Εισαγωγή: Τα πρόσθετα τροφίμων χρησιμοποιούνται συστηματικά για την εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών στα τρόφιμα λόγω της επιθυμίας επιθυμία για γευστικά και θρεπτικά τρόφιμα. Ενδέχεται, η κατανάλωσής τους σε υψηλά επίπεδα να συνδέεται με αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Με στόχο τον περιορισμό των πιθανών αρνητικών επιδράσεων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κανονισμών για τον έλεγχο της χρήσης προσθέτων στα τρόφιμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Σκοπός: Η συγκεκριμένη έρευνα είχε τρεις διαφορετικούς στόχους. Σε πρώτη φάση, στόχος ήταν η διερεύνηση τυχόν υπερβάσεων στα όρια χρήσης πρόσθετων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει δημοσιευμένων ως τώρα μελετών. Ο δεύτερος στόχος της μελέτης ήταν η αποτύπωση των αρνητικών επιδράσεων στην υγεία των παιδιών και των ενηλίκων βάσει γνωμοδοτήσεων της EFSA και διαπιστώσεων σχετικών επιδημιολογικών μελετών. Τελικός σκοπός της μελέτης ήταν η κατάληξη σε πρόσθετα που οφείλουν να μελετηθούν περαιτέρω και κατά προτεραιότητα στον ελληνικό πληθυσμό ως προς τα επίπεδα κατανάλωσής τους και τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις τους στην υγεία.
Μεθοδολογία: Ως συνάρτηση του πρώτου στόχου, πραγματοποιήθηκε η αναζήτηση και η συλλογή πληροφοριών από επίσημους φορείς όπως FAO, WHO, JEFCA, CAC και από επιστημονικά περιοδικά οι μελέτες των οποίων ήταν καταχωρημένες στις βάσεις PubMed, Google Scholar και Science Direct με χρονικό εύρος αναζήτησης από το 1999 εως το 2022. Για τη διερεύνηση του δεύτερου στόχου, αυτός εξετάστηκε μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης σε σχετικές βάσεις δεδομένων (Science Direct, Pubmed και Google Scholar).
Αποτελέσματα: Με βάση τις σχετικές ευρωπαϊκές μελέτες, δεν υπάρχουν δεδομένα που να οδηγούν σε μια διαπίστωση περί αυξημένης πρόσληψης πρόσθετων. Σε κάθε περίπτωση, βάσει της σχετικής βιβλιογραφίας η υψηλή χρήση πρόσθετων όπως η Ασπαρτάμη, τα Βενζοϊκά, τα Νιτρώδη, Θειώδη, BHA-BHT, το Καραμελόχρωμα ,η Ταρζανίνη και το Αννάτο συνδέονται με αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιδράσεις αυτές αφορούν κυρίως την υπερκινητικότητα στην παιδική ηλικία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή.
Συμπεράσματα: Αν και η χρήση πρόσθετων στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να είναι αυξημένη, δεδομένων των αρνητικών επιδράσεων της αυξημένης πρόσληψής τους απαιτείται η συστηματική παρακολούθηση των σχετικών επιπέδων.
Introduction: Food additives are systematically used to perform specific functions in food due to the desire desire for tasty and nutritious food. However, their potential increased use has potentially adverse effects on human health. In order to limit the potential negative effects, the European Union has a comprehensive framework of regulations to control the use of additives in food to ensure that they do not pose a risk to human health.
Aim: This research had three different objectives. In the first phase, the objective was to investigate any possible exceedances of additive use limits in the European Union, based on studies published so far. The second objective was to identify the negative effects on the health of children and adults based on EFSA opinions and findings of relevant epidemiological studies. The final aim of the study was to arrive at additives that should be further studied as a priority in the Greek population with regard to their consumption levels and their potential negative health effects.
Methodology: As a function of the first objective, a search and collection of information from official bodies such as FAO, WHO, JEFCA, CAC and from scientific journals whose studies were registered in PubMed, Google Scholar and Science Direct databases with a search range from 1999 to 2022 was carried out. To investigate the second objective, this was addressed through a literature review of relevant databases (Science Direct, Pubmed and Google Scholar).
Results: Based on the relevant European studies, there are no data leading to a finding of increased additive intake. In any case, based on the relevant literature, the high use of additives such as Aspartame, Benzoic Acids, Nitrite, Sulphites, BHA-BHT, Caramel Color, Tarzanine and Annatto are associated with negative effects on human health. These effects are mainly related to hyperactivity in childhood and cardiovascular diseases in adulthood.
Conclusions: Although the use of additives in Greece and European Union countries does not seem to be increased, given the negative effects of their increased intake, systematic monitoring of the relevant levels is required.