HEAL DSpace

Επίδραση των εδώδιμων επικαλύψεων στην ποιότητα και τον χρόνο ζωής στο φρέσκο τοματάκι

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσιρώνη, Θεοφανία el
dc.contributor.author Χριστοφάκη, Εμμανουέλα Σ. el
dc.date.issued 2022-12-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7749
dc.description.abstract Η παρούσα διατριβή στοχεύει στην αποτίμηση του οικολογικού πλαισίου προσέγγισης της εδώδιμης συσκευασίας, με χρήση φυσικών πρόσθετων ως βιοενεργά συστατικά για την συντήρηση κλιμακτηριακών φρούτων, ωφελώντας έτσι τόσο τον καταναλωτή, όσο και το περιβάλλον. Ειδικότερα, διερευνήθηκαν δύο εναλλακτικοί τύποι συσκευασίας σε φρέσκο τοματάκι (Solanum lycopersicum var cerasidorme), (α) με τη μορφή εδώδιμης επικάλυψης με βάση την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC 2% w/v) και (β) με την μορφή εδώδιμης επικάλυψης με βάση την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (CMC 2% w/v) με προστιθέμενο αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου (ΕΟr 0.5% w/v), και οι δύο σε ανοιχτό περιέκτη. Με στόχο την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εναλλακτικών μεθόδων, κατά την διάρκεια της αποθήκευσής τους στους 10±1°C και 60% σχετική υγρασία για 42 ημέρες, εξετάστηκε η μεταβολή σε ιδιότητες αυτών, όπως η απώλεια βάρους, το χρώμα και η συνεκτικότητα. Η προσθήκη αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου (ΕΟr 0.5% w/v) σε φρέσκα τοματάκια συνετέλεσε στην επιβράδυνση της απώλειας βάρους, τη διατήρηση της συνεκτικότητας και του χρώματος των καρπών, έχοντας την αποτελεσματικότερη διατήρηση ποιότητας και επέκταση της διάρκειας ζωής. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή εδώδιμων μεμβρανών με βάση την καρβοξυλομεθυλοκυτταρίνη εμπλουτισμένη με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου EOr, δύναται να βελτιώσει την ποιότητα σε συσκευασμένα φρέσκα τοματάκια. el
dc.description.abstract The aim of the present thesis is to employ an ecologically friendly approach of edible packaging, using natural additives as bio-active ingredients for the preservation of climacteric fruits, in order to avail both consumer and the environment. Particularly, two alternative types of packaging were investigated in fresh cherry tomatoes (Solanum lycopersicum var. cerasidorme): (i) application of an edible coating based on carboxymethylcellulose (CMC 2% w/v) and (ii) addition of an edible coating based on carboxymethylcellulose (CMC 2% w/v) with rosemary essential oil (EOr 0.5% w/v), both types in an open container. The effectiveness of alternative methods was evaluated by measuring weight loss, firmness and color during fruits’ storage at 10±1°C and 60% RH for 42 days. The addition of rosemary essential oil (EOr 0.5% w/v) to fresh cherry tomatoes was found very effective in decreasing weight loss, maintaining the firmness and color of the fruit. Results of this study confirm that the application of an edible coating based on carboxymethylcellulose, enriched with rosemary essential oil EOr, can improve the quality and shelf life of packaged fresh cherry tomatoes. en
dc.language.iso el el
dc.subject Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη el
dc.subject Εδώδιμη επικάλυψη el
dc.subject Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου el
dc.subject Τοματάκι el
dc.subject Μετασυλλεκτική ποιότητα el
dc.subject Carboxymethyl cellulose en
dc.subject Edible coating en
dc.subject Rosemary essential oil en
dc.subject Cherry tomato en
dc.subject Postharvest quality en
dc.title Επίδραση των εδώδιμων επικαλύψεων στην ποιότητα και τον χρόνο ζωής στο φρέσκο τοματάκι el
dc.title.alternative Effect of edible coatings on quality and shelf life of fresh cherry tomato en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account