HEAL DSpace

Καλλιέργεια γλυκάνισου και καταγραφή περιπτώσεων στη Χίο και τη Λέσβο

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Οικονόμου, Γαρυφαλιά el
dc.contributor.author Στειακάκη, Κυριακή Ι. el
dc.date.issued 2023-03-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7820
dc.description.abstract Η παρούσα εργασία με θέμα «Καλλιέργεια γλυκάνισου και καταγραφή περιπτώσεων στη Χίο και τη Λέσβο», αποτελεί μία μελέτη που έχει ως κύριο σκοπό την ανάλυση της καλλιέργειας του γλυκάνισου και την καταγραφή δύο περιπτώσεων στα νησιά της Χίου και της Λέσβου. Η εργασία διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο εισαγωγικό κεφάλαιο, δίνονται πληροφορίες σχετικά με το φυτό Pimpinella Anisum L., την ιστορία και προέλευσή του, τις χρήσεις του, όπως ακόμη την ασφαλή χρήση του και τις αντενδείξεις. Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στην καλλιέργεια του φυτού, περιγράφοντας διεξοδικά τις περιβαλλοντικές του απαιτήσεις, όπως και τα παράσιτα και ο έλεγχός τους. Αναλύονται επίσης όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από τη σπορά μέχρι την ξήρανση-αποθήκευση, αλλά και η απόδοση του φυτού. Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας, αναφέρονται κάποια στατιστικά δεδομένα σε σχέση με την καλλιέργεια γλυκάνισου στην Ελλάδα, αλλά και τις κύριες παραγωγικές χώρες στον κόσμο. Τέλος, καταγράφθηκαν δεδομένα από δύο ξηρικές καλλιέργειες γλυκάνισου, η μία με χειρωνακτική συγκομιδή στο χωριό Νένητα της Χίου και η άλλη με μηχανική συγκομιδή στο χωριό Λισβόρι της Λέσβου. Οι συνεντεύξεις δόθηκαν από τους ίδιους τους καλλιεργητές στα προαναφερθέντα χωριά των δύο νησιών. el
dc.description.abstract The present work entitled "Cultivation of anise and a report of cases in Chios and Lesvos", is a study with main purpose the analysis of the cultivation of anise and the reporting of two cases in the islands of Chios and Lesvos, Greece. The work is structured in four chapters. In the first introductory chapter, information is given about the plant Pimpinella Anisum L., its history and origin, its uses, as well as its safe use and contraindications. The second chapter focuses on the cultivation of the plant, thoroughly describing its environmental requirements, as well as pests and their control. All the necessary procedures from sowing to drying-storage are also analyzed, as well as the yield of the plant. In the third chapter of the work, some statistical data are presented in relation to the cultivation of anise in Greece, but also the main producing countries in the world. Finally, data have been reported from two dry anise crops, one with manual harvesting in the village of Nenita, Chios, Greece and the other with mechanical harvesting in the village of Lisvori, Lesvos, Greece. The interviews were given by the farmers in the villages of the two islands. en
dc.language.iso el el
dc.subject Γλυκάνισος el
dc.subject Καλλιέργεια el
dc.subject Χίος el
dc.subject Λέσβος el
dc.subject Anise en
dc.subject Cultivation en
dc.subject Chios en
dc.subject Lesvos en
dc.title Καλλιέργεια γλυκάνισου και καταγραφή περιπτώσεων στη Χίο και τη Λέσβο el
dc.title.alternative Cultivation of anise and a report of cases in Chios and Lesvos en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account