Στο πλαίσιο του περιορισμού της χρήσης των αντιβιοτικών γίνονται συνεχώς προσπάθειες εύρεσης φυσικών βιοενεργών συστατικών, τα οποία μπορούν να δράσουν προληπτικά και προστατευτικά, βελτιώνοντας την υγιεινή κατάσταση του μαστού καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου γάλακτος. Σκοπός λοιπόν του συγκεκριμένου πειραματισμού ήταν η αξιολόγηση των επιπτώσεων ενός Μίγματος Φυτικών Βιοενεργών συστατικών (ΜΦΒ) στη γαλακτοπαραγωγή, στη σύσταση και στην οξειδωτική σταθερότητα του πρόβειου γάλακτος. Χρησιμοποιήθηκαν 36 προβατίνες, περίπου 100 ημέρες μετά τον τοκετό, τυχαία κατανεμημένες σε 3 πειραματικές επεμβάσεις, στις οποίες χορηγήθηκαν 3 σιτηρέσια, (α) χωρίς την προσθήκη του μίγματος-μάρτυρας (C), (β) εμπλουτισμένο με ΜΦΒ (Β1) και (γ) με προστατευμένο ΜΦΒ (Β2) στα επίπεδα των 0,5‰. Το πείραμα είχε διάρκεια 12 εβδομάδων και σε εβδομαδιαία βάση, καταγραφόταν η γαλακτοπαραγωγή, ενώ συλλεγόταν ατομικά δείγματα γάλακτος για τον προσδιορισμό της σύστασης, της οξειδωτικής σταθερότητας, του pH και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Όπως παρατηρήθηκε η γαλακτοπαραγωγή ήταν υψηλότερη στην ομάδα Β2 σε σχέση με τις άλλες ομάδες μεταξύ 7ης και 9ης εβδομάδας (Ρ<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στη σύσταση του γάλακτος, με εξαίρεση την 7η εβδομάδα, όπου τα επίπεδα της πρωτεΐνης, των ΣΥΑΛ και της λακτόζης ήταν χαμηλότερα στις ομάδες που έλαβαν το ΜΦΒ. Η οξειδωτική σταθερότητα ήταν γενικά βελτιωμένη στις ομάδες, όπου λάμβαναν το ΜΦΒ, με στατιστικά σημαντικές διαφορές την 3η, 7η, 10η και 11η εβδομάδα (Ρ<0,05). Συμπερασματικά, η προσθήκη του ΜΦΒ είχε θετική επίδραση στο επίπεδο της γαλακτοπαραγωγής και στην οξειδωτική σταθερότητα του πρόβειου γάλακτος, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην σύσταση του.
Due to the limitation in the use of antibiotics, scientists are constantly seek on natural bioactive ingredients (ΝΒΙ) that could improve udder health status but also milk quality characteristics. Therefore, the purpose of the present experiment was to evaluate the effects of a mixture of plant bioactive components (MPBC) on milk yield, composition and oxidative stability. 36 ewes were used, approximately 100 days after birth, and were randomly allocated into 3 experimental treatments, which were provided with 3 diets: without the addition of the control mixture (C), and supplemented with MPBC (B1) and with protected MPBC (B2) at the levels of 0,05‰. The duration of the experiment was 12 weeks, milk production was weekly recorded, while individual milk samples for the determination of composition, oxidative stability, pH and electric conductivity were collected. It was observed that milk production was higher in B2 group, with significant differences between 7th and 9th week, while no significant differences were observed concerning milk composition, with the exception of 7th week, when protein, non-fat solids and lactose levels were lower in MPBC groups. Oxidative stability was improved in the groups that received the MPBC, with significant differences at the 3rd, 7th, 10th, 11th week. In conclusion, the MPBC addition had a positive effect on sheep milk yield and oxidative stability, without any negative effect on its composition.