dc.contributor.advisor |
Κλωνάρης, Ευστάθιος |
el |
dc.contributor.author |
Ανωγειανάκη, Κωνσταντίνα Κ. |
el |
dc.date.available |
2024-12-01T02:00:39Z |
|
dc.date.issued |
2023-04-27 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/7852 |
|
dc.description.abstract |
Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων (food waste) σε επίπεδο νοικοκυριών μέσα από τους όρους της σπατάλης και απώλειας τροφίμων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε αυτή. Αναλύονται οι επιπτώσεις του φαινομένου σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Επίσης, εξετάζονται οι λόγοι και οι συχνότερες κατηγορίες απόρριψης των τροφίμων, η προθυμία επαναχρησιμοποίησης του περισσευούμενου φαγητού και ο παράγοντας των ετικετών τροφίμων σχετικές με τις ημερομηνίες λήξης τους.
Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα θέματα προς επίλυση στη σύγχρονη εποχή, με αποτέλεσμα να διεξάγονται ολοένα και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τα ευρήματα αυτά διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη πηγή σπατάλης τροφίμων παράγεται από τα νοικοκυριά. Αυτό θα αναλυθεί στα επόμενα κεφάλαια.
Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με 111 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα της έρευνας βοήθησαν στον προσδιορισμό των παραγόντων που αυξάνουν το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων. Μέσα από τις στατιστικές αναλύσεις εντοπίστηκε το πρόβλημα με τις ετικέτες τροφίμων και κατά πόσο επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος γνωρίζει το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων και έχει ξεκινήσει ήδη να αλλάζει τις καταναλωτικές του συνήθειες με σκοπό τη μείωση του φαινομένου. |
el |
dc.description.abstract |
This study examines the phenomenon of food waste at the household level through the determinants of food waste and loss and the behavior of consumers in this research area. It analyses the effects of the phenomenon on a social, economic, and environmental level. It also examines the reasons and most frequent food categories of food waste, the willingness to reuse leftover food and the factor of food labels related to their expiration dates.
Food waste is one of the most critical issues to solve in the modern era, as a result more and more research being conducted in recent years. Through these findings, it was established that households produce the largest source of food waste. This will be discussed in the following chapters.
An online questionnaire was used for data collection with 111 participants. The results of the survey helped identify the factors that increase the amount of food waste. Through statistical analyses, the problem with food labels was identified and to what extent it affects consumption habits. In addition, most of the sample is aware of the phenomenon of food waste and has already started to change its consumption habits to reduce the phenomenon. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Σπατάλη τροφίμων |
el |
dc.subject |
Απώλεια τροφίμων |
el |
dc.subject |
Αειφόρος ανάπτυξη |
el |
dc.subject |
Κατανάλωση |
el |
dc.subject |
Ανακύκλωση |
el |
dc.subject |
Τρόφιμα |
el |
dc.subject |
Ποσότητα |
el |
dc.subject |
Food waste |
en |
dc.subject |
Food loss |
en |
dc.subject |
Sustainability |
en |
dc.subject |
Consumption |
en |
dc.subject |
Recycle |
en |
dc.subject |
Food |
en |
dc.subject |
Quantity |
en |
dc.title |
Προσδιοριστικοί παράγοντες της σπατάλης τροφίμων (food waste) στα νοικοκυριά |
el |
dc.title.alternative |
Determinants of food waste from households |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el |
dc.embargo.terms |
2024-12-01 |
|