στατιστικά σημαντικά την 5η dpp. Στην παρούσα μελέτη, η μέση συγκέντρωση των MUFA του συνόλου των δειγμάτων ανεξαρτήτως φυλών, βρέθηκε στα ίδια επίπεδα τις 1η και 5η dpp και κανένας παράγοντας δεν είχε επίδραση, κατά το μελετώμενο διάστημα, ενώ της Βελτιωμένης φυλής μειώθηκε μη στατιστικά σημαντικά από την 1η dpp προς την 5η dpp. Η μέση συγκέντρωση του 9c-C18:1 του συνόλου των δειγμάτων ανεξαρτήτως φυλών, από 29.22%±3.33 την 1η dpp, κατόπιν μικρής μείωσης τις 2η,3η dpp, βρέθηκε 28.81%±3.73 την 5η dpp (P-Value>0.05). Από τα αποτελέσματα της συγκέντρωσης της συγκέντρωσης των IgG, προέκυψε πως ο παράγοντας ‘’φυλή΄΄ δεν επιδρά στη μέση συγκέντρωση των ανοσοσφαιρινών, σε επίπεδο σημαντικότητας 5%, ενώ ο παράγοντας ‘’ημέρα’’ επιδρά στη μέση συγκέντρωση των ανοσοσφαιρινών, σε επίπεδο σημαντικότητας 5%. Αναφορικά με την αλληλεπίδραση των δύο παραγόντων (φυλή, ημέρα), προέκυψε P-Value>0.05 άρα δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ φυλής και ημέρας, στατιστικά σημαντική σε επίπεδο σημαντικότητας 5%. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ανοσοσφαιρινών, του συνόλου των δειγμάτων (όλων των φυλών μαζί), παρατηρούνται στην ημέρα 1 με διαφορά από τις υπόλοιπες, κάτι το οποίο περιμέναμε, καθώς τα βιβλιογραφικά δεδομένα συμφωνούν πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ανοσοσφαιρινών παρατηρείται έως την 1η dpp και μεγάλη μείωση της συγκέντρωσης των ανοσοσφαιρινών τη 2η dpp. Σαν τάση, θα λέγαμε πως η φυλή Σκοπέλου, έχει την πιο απότομη μείωση της συγκέντρωσης των ανοσοσφαιρινών μεταξύ ημερών, ενώ η Ουλοκερατική, έχει τη λιγότερο απότομη. el
dc.description.abstract In this master's thesis, the main purpose was to study the bioactive characteristics of goat colostrum. The bioactive components on which the study mainly focuses concern fatty acids, immunoglobulins, as well as components related to them (lactoferrin, lactoperoxidase, lysozyme). For this purpose, in the context of the present study, determination of the IgG fraction of immunoglobulins was carried out by the ELISA method, determination of the fatty acid profile by gas chromatography, and total soluble solids by refractometry, in samples of goat colostrum of Dopia, Ulokeratic, Skopelos and Improved breeds, examining their change during the first five days after calving and the effect of the different origin of the goat breeds. Also, the individual groups of fatty acids (SCFA, MCFA, LCFA, SFA, OBCFA, MUFA, PUFA, CLA, n3, n6) were determined, as well as the indicators (n6/n3, AI, TI) with particular importance for human's health. From the statistical processing of the results of the fatty acid profile, the following main conclusions emerged. The mean concentration of SCFAs and the n6/n3 ratio for the samples regardless of breed (all breeds combined) were statistically significantly decreased at 1 dpp compared to 5 dpp, while n3 and LCFA were statistically significantly increased at 1 dpp in relationship with the 5th dpp. Time had no statistically significant effect on the mean SFA concentration of all samples regardless of race (all races combined). The average concentration of SFAs of the samples of the Improved, Ulokeratic and Skopelos breeds were found to be more elevated in milk, compared to colostrum, while the samples of the Skopelos breed showed the greatest increase in average concentration of SFAs between days 1 and 5. The mean concentration of C16:0 of goat samples regardless of breed (all breeds), from 1 dpp, decreased statistically significantly on 5 dpp, in agreement with Marounek et al. (2012), Marziali et al. (2018). Also, for C16:0 a different pattern of concentration variation was observed between days, between breeds. The mean concentration of C14:0 of all breeds and of the Improved breed, decreased statistically significantly at 5 dpp. In the present study, the average concentration of MUFAs of all samples, regardless of breed, was found at the same levels on 1st and 5th dpp and no factor had an effect, during the studied period, while the Improved breed decreased non-statistically significantly from 1st dpp to on the 5th dpp. The average concentration of 9c-C18:1 of all samples regardless of breeds, from 29.22%±3.33 on the 1st dpp, after a slight decrease on the 2nd,3rd dpp, was found to be 28.81%±3.73 on the 5th dpp (P-Value>0.05). Regarding the results of the average concentration of immunoglobulins, it was found that the factor "breed" does not affect the average concentration of immunoglobulins, at a significance level of 5%, while the factor "day" affects the average concentration of immunoglobulins, at a 5% significance level. Regarding the interaction of the two factors (breed, day), a P-Value>0.05 was obtained, so there is no interaction between breed and day, statistically significant at the 5% significance level. The highest concentrations of immunoglobulins, of all samples (all breeds combined), are observed on day 1 with a difference from the rest, which we expected, as the literature data agree that the highest concentration of immunoglobulins is observed until the 1st dpp and a large decrease of immunoglobulins concentration on 2 dpp. As a trend, we would say that the Skopelos breed has the steepest decrease in the concentration of immunoglobulins between days, while the Ulokeratic has the least steep. en
dc.language.iso el el
dc.subject Πρωτόγαλα el
dc.subject Αίγειο el
dc.subject Λιπαρά οξέα el
dc.subject Ανοσοσφαιρίνες el
dc.subject Αεριοχρωματογραφία el
dc.subject Μέθοδος ELISA el
dc.subject Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα el
dc.subject Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα el
dc.subject Κορεσμένα λιπαρά οξέα el
dc.subject Διακλαδισμένη αλυσίδα el
dc.subject Λακτοφερρίνη el
dc.subject Λακτοϋπεροξειδάση el
dc.subject Λυσοζύμη el
dc.subject Colostrum en
dc.subject Goat en
dc.subject Fatty acids en
dc.subject Immunoglobulins en
dc.subject Gas chromatography en
dc.subject ELISA method en
dc.subject Monounsaturated fatty acids en
dc.subject Polyunsaturated fatty acids en
dc.subject Saturated fatty acids en
dc.subject Lactoferrin en
dc.subject Lactoperoxidase en
dc.subject Lysozyme en
dc.subject Odd branched chain en
dc.title Μελέτη βιοενεργών χαρακτηριστικών αίγειου πρωτογάλακτος el
dc.title.alternative Study of bioactive components of goat colostrum el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων el
dc.embargo.liftdate 2025-12-12
dc.embargo.terms 2025-12-12


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account