HEAL DSpace

Προσδιοριστικοί παράγοντες της σπατάλης τροφίμων (food waste) στα νοικοκυριά

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κλωνάρης, Ευστάθιος el
dc.contributor.author Ανωγειανάκη, Κωνσταντίνα Κ. el
dc.date.issued 2023-04-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/7852
dc.description.abstract Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων (food waste) σε επίπεδο νοικοκυριών μέσα από τους όρους της σπατάλης και απώλειας τροφίμων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών σε αυτή. Αναλύονται οι επιπτώσεις του φαινομένου σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Επίσης, εξετάζονται οι λόγοι και οι συχνότερες κατηγορίες απόρριψης των τροφίμων, η προθυμία επαναχρησιμοποίησης του περισσευούμενου φαγητού και ο παράγοντας των ετικετών τροφίμων σχετικές με τις ημερομηνίες λήξης τους. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα θέματα προς επίλυση στη σύγχρονη εποχή, με αποτέλεσμα να διεξάγονται ολοένα και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τα ευρήματα αυτά διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη πηγή σπατάλης τροφίμων παράγεται από τα νοικοκυριά. Αυτό θα αναλυθεί στα επόμενα κεφάλαια. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με 111 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα της έρευνας βοήθησαν στον προσδιορισμό των παραγόντων που αυξάνουν το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων. Μέσα από τις στατιστικές αναλύσεις εντοπίστηκε το πρόβλημα με τις ετικέτες τροφίμων και κατά πόσο επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος γνωρίζει το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων και έχει ξεκινήσει ήδη να αλλάζει τις καταναλωτικές του συνήθειες με σκοπό τη μείωση του φαινομένου. el
dc.description.abstract This study examines the phenomenon of food waste at the household level through the determinants of food waste and loss and the behavior of consumers in this research area. It analyses the effects of the phenomenon on a social, economic, and environmental level. It also examines the reasons and most frequent food categories of food waste, the willingness to reuse leftover food and the factor of food labels related to their expiration dates. Food waste is one of the most critical issues to solve in the modern era, as a result more and more research being conducted in recent years. Through these findings, it was established that households produce the largest source of food waste. This will be discussed in the following chapters. An online questionnaire was used for data collection with 111 participants. The results of the survey helped identify the factors that increase the amount of food waste. Through statistical analyses, the problem with food labels was identified and to what extent it affects consumption habits. In addition, most of the sample is aware of the phenomenon of food waste and has already started to change its consumption habits to reduce the phenomenon. en
dc.language.iso el el
dc.subject Σπατάλη τροφίμων el
dc.subject Απώλεια τροφίμων el
dc.subject Αειφόρος ανάπτυξη el
dc.subject Κατανάλωση el
dc.subject Ανακύκλωση el
dc.subject Τρόφιμα el
dc.subject Ποσότητα el
dc.subject Food waste en
dc.subject Food loss en
dc.subject Sustainability en
dc.subject Consumption en
dc.subject Recycle en
dc.subject Food en
dc.subject Quantity en
dc.title Προσδιοριστικοί παράγοντες της σπατάλης τροφίμων (food waste) στα νοικοκυριά el
dc.title.alternative Determinants of food waste from households en
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el
dc.embargo.liftdate 2024-12-01
dc.embargo.terms 2024-12-01


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account